vineri, aprilie 2

INHIBITIA POFTEI SEXUALE LA FEMEI

Lipsa poftei psihice de sex poate fi primara, cand dorinta sau interesul n-au existat niciodata, sau secundara, cand se dezvolta dupa o perioada sexuala normala. Absenta dorintei poate fi orientata asupra unui partener anume. Un spatiu nepotrivit sau un context neplacut pot inhiba libidoul.

Inhibitia dorintei e o tulburare in evolutie, insoteste sau poate fi insotita de alte tulburari: dispareunie, vaginism sau anorgasmie. Si pentru ca sexul e o chestiune relationala poate genera sau poate fi generata de problemele partenerului ca ejacularea precoce sau tulburarile de erectie.

Cauzele functionale, organice nu sunt foarte frecvente: boli care merg cu tulburari hormonale, stari de oboseala sau astenie, diabetul, tratamente medicamentoase cu antidepresive, hipnotice, anxiolitice,estroprogestative, antihipertensive, radioterapia, unele interventii chirurgicale in sfera genitala. Inapetenta sexuala se intalneste si ca manifestare a unor tulburari psihotice ca depresia, tulburarea schizo-afectiva, tulburari obsesiv-compulsive.

In majoritatea cazurilor inhibitia dorintei este o problema psihogena. Uneori se manifesta violent prin respingerea si negarea categorica a nevoilor sexuale. Cauzele vechi din istoria personala impiedica maturizarea psiho-afectiva si sexuala: educatia restrictiva, interdictii sau fanatisme religioase, lipsa educatiei si tabuuri sexuale, familii dezbinate care induc in mintea fetei o viziune pesimista asupra vietii de cuplu, parinti abuzivi, incestul. In aceste situatii inhibitia dorintei este primara si dificil (nu imposibil) de tratat.

Cauze psihosexologice pentru scaderea libidoului pot fi legate de lipsa experientei si educatiei sexuale, teama de autoabandon, teama de necunoscut, stress-ul cotidian, aparitia unei stari anxioase sau depresive, vinovatie, rusine.

Deseori poate fi rezultatul unei dificultati de comunicare in cuplu. Lipsa educatiei sau experientei sexuale a partenerului, lipsa de tact sau un comportament agresiv din partea lui, tulburari de dinamica sexuala.

Exista femei care resimt negativ influentele societatii patriarhale in care traim. Barbatul conduce, el este de multe ori initiatorul si cel care stabileste parcursul unui contact sexual, el supune femeia si ea ii percepe superioritatea. Acest fel de dominare, sexy pentru multe femei, le inhiba pe altele. `Se grabeste iar eu nu reusesc sa ma excit in asa viteza`, se plang unele paciente. Exista si cazuri tragice cand ea nu este decat un obiect de care el se foloseste pentru satisfacerea instinctului sexual.

Pe de alta parte unele femei cunosc o scadere a libidoului pentru ca partenerul nu e destul de salbatic sau inventiv. E o chestiune de educatie a ambilor, de potrivire si de comunicare ce de multe ori se rezolva usor prin terapia de cuplu.

Fanteziile si scenariile erotice, mai mult sau mai putin constientizate, recunoscute sau verbalizate sunt unul din marile motoare ale atractiei sexuale. Sunt sanatoase si firesti pentru fiecare individ. Un element comun in cazurile de inhibitie a dorintei este absenta lor.

A avea fantezii sexuale pare aproape totdeauna un lucru vinovat. Sursa acestei idei se afla in acel `Nu-i voie!` pe care copilul curios si foarte activ il auzea ori de cate ori avea o initiativa mai nelalocul ei. Uneori eventualele pedepse pot veni in completare astfel ca reprimarea dorintelor devine un rezultat firesc. `Ce-i bun, ori e ilegal, ori e imoral, ori ingrasa` ca sa facem putin haz.

Fanteziile sexuale pot parea mai vinovate la femei decat la barbati. Acesta e tot rezultatul unei educatii sexuale (si nu numai) defectuoase.

In terapie, stimularea fantazarilor sexuale e una din abordarile de succes. Fanteziile se gasesc ingropate in adancul psihicului si doar trebuie ajutate sa iasa la lumina.
Filmele si textele cu continut erotic, vizitarea sex-shop-urilor, pot stimula dezvoltarea fanteziilor.

Tinerea unui jurnal intim ajuta la conturarea personalitatii erotice a femeii. Exercitiile Kegel de tonificare si educare a musculaturii perineale si a vaginului, explorarea propriului corp, dezvoltarea autoerotismului, folosirea vibratorului, sunt primii pasi pe care femeia ii face pe drumul spre rezolvarea tulburarii. Ea e invatata sa-si dezvolte initiativa sexuala iar partenerul sa-i faca jocul.

In cuplu e nevoie de comunicare deschisa (fara perdea), sincera si de participare activa din partea partenerului. Ambii trebuie sa cunoasca (si sa recunoasca) diferentele de dinamica sexuala dintre femei si barbati: ei sunt mai tehnici, ele mai sentimentale; ei sunt mai rapizi si expeditivi, ele au nevoie initial de tandrete, de sentimentul ca sunt iubite, de siguranta si protectie. Sexul urmeaza ca o manifestare a sentimentelor ei bune.

Psihoterapia urmareste in principiu constientizarea problemei, gasirea cauzelor si indepartarea lor, desensebilizarea pacientei, descoperirea si educarea sezorialitatii, constientizarea nevoilor sexuale, terapia de cuplu pentru o mai buna intelegere reciproca recalibrarea si diversificarea activitatii erotice.

Cand unul are o tulburare care-i reduce calitatea vietii, celalalt trebuie sa-si gaseasca disponibilitatea pentru a ajuta si intelege. Acest lucru este valabil pentru orice problema de dinamica sexuala in cuplu. Simturile sunt educabile. Sexul pe fuga poate fi inlocuit cu o experienta erotica elaborata si condimentata cu jocuri si fantezii puse in practica.

Un pahar de vin bun, o atmosfera romantica sau salbatica (dupa preferinte), frisca, crema de ciocolata bine plasate, capsunile, o esarfa ce acopera ochii, lubrifianti, jucarii sexuale, pozitii noi pot imbogatii viata sexuala a cuplului.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri