vineri, aprilie 2

PIERDEREA DORINTEI SEXUALE LA FEMEI

Pierderea interesului pentru sex reprezinta una dintre cele mai frecvente disfunctii sexuale feminine. Daca la barbat tulburarile sexuale se manifesta in special prin pierderea erectiei sau ejaculare prematura, avand la baza mai mult motive fiziologice, la femei insa majoritatea tulburarilor sexuale sunt produse de o suma de factori psihici, fiziologici si patologici.


Sexualitatea femeii este mult mai complicata decat a barbatului. Daca “pastila minune” pentru principala disfunctie sexuala a barbatului (lipsa erectiei) este Viagra, in privinta femeilor nu exista nicio “licoare magica” ce ar putea pune capat tulburarilor sexuale.


Cauzele scaderii dorintei sexuale la femei


Acestea sunt multiple si difera de la o femeie la alta, insa cele mai intalnite cauze sunt:


Probleme de cuplu: diverse tensiuni care apar in cuplu duc la scaderea dorintei sexuale a femeii pe fond psihic. Fie neatentia partenerului, senzatia ca o inseala, certurile frecvente, neajunsurile financiare, lipsa comunicarii sau tulburarile performantei partenerului sunt doar cateva din problemele de cuplu.


Tulburari psihice: oboseala intensa, stres puternic, depresia, anxietatea, scaderea increderii de sine (imbatranire, ingrasare etc) pot duce de asemenea la scaderea interesului pentru sex.


Boli precum cele tiroidiene, infectiile vaginale care produc discomfort local la contact (candidoze, vaginite, scaderea secretiei vaginale), endometrioza, fibromul uterin sunt de asemenea cauze ale scaderii libidoului.


Medicatia: anumite medicamente prezinta ca efect secundar scaderea libidoului, cum ar fi spre exemplu unele antidepresive.


Scaderea secretiei de testosteron si dezechilibre ale hormonilor sexuali: testosteronul este “materia prima” a “industriei producatoare de hormoni feminini”. Astfel ca o scadere a secretiei de testosteron va atrage dupa sine o scadere a productiei de estrogeni care se observa comportamental prin scaderea dorintei sexuale. Si alte dezechilibre hormonale por conduce la scaderea libidoului.


Varsta si menopauza: odata cu inaintarea in varsta este firesc sa scada interesul pentru sex, insa nu atat incat acesta sa fie de-a dreptul refuzat. Chiar si dupa menopauza interesul sexual nu dispare imediat.


Cum se redobandeste interesul pentru sex al femeilor


Cum spuneam mai sus, din pacate nu exista un tratament minune. Medicul trebuie sa discute cu femeia si sa afle cat mai multe cauze fizice si psihice care ar putea duce la scaderea interesului pentru sex.


In cazul disfunctiilor sexuale aparute datorita problemelor in cuplu se face terapie sexuala sau/si consiliere de cuplu. Este de multe ori nevoie sa se discute cu ambii parteneri, deschis, problemele care le ingreuneaza viata sexuala.

De asemenea daca scaderea libidoului este legat de medicatie, se va elimina medicamentul responsabil de acest efect sau se vor scadea dozele. In cazul bolilor ce au ca afectare secundara libidoul se va trata intai cauza primara, boala in sine, ca apoi, daca mai este cazul, disfunctia sexuala.


De asemenea la persoanele aflate in apropierea menopauzei sau postmenopauza se pot administra estrogeni vaginali sub forma de creme cu aplicare vaginala. Acestea vor stimula secretiile vaginale si mentinerea dorintei sexuale.


O terapie moderna aflata mai mult in cercetare este cea cu testosteron. Desi toate terapiile cu testosteroni nu au fost aprobate inca in sistemul medical, totusi s-au dovedit efecte uluitoare in privinta ameliorarii vietii sexuale a femeii.


In ceea ce priveste medicina naturista, nu putem spune cert daca efectele acelor produse sunt reale, caci de multe ori in cazul aparitiei disfunctiilor sexuale pe fond psihic femeia tinde sa fie influentata de ideea ca acele medicamete naturiste ar trebui sa ii mareasca libidoul. Testele placebo nu au fost facute si pentru tratamentele naturiste (administrarea unor produse nule, fara nici un continut terapeutic, raportat la un alt lot de femei care chiar au primit medicamentul; se compara rezultatele, iar daca cele care nu au primit medicament decat cel placebo afirma ca simt imbunatatiri, este evident ca acestea sunt doar in mintea lor ci nu obtinute medicamentos).


De multe ori aceste terapii trebuie combinate pentru a obtine un rezultat pozitiv.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri