joi, septembrie 30

EFECTUL ANALGEZICELOR IN TIMPUL SARCINII

Fiecare viitoare mamica se gandeste la nasterea bebelusului si la durerile din timpul acesteia. Afla potentialele riscuri ale analgezicelor efectuate la nastere.

Cel mai popular medicament folosit pentru asistarea nasterii in zilele noastre, este petidina (meperidina, demerol). Folosirea analgezicelor simple in camera de nasteri a decazut in anii recenti, intrucat multe femei au optat pentru epidurale, care contin de asemenea aceste medicamente.

Asemenea oxitocinei, folosirea acestor medicamente va reduce productia proprie a unei femei, care ar putea fi benefica, daca nivelurile sunt excesive si inhiba nasterea.

Folosirea petidinei, cu toate acestea, s-a demonstrat ca incetineste nasterea, in special daca se administreaza doze mai mari.

Din nou, trebuie sa ne punem intrebarea: Care sunt efectele psihologice asupra mamei si a bebelusului la nastere, in lipsa atingerii nivelurilor maxime ale acestor hormoni ai placerii si ai codependetei?

Unii cercetatori sunt de parere ca endorfinele sunt premiul pe care il primim pentru indeplinirea functiei de reproducere, cum ar fi imperecherea si nasterea.

Endorfinele ne mentin nevoia de reproducere. Este interesant de notat faptul ca majoritatea tarilor care au adoptat obstetrica din vest, care se evidentiaza prin folosirea medicamentelor si a interventiilor pentru nastere, deasupra placerii si imputernicirii, au observat un declin in numarul nasterilor din anii recenti.

O preocupare mai mare, este un studiu care a verificat fisele de nastere a 200 de dependenti de analgezice nascuti intre 1945 si 1966, pe care le-au comparat cu fisele de nastere ale fratilor lor nedependenti.

Cand mamele au primit analgezice, barbiturice sau gaz de oxid de azot in timpul nasterii, in special in doze multiple, copiii au avut o inclinatie mult mai mare de a deveni dependenti de droguri.

De exemplu, cand o mama a primit trei doze de analgezice, copilul ei a avut o sansa de 4,7 ori mai mare de a deveni dependent de astfel de medicamente la maturitate.

Studiul a fost reprodus recent, avand rezultate similare.

Studiile realizate pe animale sugereaza o alta posibilitate. Se pare ca analgezicele administrate cronic, tarziu in perioada de sarcina, pot cauza efecte in structura si functiile creierului (dezechilibre chimicale si hormonale) copiilor, care nu devin evidente pana la maturitate.

Indiferent daca astfel de efecte se aplica si la copiii care au fost expusi, pe perioade mai scurte, in timpul nasterii lor, nu este un fapt cunoscut, dar, un cercetator avertizeaza “In perioada prenatala de multiplicare neuronala, migratie si interconectare, creierul este foarte vulnerabil la deteriorari ireversibile”.

Medicamentele epidurale


Medicamentele epidurale sunt administrate de-a lungul mai multor ore, printr-un tub, in spatiul din jurul coloanei. Astfel de medicamente includ anestezice locale (toate derivate din cocaina, bupivicaina/marcaina), mai recent combinate cu doze reduse de analgezice.

Usurarea durerilor spinale necesita o singura doza, din acelasi medicament, injectat prin stratul acoperitor al coloanei si este, de obicei, de scurta durata, in afara cazului cand este administrat ca si o epidurala spinala combinata (ESC).


Informeaza-te asupra efectelor pe termen lung ale analgezicelor ingerate in timpul nasterii, deoarece acestea ar putea prejudicia sanatatea copilului in timpul dezvoltarii sale.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri