joi, septembrie 30

PERIOADA POSTPARTUM: VINDECAREA RANILOR PERINEALE

Dupa o nastere vaginala, multe femei pot avea probleme in zona perineala. Afla cateva trucuri care te vor ajuta si te vor face sa te simti mai bine.

Te poti astepta ca nasterea vaginala sa fie destul de traumatizanta pentru zona perineala. Consecintele nasterii pot fi multiple, printre acestea numarandu-se vanatai, intinderi musculare, rupturi de perineu.

Numeroase tehnici, cum ar fi masajul perineal, pozitionarea gravidei in timpul nasterii si impingerea controlata pot fi folosite pentru a ajuta la minimizarea posibilitatilor de vatamare.

Exista numeroase remedii naturale pe care le poti folosi postpartum, pentru a asista vindecarea si pentru a usura senzatia de disconfort.
Plante sunt folosite adesea pentru a asista vindecarea dupa o cezariana.


Efectul plantelor in perioada postpartum


Fierbe doua cani de apa, ia-le de pe foc si lasa-le sa se raceasca putin (nu trebuie sa torni niciodata apa fiarta peste plante). Toarna apa peste doua lingurite de amestec de plante si acopera.

Poti folosi un borcan sau un ceainic. Permite amestecului sa stea cel putin o ora jumatate (cel mai bine este sa-l lasi peste noapte), iar apoi strecoara-l bine. Depoziteaza amestecul ramas in frigider pana la trei zile.

Pune amestecul nediluat intr-o sticla curata prevazuta cu un pulverizator si pastreaza-l langa toaleta. Aplica de cate ori este necesar, in special dupa urinare.

Ai putea incerca chiar sa asezi zona perineala intr-un lighean cu apa la care ai adaugat doua cani pline de ceai, in plus fata de cele 6-10 cani de apa curata.

Foloseste apa rece daca exista inflamatii sau umflaturi. Odata ce acestea s-au redus poti experimenta cu apa mai calduta pana te simti confortabil.

Unele femei observa ca apa foarte calda le ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in zona si ofera confort, in timp ce altele constata exact efectul opus.


Chiar si compresele te pot ajuta sa vindeci mai repede rupturile de perineu sau alte incidente din timpul nasterii.Inmoaie o carpa in amestecul racit si aplica pe zona dureroasa. Discurile de vata pentru sani de unica folosinta, inmuiate si atasate discurilor de vata sanitare obisnuite pot oferi un contact continuu. Incearca sa ingheti intreaga carpa sau discul, in prealabil, pentru a obtine o compresa rece.

Uleiuri esentiale folosite postpartum


Uleiurile esentiale folosite in baile obisnuite pot fi foarte relaxante, dar pentru a obtine un efect terapeutic complet pentru aplicatiile localizate, metodele mentionate mai sunt sunt mai recomandate.

Uleiuri esentiale recomandate:

- Tataneasa: proliferant de celule, vindeca ranile.
- Coada soricelului: astringent, antiseptic.

- Rozmarin: astringent, antiseptic.
- Gentiana: antimicrobian, astringent.

- Alunul: antiinflamator, vindeca ranile, astringent.
- Cimbru: antimicrobian, antispasmodic.

- Lavanda: antispasmodic, antimicrobian.
- Galbenele: antiinflamator, antimicrobian.

- Smirna: antimicrobian, astringent.
- Arbore de ceai: antiseptic, antimicrobian.

- Aloe Vera: vindeca ranile, antibacterian, analgezic.


Atentie: Multe uleiuri esentiale, daca sunt folosite nediluate, pot cauza daune serioase tesuturilor. Asigura-te ca le folosesti doar pe acelea ce au fost recomandate de un profesionist, pentru utilizare in stare nediluata.

Atat uleiul de levantica cat si cel de arbore de ceai sunt sigure cand sunt folosite conform recomandarilor.

Alege metoda care iti ofera un nivel de confort ridicat dintre cele prezentate pentru a te simti bine dupa nastere grabind in aceeasi masura vindecarea tesuturilor.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri