duminică, octombrie 10

Copilul plange noaptea! Cum sa-l linistesc?

Vei mai dormi vreodata? Este o intrebare fireasca pe care ti-o pui atunci cand tocmai ai devenit tatic. Copilasul plange mereu si tu trebuie sa-ti linistesti nu numai bebelusul si sotia obosita, ci si vecinii care au inceput sa devina stresati?

Vestile sunt bune: aceste nopti de cosmar vor inceta si tu vei reusi pana la urma sa ai parte de binemeritatul tau somn si de o buna portie de odihna...dar pana atunci sa vedem cum poti face sa treci cu bine de aceste nopti obositoare.

1. Mama care alapteaza are nevoie de ajutor din partea tatalui
Sa nu consideri ca daca sotia alapteaza la san trebuie sa faca ea tota munca si tu ai scapar si poti trage un pui de somn. Cel mai frumos gest pe care il poti face atunci cand bebelusul incepe sa planga la 3 dimineata este sa iti dai seama ca partenera ta e mai obosita decat tine si e un gest frumos sa-i aduci tu bebelusul ca sa-l alapteze.

2. Mamica si taticul au grija de copil cu schimbul
Ca totul sa mearga bine este bine sa faceti un plan inainte de culcare. Hotarati de exemplu cine va merge primul sa aiba grija de copil cand acesta se trezeste. Sau stabiliti orele la care fiecare va merge la bebelus. De exemplu, sotul se va trezi cand copilul plange la 11, 1 si 3 noaptea, iar sotia atunci cand copilul plange la 12, 2 si 4 noaptea. Pana la urma nu conteaza cum va faceti programul, ci conteaza sa-l respectati, in asa fel incat sa nu va treziti in toiul noptii frustrati de faptul ca bebelusul plange si nici unul dintre voi nu se simte in stare sa mearga sa-l ingrijeasca.

3. In ce pozitie ii place bebelusului sa fie tinut?
Fiecarui bebelus ii place sa fie tinut intr-o anumita pozitie, in care se simte mai confortabil. Incearca sa fii atent si sa descoperi care poate fi aceasta pozitie. Unii bebelusi prefera sa stea cu fata la parinte, altii, din contra, cu spatele, unii prefera sa fie leganati in patut iar altii in brate. Cand descoperi ce pozitie ii e mai confortabila copilului tau incearca sa-l adormi tinandu-l in acea pozitie.

4. Canta-i si vorbeste-i bebelusului
Nu fi prea mandru sau prea stanjenit! Canta-i incet copilului si vorbeste-i cu voce calma si calda. El se va simti in siguranta ascultand vorbele tale si in timp intre voi se va crea o legatura puternica.

5. Salta usor bebelusul
Saltarile blande sunt uneori de folos. Fii foarte atent sa nu zgaltai bebelusul si sa nu-l salti prea puternic, ca sa nu-i fie rau sa sa nu-i deranjezi stomacelul.

6. Leagana copilasul
Copilasul se poate linisti mai usor daca este leganat in brate, pe un balansoar, intr-un leagan sau intr-un cos special pentru copii.

7. Plimba-te in camera cu copilasul in brate
Ia-ti copilul in brate, cu pieptul lipit de pieptul tau si cu capusorul pe umarul tau. Apoi incepe sa te plimbi prin camera cu pasi molcomi. Daca ai noroc tipetele copilului se vor opri ca prin farmec.

8. Incalzeste patutul copilului
Copilasul poate avea un somn mai confortabil daca inainte de culcare asezi in patut o sticla uscata dar care sa contina apa fierbinte. Aceasta va incalzi asternuturile micutului si el va avea un somn mai linistit in prima parte a noptii. Dar sub nici o forma nu lasa sticla in patut atunci cand copilul este acolo!

9. O baita calda inainte de culcare ii face bine bebelusului
Daca vrei ca bebelusul sa doarma bine fa-i inainte de culcare o baie calda. Ai grija ca in camera sa fie cald si imediat dupa baie sa-l invelesti intr-un prosop, ca nu cumva sa i se faca frig si sa raceasca!

Sa nu crezi ca aceste idei iti vor adormi copilasul instant, ci te vor ajuta doar sa-l adormi mai repede iar pe el sa aiba o noapte mai linistita. Si oricat de obosit ai fi...tine minte: aceasta perioada va trece si vei avea parte de o binemeritata odihna.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri