duminică, octombrie 10

Comunicarea dintre tata si copil

In general se vorbeste despre rolul mamei in familie si in relatia cu copiii. Totusi, roul tatalui este la fel de important in formarea viitorului caracter al copilului. Copiii, inca de mici, au nevoie de "figura paterna" in viata lor. Copilul are nevoie de un tata care sa ii ofere senzatia de siguranta, de protectie, de liniste, asa cum mama ii satisface nevoia de blandete, de iubire, de duiosie.

In viata noului nascut figura tatalui apare mai tarziu decat figura materna, pentru ca legatura copilului cu mama incepe o data cu conceperea acestuia. Totusi, relatia intre tata si copil nu trebuie sa inceapa dupa nasterea acestuia din urma. Dinpotriva, un tata perfect va tine legatura cu copilasul lui inca de cand acesta este in burtica mamei. Se stie cum copilasii aud tot ce se intampla in preajma mamei. Este bine de aceea ca tatal copilului sa-i citeasca povesti, sa-i cante si sa-l mangaie inca dinainte de nastere, si astfel el va face parte cat se poate de devreme din viata copilului sau.

Copiii nu au nevoie doar de figura paterna ci si de figura bunicilor in viata lor. Pe masura ce cresc copiii vor auzi povesti despre copilaria parintilor lor, si astfel isi vor putea da seama de lucrurile care ii leaga pe ei de parinti, vor putea relationa mai bine cu acestia.

Un copil care creste fara tata este un copil lipsit de un model masculin in viata. El va simti mereu lipsa tatalui, se va apropia foarte mult de mama si va deveni foarte sensibil. Chiar si un baiat crescut fara tata va fi mai sensibil si mai delicat. Cand vor ajunge si ei parinti, copiii crescuti fara tata vor incerca sa fie foarte atenti cu copiii lor si sa compenseze lipsa pe care au avut-o ei in viata lor cand au fost mici.

Copiii au nevoie de un tata si pentru ca acesta le asigura ideea de siguranta. De aceea este bine ca tatal, care este idolizat de copiii pana in 7 ani, sa beneficieze de respectul copiilor, respect impus nu cu forta, ci care sa vina natural. Este bine ca copiii sa aiba un exemplu cu adevarat bun de urmat, si ce exemplu poate fi mai bun decat tatal lor? Fiecare copil, mai ales baietii, vor dori sa-i semene intrucatva tatalui lor cand vor fi mari, iar fetele vor cauta trasaturile tatalui lor in viitorul lor partener de viata.

De aceea tatal trebuie sa aiba in vedere ca reprezinta un model pentru copii si nu trebuie sa le ofere exemple proaste. Tatii trebuie sa se fereasca de a vorbi urat, de a bea peste masura, de a fi violenti cu copiii sau cu mama acestora. Orice exemplu positiv sau negativ transmis de tata va fi usor de urmat de catre copii, deci un tata care vrea sa fie mandru de copiii sai trebuie sa-i faca si pe acestia sa fie mandri de tatal lor.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri