duminică, octombrie 10

Mama cu RH negativ, fat cu RH pozitiv

Se stie ca exista incompatibilitati intre sangele cu RH pozitiv si sangele cu RH negativ. Acest lucru este cel mai bine de tinut minte atunci cand se realizeaza o transfuzie. Deseori corpul pacientul cu RH negativ va respinge sangele cu RH pozitiv, de aceea in ziua de azi nici nu se mai fac transfuzii fara a se constata si compatibilitatea RH-urilor. Ce se intampla insa daca o mama cu RH negativ va purta in pantece un copil cu RH pozitiv? Sa incercam sa intelegem aceasta situatie cat mai detaliat, dar si in ansamblul ei.

Ce inseamna RH negativ si RH pozitiv?
RH-ul este un factor prezent in anumite tipuri de sange. Grupele sanguine 01, A2, B3 si AB4 se gasesc atat la persoanele cu RH pozitiv cat si la cele cu RH negativ. Nu exista asadar o grupa de sange specifica unui anumit RH.

Incompatibilitatea dintre sangele cu RH pozitiv si cel cu RH negariv provine din faptul ca sangele cu RH negativ, in momentul in care vine in contact cu sangele cu RH pozitiv, in urma unei transfuzii, ataca globulele rosii ale sangelui cu RH pozitiv. Este o reactie de aparare impotriva unui element care nu este recunoscut de organismul cu RH negativ. Sangele proaspat introdus, RH pozitiv este considerat strain, este respins de organism iar sangele cu RH negativ produce anticorpi care ataca globulele rosii ale sangelui RH pozitiv. Acesti anticorpi se numesc aglutinine, iar reactia pe care degajarea lor o provoaca se numeste aglutinare.

Boala rezultata in urma acestei reactii de respingere a sangelui cu RH pozitiv se numeste boala hemolitica.

In ce conditii mama cu RH negativ poate avea un copil cu RH pozitiv?
Daca intr-o familie mama are RH negativ iar tatal are RH pozitiv, sunt sanse mari ca si copilul sa mosteneasca RH-ul tatalui, pentru ca acesta se transmite preponderent la copil. Asta nu inseamna ca copilul nu poate mosteni RH-ul mamei, sarcina urmand sa se dezvolte fara probleme.

Este foarte important ca viitorii soti, in urma consultarilor medicale prenuptiale sa stie ce tip de RH are fiecare. Daca mama are RH negativ iar tatal RH pozitiv, cuplul trebuie sa evite avorturile. Prima sarcina trebuie pastrata, pentru a face posibila pastrarea sarcinilor viitoare. Daca prima sarcina este avortata corpul matern va respinge cu atat mai puternic sarcinile viitoare si va fi dificil ca acestea sa mai fie duse la termen.

Cum decurge sarcina in care mama are RH negativ iar fatul are RH pozitiv?
Daca mama are RH negativ iar copilul are RH pozitiv corpul mamei poate percepe copilul ca pe o amenintare, ca pe un pericol, si va incepe sa lupte impotriva lui. Sangele mamei intra foarte usor in contact cu sangele fatului, si va emite aglutinine, anticorpi care vor ataca sangele fatului. Astfel, globulele rosii ale fatului vor incepe sa fie ucise. Copilul va fi atacat de boala hemolitica. De cele mai multe ori aglutininele produse de corpul mamei pot fi slabe, mai putin violente, si nu atat de puternice incat sa elimine o sarcina. Ele vor fi secretate mai ales in luna a 3-a si a 4-a de sarcina.

In cele mai multe cazuri prima sarcina va decurge fara probleme, dar anticorpii vor fi din ce in ce mai puternici la sarcinile viitoare. De la a 3-a sarcina deja copilul poate fi in pericol de a fi avortat sau nascut prematur. De multe ori se ajunge la nasteri premature, la 8 luni, 8 luni si jumatate, si uneori, daca sangele copilului este atins de boala hemolitica, va fi inlocuit in intregime cu un nou sange.

In spital, daca mama a nascut un fat cu RH pozitiv medicul va lua masuri pentru a proteja urmatoarele sarcini, injectand in intervalul de 72 de ore de la nastere gamaglobulina anti RH, pentru a produce in corpul femeii o bariera impotriva aglutininelor.

In concluzii, o femeie cu RH negativ casatorita cu un barbat cu RH pozitiv trebuie sa monitorizeze atent evolutia sarcinii si sa nu avorteze prima sarcina, pentru a le putea proteja pe cele viitoare. De asemenea, este bine ca o femeie cu RH negativ care nu a mai fost insarcinata sa evite transfuziile de sange.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri