joi, septembrie 30

ROLUL ADRENALINEI LA NASTERE

Nasterea este un eveniment emotionant si stresant, atat pentru mama cat si pentru copil. Afla mai multe despre adrenalina si noradrenalina si rolul lor la nastere.

Hormonii efinefrina si norefinefrina (andrenalina si noradrenalina) sunt de asemenea cunoscuti drept hormonii de adrenalina, sau colectiv, ca si catecolaminele (CA), insa acestia au un rol important in momentul nasterii.

Acestia sunt secretati de glanda andrenala, de deasupra rinichilor, ca si raspuns la factorii de stres precum frica, anxietatea, foamea sau frigul, precum si emotiile, activand sistemul nervos simpatic.

In primul stadiu al nasterii, nivelurile ridicate de CA inhiba productia de oxitocina, incetinind astfel inhibarea nasterii.

CA reduce, de asemenea, fluxul sangelui la uter si placenta si astfel la copil.

Acest lucru are sens la mamiferele care nasc in mediul natural, unde prezenta pericolului ar activa acest raspuns de andrenalina, inhiband nasterea si directionand sangele la grupurile musculare principale, astfel incat mama sa poata scapa in siguranta.

La oameni, nivelurile ridicate de CA au fost asociate cu nasterea a carui travaliu e indelungat si cu bataile inimii copilului si al indicatorilor de stres ale copilului.

In urma unei nasteri lipsite de complicatii, cand momentul nasterii este iminent, acesti hormoni actioneaza in moduri diferite. Are loc o crestere brusca a nivelurilor CA, in special a noradrenalinei, care activeaza reflexul de ejectare fetal.

Mama simte in momentul in care naste o energie puternica, aceasta va fi treaza si alerta, cu gura uscata si cu respiratie superficiala si posibil cu o dorinta de a se tine de ceva.

Aceasta ar putea simti frica, manie, sau bucurie, iar surplusul de CA va cauza mai multe contractii puternice, care vor ajuta la nasterea copilului, intr-un mod rapid si usor.

Unii asistenti profita de pe urma acestui reflex, in momentele cand o femeie are dificultati in a doua parte a procesului de nastere.

Dupa nastere, nivelurile de CA ale mamei scad mult si aceasta ar putea simti frisoane, in consecinta.

O atmosfera calda este importanta, intrucat daca mama nu este asistata in incalzire, stresul continuu va mentine nivelurile de CA foarte ridicate, inhiband eliberarea naturala de oxitocina si astfel, marind riscul de declansare a unei hemoragii postnatale.

Noradrenalina este de asemenea implicata in comportamentul asociat instinctului matern. Unele specii de animale care au deficiente de noradrenalina nu se vor ingriji de puii lor, dupa nastere, decat daca noradrenalina le va fi injectata in sistem.

Si pentru copil nasterea este un eveniment emotionant si stresant, fiind reflectat in nivelurile ridicate de CA. Acestea asista bebelusul in timpul nasterii, prin protejarea lui impotriva efectelor hipoxiei (lipsa de oxigen) si a acidozei ulterioare.

Nivelurile ridicate de CA inregistrate la nastere asigura ca bebelusul este treaz si alert la primul contact cu mama. Nivelurile de CA scad rapid dupa o nastere nederanjata, fiind reduse de contactul cu mama.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri