joi, septembrie 30

DESPRE VIITOARELE MAMICI

Esti o viitoare mamica? Felicitarile noastre! Esti la inceputul unei frumoase odisee. Primele 3 luni de sarcina reprezinta cel dintai pas in viata ta de viitoare mamica. Pentru majoritatea mamicilor primele 3 luni sunt cel mai dificil de parcurs din perioada prenatala; corpul trece printr-o serie de modificari hormonale si sunt sanse mari sa treci prin simptome specifice sarcinii: greata, varsaturi, ameteala, dispozitii schimbatoare, urinare frecventa ori extenuare. Am considerat astfel oportun sa iti oferim in randurile de mai jos o serie de 10 lucruri si etape esentiale, ce trebuie sa le parcurgi in primul trimestru de sarcina:

  1. Retine data ultimului ciclu

    Desi poate parea ciudat sa retii aceasta data, adevarul este ca majoritatea femeilor nu retin cand au fost la ovulatie.
    Folosind calculatorul de ovulatie vei putea determina perioada in care erai la ovulatie si cand a fost conceput bebe-ul. In aceste conditii vei putea determina relativ usor data nasterii.

  2. Alegerea unui medic ginecolog

    Daca nu ai deja un medic al tau, primul sfat ar fi sa iti alegi cu atentie un medic ginecolog. Este foarte important ca acesta sa fie o persoana de incredere: intreaba prietenii, membrii ai familiei, cunostinte si cere recomandari pentru a gasi persoana potrivita pentru tine. Medicul va fi cel ce iti va raspunde la intrebari si nelamuriri, iti va inlatura grijile si va fi pas cu pas alaturi de tine sa iti monitorizeze starea ta de sanatate si evolutia fatului.

  3. Odihneste-te

    Asigura-te ca beneficiezi de odihna din plin. Incearca sa prinzi cate un pui de somn peste zi si sa te culci mai devreme. Corpul tau sufera multe schimbari in perioada aceasta, modul ideal de a te asigura ca esti intr-o conditie excelenta este aceea de a fi odihnita.

  4. Programeaza-ti prima vizita la ginecolog

    Este deja momentul sa iti stabilesti prima vizita la medicul ginecolog. Nu uita sa iti notezi inainte o lista cu toate intrebarile pe care doresti sa i le adresezi – Atentie! fara lista si emotionata s-ar putea sa nu iti aduci aminte de unele dintre ele. Nu uita sa:

    - il intrebi despre sfaturile pe care ti le recomanda;

    - daca esti sub medicatie in ce mod iti afecteaza aceasta sarcina si ce anume este permis;

    - modul cum sarcina iti afecteaza viata sexuala;

    - daca ai avut cazuri de boli genetice in familie discuta-le cu medicul tau;

    - intereseaza-te ce teste sunt recomandate sa faci si cand trebuie acestea facute.

  1. Afla care sunt drepturile tale

    Legea prevede ca in momentul in care ai luat cunostinta de faptul ca esti insarcinata,
    trebuie sa anunti angajatorul. In prealabil trebuie sa obtii o adeverinta de la medicul de familie sau specialist - care sa ateste faptul ca esti insarcinata - si mai apoi sa faci o instiintare catre angajator. Informeaza-te de asemenea de la departamentul resurse umane de drepturile si obligatiile pe care le ai. Poti de asemenea sa citesti Ordonanta de Urgenta 96/20 oct 2003,
    care prevede toate masurile din punct de vedere legal, ce le vizeaza pe femeile insarcinate.

  1. Informeaza-te ce iti face bine ...si ce nu

    Probabil va este cunoscuta expresia “Mananc pentru doi” insa

    adevarul este ca aportul caloric zilnic pentru o gravida nu trebuie creasca foarte mult fata de cel normal: Academia Nationala de Stiinte din Statele Unite recomanda o crestere cu 150 de calorii in primul trimestru de sarcina si cu 350 de calorii in al doilea trimestru, fata de caloriile consumate inainte de perioada de sarcina. De asemenea nu trebuie cazut in cealalta extrema: curele de infometare in timpul sarcinii pot duce la retardul mintal al fatului. Pe langa cantitate importanta e si calitatea mancarii: incercati sa renuntati pe cat se poate la junk food, mancaruri ce contin indulcitori aritificiali si E-uri daunatoare. Asigurati-va ca luati un aport indicat de acid folic

    (se gaseste din belsug in portcale si legume verde inchis), vitamine si minerale si nu uitati nici de suplimentele pe care medicul ginecolog vi le prescrie.


  1. Mananca sanatos si hidrateaza-te

    Mancarea sanatoasa este esentiala asa ca atunci cand mergi la cumparaturi asigura-te ca ceea ce pui in cos este sanatos pentru tine si pentru bebe. Cu cat te inconjuri acasa de lucruri sanatoase esti mai putin tentata de lucrurile “interzise”. Asigura-te de asemenea ca aportul de lichide este unul substantial, avand in vedere faptul ca cercetarile au demonstrat beneficiile hidratarii pentru tine si fat. Lipsa unei hidratari suficiente poate duce la constipatie, oboseala si chiar nastere prematura.

    Esti in pana de idei? Consulta retetele trimise de utilizatoarele utilecopii.ro.


  2. Fa miscare

    Faptul ca esti insarcinata, nu inseamna ca trebuie sa ocolesti miscarea si exercitiile – cu exceptia faptului ca acest lucru ti-a fost indicat de catre medic. Poti sa continui cu un regim moderat de exercitii, ferindu-te insa de deshidratare si incalzire excesiva. Poti de asemenea sa te orientezi catre un centru prenatal ori o sala ce ofera ore specializate pentru gravide.

  3. Stabileste un buget pentru sarcina

    Costurile unei nasteri si mai apoi aparitia unui bebe pot escalada si subtia puternic bugetul familiei, daca nu planifici din timp. Incearca sa stabilesti un plan de achizitii si cheltuieli pentru a stabili prioritatile. Este foarte usor sa te lasi prinsa in febra cumparaturilor pentru sarcina si copil; daca le pui pe hartie din timp sunt sanse ca sa poti gasi unele dintre ele la reduceri, altele sa le gasesti la oferte (vezi sectiunea Anunturi ) sau poate chiar primesti multe de la prieteni ori cunostinte. Vei descoperi astfel ca poti
    face economii considerabile.

  4. Hotaraste-te unde vei naste

    Nu este prea devreme sa te hotaresti de pe acum unde vei da nastere copilului tau. Intereseaza-te de optiunile pe care le ai; poti discuta cu mamicile de pe forum, pentru a obtine mai multe detalii despre experientele lor si descoperi solutia ce ti se potriveste tie cel mai bine.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri