vineri, februarie 5

ALIMENTATIA IN TIMPUL SARCINII

a. GENERALITĂŢI
• În timpul sarcinii, mai mult decât oricând femeia trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată
• La peste jumătate din gravide, s-a constatat o stimulare accentuată a apetitului care debutează de obicei la începutul trimestrului al doilea şi se menţine până la sfârşitul sarcinii, uneori diminuând în ultimele luni.
• De asemenea se constată frecvent modificări ale gusturilor gravidei, preferinţe pentru fructe, murături, mâncăruri sărate, condimentate

• Astfel, unii autori au stabilit creşterile medii în greutate a gravidei cu evoluţie normală a sarcinii în patru momente:

-650 g: în primele 10 săptămâni
-4 kg: la 20 de săptămâni
-8,5 kg: la 30 săptămâni
-12,5 kg: la 40 de săptămâni

• Cheia unei alimentaţii corespunzătoare pe parcursul sarcinii este echilibrul şi varietatea. Alimentaţia trebuie să cuprindă alimente sănătoase, din toate grupele alimentare: fructe, legume, cereale, carne, lactate.
• Se preferă mese în cantităţi mici dar în număr mai mare pe zi, decât mese puţine şi bogate, deoarece în acest fel se ameliorează şi greţurile caracteristice perioadei de început a sarcinii şi se evită supraalimentatia.

• Baza alimentaţiei pe o zi:
1. Cereale: 8 porţii (de exemplu o felie de pâine din grâu integral, o ceaşcă de cereale; o jumătate de cană de paste sau orez)
2. Legume: 4 sau mai multe porţii (două legături de morcovi, o ceaşcă de verdeţuri măcinate; o ceaşcă de brocoli sau conopidă gătită)
3. Fructe: 2-4 porţii (un măr mic, portocală, pară ori banană sau o ceaşcă de stafide)
4. Lactate: 3 porţii (250-300 ml de lapte sau iaurt ori o 50 g de brânză)
5. Carne de porc, de vită, de pui sau de peşte, ouă, alune sau seminţe: 2-3 porţii (carne de vită porc sau de pasăre gătită ori fructe de mare).
6. Grăsimi, uleiuri sau dulciuri: foarte puţin.

• Un litru de lapte de soia poate asigură cu succes o treime din necesarul zilnic de calciu şi vitamina D
• Iaurtul este alimentul care îţi dă 25% din doza zilnică de calciu, proteine, fibre şi câteva din vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie
• Morcovii sunt foarte bogaţi în vitamina A şi fibre

b. NUTRIENTI
• Necesarul de lipide în timpul sarcinii este puţin modificat, creşte astfel necesarul de proteine şi glucide
• Sunt necesare în cantităţi crescute fierul, calciul, acidul folic şi vitamina D.
• Fibrele alimentare sunt importante în combaterea constipatiei
• Nevoile de proteine în timpul sarcinii sunt uşor crescute, fiind necesar un supliment de 25-30 g proteine/zi faţă de cantitatea recomandata înainte de sarcină.
• În timpul sarcinii se recomandă un aport zilnic de 1,5 g/kg corp de proteine, din care aproximativ jumătate să fie de origine animală: lapte, brânză, iaurt, carne (pasăre, vită sau peşte) şi ou.
• Trebuie să se ţină seama de glucidele provenite din cereale integrale, orez, fructe, legume care sunt şi surse de vitamine din grupul B
• Poftele de dulce ar trebui să fie potolite cu fructe în general
• În timpul sarcinii necesarul de fier se dublează, ajungând la 30 mg/zi.
• Surse alimentare de fier sunt: carnea roşie, în special ficatul, rinichii şi carnea de vită, gălbenuşul de ou, nucile, fasolea, spanacul, germenii de grâu, fructe uscate;
• Fierul din sursele animale se absoarbe mult mai bine decât cel din surse vegetale.
• Calciul. Surse alimentare bogate în calciu şi fosfor sunt: lactate (lapte integral, iaurt), brânzeturi, fructe şi ouă.
• Excesul de calciu este periculos în timpul sarcinii, deoarece poate declanşa contracţiile uterine.
• Dacă este necesară suplimentarea calciului, se administrează suplimente multivitaminice prenatale, special concepute pentru gravide
• Aportul zilnic acid folic este de 0,8 mg. Aportul adecvat de acid folic în primele luni de sarcină scade riscul de a da naştere unui copil cu malformaţii (defecte de tub neural) în special spina bifidă.
• Surse de acid folic: legumele cu frunze verzi: spanac, broccoli, salată, varză, sparanghel alături de portocale, cereale integrale, lintea şi arahidele.
• Acidul folic este distrus uşor prin conservare şi gătire. Se recomandă consumul fructelor şi legumelor proaspete sau cât mai puţin preparate termic.
• Femeia gravidă are nevoie de cel puţin 2 litri de lichid pe zi, de preferat sub formă de apă, lapte, sucuri de fructe sau legume proaspete, neîndulcite

c. ALIMENTE NERECOMANDATE GRAVIDEI
1. Carnea: porc, vită, pui, sau peşte şi ouăle insuficient gătite sau crude.
2. Fast food
3. Peşte spadă, rechin, somn, macrou, ton. Au o importanţă deza de metil-mercur, un metal dăunător creşteri creierului şi al sistemului nervos al copilului.
4. Produse lactate nepasteurizate
5. Câteva tipuri de lapte şi brânzeturi, cum ar fi brânza feta, brie, roquefort etc.;
6. Pateuri sau conserve de carne recongelate.
7. Sucuri nepasteurizate
8. Legumele culese verzi
9. Suplimentele nutritive pe bază de plante
10. Apa nepotabila sau netestata.
11. Produsele alimentare ce conţin alune, căpşuni etc.
12. Alcoolul, fumatul, drogurile

• Deşi este foarte eficient în combaterea anxietăţii şi insomniei, gravidelor nu le este recomandat paducelul, deoarece planta relaxează uterul. De altfel, şi femeile care alăptează ar trebui să-l evite.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

A apărut o eroare în acest obiect gadget

Curs Valutar BNR

Lista mea de bloguri