duminică, februarie 14

CICLUL MENSTRUAL SI OVULATIA

Pentru a putea porni la drum trebuie sa ne familiarizam cu cativa termeni cheie:

hormon = substanta secretata de o glanda endocrina sau de celule din alte organe sau tesuturi (sistem nervos, tract digestiv, rinichi, inima etc) si transportata la distanta, prin circulatia sanguina, la un alt organ sau tesut, unde aceasta excita sau inhiba o serie de functii sau procese de dezvoltare.

hipotalamus = regiune a creierului, centrul principal al vietii vegetative.

hipofiza = organ neuroglandular cu functie endocrina, situat in creier, in stransa relatie cu hipotalamusul (sinonim: glanda pituitara).

menstruatie = etapa fiziologica a ciclului menstrual, caracterizata prin eliminare de sange.

ovar = glanda genitala feminina cu dubla functie: exocrina – de maturatie si expulzie a ovulelor si endocrina – secreta estrogeni, progesteron si androgeni.

folicul = mica formatiune anatomica in forma de sac.

endometru = mucoasa interna a uterului, a carei structura variaza in functie de impregnarea hormonala. Descuamarea zonei superficiale a endometrului determina menstruatia.

Eliminam din start un factor de confuzie: ciclul menstrual se desfasoara independent de datele calendaristice, cu alte cuvinte: prima zi a ciclului menstrual nu este echivalent cu prima zi a lunii calendaristice, ciclul menstrual putand incepe in orice zi a lunii. Evenimentul care anunta inceperea unui nou ciclu menstrual este reprezentat de menstruatiei, prima zi a menstruatiei fiind prima zi a ciclului menstrual.

Ciclul menstrual are 2 faze principale: faza foliculara si faza luteala, intre ele avand loc ovulatia (fazele se mai numesc pre, respectiv post ovulatorii). Pentru o intelegere mai buna adaug si o imagine:

Ciclul Menstrual si Ovulatia pe Intelesul Tuturor
Ciclul Menstrual si Ovulatia pe Intelesul Tuturor

Inceputul fazei foliculare coincide cu prima zi a ciclului menstrual si cuprinde schimbarile hormonale care pregatesc organismul pentru ovulatie. Durata fazei foliculare poate varia mult intre cicluri, de la 13 la 18 zile, si depinde de dezvoltarea foliculului la nivelul ovarului.

In timpul fazei foliculare hipofiza elibereaza hormon foliculo stimulant (FSH), care, dupa cum sugereaza si numele, stimuleaza dezvoltarea foliculilor ovarieni. Dintre mai multi foliculi ovarieni in dezvoltare, unul devine dominant si continua evolutia pana la maturare si eliberare de ovul. Aceasta dezvoltare este insotita si de o crestere a estrogenului.

Fertilitatea creste odata cu evolutia foliculului catre eliberarea ovulului, perioada cea mai fertila fiind cu 5 zile inainte de ovulatie si 2 zile dupa ovulatie. Cele 5 zile inainte de ovulatie sunt datorate duratei de supravietuire a spermatozoizilor, iar cele 2 zile de dupa ovulatie sunt datorate perioadei in care ovulul poate fi fecundat. Cu alte cuvinte, daca cu 5-4-3-2-sau-1 zile inainte de ovulatie are loc un act sexual cu eliberare de spermatozoizi in vagin, acestia pot supravietui pana are loc ovulatia pentru a fecunda ovulul. La fel, daca dupa 1-sau-2 zile de la ovulatie are loc un act sexual cu eliberare de spermatozoizi in vagin, acestia pot fecunda ovulul care tocmai a fost eliberat de foliculul ovarian maturat.

Cum am zis mai sus, odata cu dezvoltarea foliculului dominant are loc si o crestere a nivelului estrogenului. Daca acest nivel ajunge la un anumit prag, hipofiza intelege ca foliculul este pregatit pentru eliberarea ovulului. Acesta este momentul cand hipofiza produce hormon luteinizant (LH), care declanseaza ovulatia. Ovulul este eliberat in trompa uterina si poate fi fecundat (daca are loc un act sexual fara protectie contraceptiva).

Ovulatia marcheaza sfarsitul fazei foliculare si inceputul fazei luteale. Numele fazei vine de la corpul luteal, formatiune care joaca un rol esential. Corpul luteal este foliculul dominant care tocmai a eliberat ovulul si urmeaza sa secrete progesteron, hormonul care mentine conditiile optime in uter pentru o eventuala fecundatie si implantare.

Daca are loc fecundatie si implantare, corpul luteal continua sa secrete progesteron pana la inceperea dezvoltarii placentei in al 2-lea trimestru de sarcina. Daca nu are loc fecundatie si implantare, corpul luteal se dezintegreaza dupa aproximativ 14 zile, cauzand o scadere a nivelului de progesteron, ceea ce marcheaza inceperea unui nou ciclu menstrual.

Daca faza foliculara are o durata dependenta de evolutia foliculului si poate tine de la 13 la 18 zile, faza luteala are o durata fixa de aproximativ 14-15 zile (perioada dupa care se opreste secretia de progesteron din cauza dezintegrarii curpului luteal in lipsa fecundatiei si implantarii). Tocmai din cauza asta, la ciclurile regulate, dar cu durata diferita de 28 de zile, data cea mai probabila a ovulatiei se calculeaza ca fiind cu 14 zile inainte de incheierea ciclului menstrual.

Asta e in mare un ciclu menstrual considerat normal. Durata unui astfel de ciclu menstrual variaza de la 21 la 40 de zile, avand o medie de 28 de zile. Pentru a afla cate zile are ciclul tau menstrual trebuie sa numeri zilele de la inceputul unei menstruatii (prima zi a ciclului menstrual) pana la ziua premergatoare urmatoarei menstruatii (ultima zi a ciclului menstrual). Cu toate astea, eu am cunoscut o femeie care avea ciclul menstrual de 3 luni si mi-a ramas in minte pentru ca era gravida si a nascut dupa 11 luni de sarcina – pentru ca perioada se calculeaza tinand cont de ultima menstruatie, iar ea o avuse cu 2 luni inainte de fecundatie :)

Durata menstruatiei poate fi intre 1 si 8 zile, cu o medie de 4-5 zile, perioada in care se pierd cantitati similare de sange de la un ciclu la altul.

Chiar daca majoritatea schimbarilor se petrec fara a putea fi constientizate, exista unele care te pot ajuta sa-ti faci un calendar: menstruatia (ai prima zi a ciclului menstrual), cresterea temperaturii bazale (ai ziua ovulatiei), la care mai adaugi 14 zile si ai sfarsitul ciclului menstrual

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri