sâmbătă, decembrie 26

UNGUENT

Preparare:

Obtinerea casnica a unui unguent presupune doua faze:

  1. Obtinerea asa-numitei baze, in care va fi apoi inclusa planta (unt clarifiat).

  2. Includerea in baza de unguent a plantei sau a extractului de planta.

In ceea ce priveste baza de unguent, cea mai obisnuita este cea obtinuta din untura de porc, existand insa si alternative, cum ar fi rasina combinata cu ulei si cu ceara de albine, untul, untul clarifiat. Intrucat untura de porc se altereaza usor si miroase neplacut, ar fi bine sa alegeti untul clarifiat.

Unt clarifiat

Pentru a obtine aproximativ 100 g de unt clarifiat se procedeaza astfel:
- se ia un pachet de unt (200 g) si se pune intr-o oala pe foc.
- se lasa pana ce untul se topeste si incepe sa fiarba in clocot mic, luandu-se cu o lingura spuma formata.
- la un anumit moment (dupa 15-25 de minute), spuma alba pana atunci devine rosiatica si apare un usor miros de ars. Se observa ca untul si-a pierdut tulbureala si a devenit foarte limpede, asa incat ne permite sa vedem fundul vasului in care a fost pus. In acel moment, se ia oala de pe foc, se toarna untul clarifiat intr-un alt vas, cu atentie sa nu se strecoare nici o impuritate, si se lasa sa se raceasca. Depunerile ramase in primul vas nu se folosesc, ci se arunca (ele nu sunt indicate nici in alimentatie). Acest unt clarifiat este o baza de unguent excelenta, avand un miros placut, intrand foarte usor in piele si avand o conservabilitate excelenta

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri