joi, septembrie 30

REFACEREA DUPA CEZARIANA

Cezariana este o interventie chirurgicala abdominala majora, care necesita timp de recuperare. Asigura-te ca respecti cateva sfaturi pentru a-ti reveni dupa cezariana.

Cel mai important lucru care il ai de facut ca proapata mamica este sa ai grija si de tine si de bebelusul tau. Mai ales ca ai nevoie de timp pentru refacere, iar cu cat te vei obosi mai mult, cu cat mai putin timp vei reusi sa petreci cu bebelusul tau.

Fa-ti timp pentru odihna, pentru o vindecare corespunzatoare pentru binele tau si al copilului.

Mamele trebuie sa isi limiteze activitatea la ceea ce este confortabil si rezonabil pentru ele.

Nu este momentul sa alerge in sus, jos pe scari, sau sa faca abdomene, ridicari de 100 de ori, programe riguroase. Exercitiile trebuie amanate la aproximativ sase saptamani dupa operatie.

Nu ezita sa le spui prietenilor si familiei, ca nu este tocmai momentul pentru vizite dese.

In cele din urma, asigura-te mereu si stai in pozitii confortabile pentru tine. Acum chiar nu este momentul potrivit pentru a deveni martira.

Majoritatea activitatilor pentru ingrijirea bebelusului se pot face daca stai asezata.

Cand are loc imbaierea sau pur si simplu ii porti de grija copilului, oamenii tind sa stea ori in picioare ori in genunchi. Incearca sa stai cat mai mult in pozitia asezat, deoarece se va minimaliza fortarea abdomenului.

De asemenea, pe timpul noptii, ai grija sa nu te fortezi facand miscari rapide pentru a te ridica, incearca sa dormi pe o parte si fii mai degraba atenta, decat sa sari dintr-odata.


Dupa nasterea prin cezariana


- O multime de mame beneficiaza de o camera pentru a avea timp de revenire dupa operatie, timp in care asistente medicale disponibile se vor ingriji de copil, ele te vor trezi doar daca copilul are nevoie de tine.

- Intreaba o asistenta despre o pozitie cat mai confortabila pentru alaptat, astfel incat copilul sa nu iti apese operatia.

- Daca locuiesti intr-o casa cu doua nivele, incearca sa aduni toate lucrurile la un singur nivel, inainte de ajunge acasa de la spital. Medicul nu iti va recomanda cu siguranta urcatul si coboratul scarilor, eventual o data pe zi.

- Tocmai ai avut o interventie chirurgicala abdominala majora. Urmeaza sfatul clasic si dormi atunci cand bebelusul doarme. Vei avea nevoie de mult somn, pentru recuperarea dupa cezariana.

- Daca, dupa ce ai ajuns acasa, incepi sa ai hemoragii, care se opresc cu greu, e un semn prin care corpul tau iti transmite ca faci eforturi prea mari.

- Recuperarea dureaza aproximativ cinci saptamani, inainte de a te reintoarce la obiceiurile normale. Incearca sa faci totul lent si nu te grabi.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri