sâmbătă, noiembrie 6

RETETE NATURISTE PENTRU A FI SLABA SI TANARA

Santatatea noastra depinde in mare masura de hrana zilnica. Este mult mai usor sa previi decit sa vindeci ! Ar trebui sa acordam mai multa atentie acestor aspecte esentiale pentru viata noastra !

Pentru majoritatea oamenilor casa, masina, serviciul reprezinta principalele prioritati in viata. Este o mentalitate gresita, care ne afecteaza pe termen lung iar consecinte sunt uneori ireparabile.

In momentul cind te asezi la masa ar fi bine sa-ti pui intrebarea: oare mincarea din farfurie te hraneste cu adevarat? Oare cum te vei simti si cum vei arata peste 10 ani oferind corpului tau aceasta hrana ?

I. APERITIVE SI MINCARURI NATURISTE


Tort aperitiv de gogosati cu brinza de vaci (sau cas)

Ingrediente: 7 gogosari, 300 gr. brinza de vaci(sau cas), 200 gr. unt, 2 cepe(sau 3-4 fire ceapa verde), plante aromatice, boia, pasta de rosii, usturoi pisat, patrunjel

Preparare: se mixeaza gogosarii cu 1 ceapa, usturoi, pasta de rosii, verdeata si se amesteca cu 100 gr. unt batut spuma. Se obtine o pasta care se imparte in doua parti egale. Se aseaza o parte pe farfurie ca la tort. Peste acest strat se pune o pasta preparata din brinza frecata cu ceapa taiata solzi si 100 gr. unt batut spuma. Se aseaza deasupra pasta de gogosari si se orneaza cu verdeturi si flori comestibile. Se da la rece pentru 2 ore si se serveste cu salata verde.

Pasta de ardei

Ingrediente: 5 ardei, 2 fire de ceapa verde sau 1 praz, 100 gr. unt, 1 legatura patrunjel, citeva masline, plante aromatice si condimente(piper, curry, cilly, oregano, busuioc).

Preparare: Se freaca untul spuma si se amesteca cu celelalte ingrediente taiate marunt. Se serveste pe felii de piine neagra.

Gulii umplute

Ingrediente: 5 gulii, 4-5 ridichi, 5 linguri de smintina(sau brinza de vaci), patrunjel,1 ceapa(sau 2-3 fire ceapa verde, chimen.

Preparare: Se indeparteaza partile tari ale guliei. Se taie gulia pe jumatate si se scobeste. Miezul se rade pe razatoare si se amesteca cu celelelate ingrdiente. Se umplu guliile cu compozitia si se orneaza cu ridichi.

Ciorbita naturista supernutritiva si gustoasa

Ingrediente : 1 morcov, 1 telina, 1 sfecla mica, 2-3 fire ceapa verde, 1-2 fire usturoi verde, hrean ras, loboda, leustean, stevie, tarhon, patrunjel, marar.

Preparare : legumele se rad fin(pe razatoarea mica) si se taie marunt verdeturile si ceapa. Toate legumele si verdeturile se pun la macerat pina a doua zi intr-un litru de bors proaspat. A doua zi se adauga 1 litru de apa fiarta si racita, rosii decojite si taiate marunt(sau suc de rosii), sare, piper, cimbru. Se serveste rece sau incalzita la aprox. 40 ° . Optional se poate adauga smintina sau iaurt. Este delicioasa si ofera corpului vitamine si minerale naturale si usor asimilabile.

Supa crema

Ingrediente: 3/4 litru de apa sau lapte, 1 ceapa tocata, putin usturoi tocat, 1 telina mica, 1 morcov, 1 rosie decojita, 1 galbenus de ou, 1 frunza de varza tocata, plante aromatice(chimen, busuioc, salvie).

Preparare: Se amesteca toate ingredientele in mixer pina se obtine o crema. Se adauga putin patrunjel verde taiat marunt. Se serveste incalzita pina la 40 ° . Optional se poate adauga putina smintina in momentul servirii.

Varza in sos de rosii

Ingrediente: 1 jumatate varza, 2 rosii decojite, 3 lingurite susan, 3 lingurite seminte de floarea soarelui.

Sosul: se mixeaza 3 rosii mari decojite, 3 lingurite iaurt, putina zeama de lamiie, o jumatate ceapa, sare, cimbru, busuioc, oregano.

Preparare: varza se taie fidelute, rosiile se taie cubulete. Se amesteca impreuna cu semintele si se toarna deasupra sosul de rosii.

Mincare de ciuperci cu telina

Ingrediente: 1 telina, 5-6 ciuperci, citeva frunze de spanac, 1 ceapa

Sosul: 4 lingurite ulei de masline virgin, 1 catel usturoi, 2 linguri sana, piper, sare, plante aromatice(oregano, busuioc, rozmarin, coreandru)

Preparare : telina se rade fin si se amesteca cu ciupercile taiate feliute, spanacul taiat fidelute, ceapa tocata si sosul.

Sarmale naturiste delicioase

Ingrediente: 20 frunze de varza murata, 20 de nuci, 1 fir de praz, 2 legaturi patrunjel, 100 gr. unt, 1 morcov, 2 linguri pasta de rosii, boia dulce, putin usturoi, 1 lingurita ulei, sare, piper, cimbru(sau alte condimente din plante).

Preparare: nucile se toaca marunt si se amesteca cu prazul taiat marunt, verdeata tocata, morcovul ras, pasta de rosii, untul batut spuma, usturoiul si mirodeniile. Se formeaza sarmalele din foile de varza umplute cu aceasta compozitie. Se aseaza sarmalele pe un platou cu varza tocata si verdeata. Sarmalele se stropesc cu citeva picaturi de ulei si se orneaza cu verdeturi taiate marunt. Se pot servi si incalzite la 40 ° .

Rosii umplute cu telina si brinza

Ingrediente: 3 rosii, 1 telina mica

Sosul: 2 linguri smintina, 1 lingura iaurt, 2 linguri brinza, 1 lingurita lamiie, 2 fire ceapa verde, sare.

Preparare: se amesteca telina rasa fin cu sosul. Se scobesc rosiile si se umplu cu aceasta compozitie.

Mincare de gulii

Ingrediente: 2 gulii rase, 2 castraveti mici taiati felii, 2 morcovi rasi, 5 ridichi de luna taiate fidelute, 1 hrean mic ras, 1 ceapa mica tocata

Sosul: 3 lingurite ulei presat la rece, citeva migdale pisate marunt, 1 lingurita lamiie, sare, condimente din plante

Preparare: se amesteca ingredientele cu sosul si se orneaza cu hrean ras si feliute de ridichi.

II. SALATE SI SOSURI NATURISTE CONSISTENTE SI FOARTE NUTRITVE !


Salatele reprezinta in alimentatia naturista un fel principal si se servesc cu maioneza dietetica sau diferite sosuri. Nu se recomanda utilizarea urmatoarelor ingrediente: uleiuri rafinate, otet sau alte adaosuri sintetice. Salatele se asezoneaza cu urmatoarele ingrediente: ulei presat la rece, iaurt, smintina, sare marina, lamiie, plante aromatice si condimente naturale.

Sosurile au un rol foarte important in bucataria fara foc deoarece ofera un plus de savoare salatelor si mincarurilor naturiste.

Maioneza naturista

2 galbenusuri crude(preferabil oua de la tara), sare marina, o jumatate de lamiie, putin mustar(de la un magazin naturist) sau praf de mustar, citeva linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece. Se prepara la fel ca orice maioneza.

Sos chinezesc

Maioneza, 2-3 linguri smintina, 1/3 banana, 1 lingurita rasa nuca de cocos, 1 lingurita curry. Se amesteca toate ingredintele in mixer.

Maioneza verde

Maioneza, 2 linguri brinza de vaci, 1 legatura patrunjel tocat, ceapa verde taiata marunt, 1 lingurita zeama de lamiie, sare.

Sos de avocado

1 avocado taiat bucatele, 4 linguri lapte, 2 linguri zeama de portocala, 3-4 linguri iaurt, 1 lingurita lamiie, 1 lingura maioneza, curry, piper, sare de mare, chimen, maghiran(sau alte plante aromatice). Se mixeaza toate ingredientele.


Salate

Salata “Exotic”

Ingrediente : 1 telina, 1 morcov, 1 ligura zeama de lamiie, 3 linguri zeama de portocala, citeva bucatele de ananas si avocado,1/2 portocala taiata cubulete,1/2 banana taiata rodele, 1 kiwi taiat cubulete, citeva nuci taiate bucatele, citeva stafide si 4 linguri smintina.

Preparare : Se amesteca toate ingredientele si se orneaza cu felii de kiwi.

Salata de ceapa si ridichi de luna

Ingrediente: 4 cepe taiate solzi, 10 ridichi de luna rase, 2-3 fire de ceapa verde taiate marunt

Sosul: 3 lingurite ulei de masline, 1 lingura sana, sare, piper

Preparare: Se amesteca ingredientele cu sosul si se lasa sa se patrunda 1 ora

Salata italieneasca

Ingrediente: 1 salata verde, 1 ceapa rosie taiata solzi, 4 ligurite seminte de dovleac(neprajite), 1 ligura sana, 4 ligurite ulei de masline, 1 catel de usturoi pisat, citeva seminte de anason pisate, citeva frunze de busuioc verde(sau uscat).

Preparare: se amesteca ingredientele si se serveste imediat

Salata picanta

Ingrediente: 1 jumatate de conopida taiata in felii mici, 1 lingura sana, 1 lingura ulei de masline, 1 lingura apa, sare, piper, 1 ardei iute rosu taiat marunt, 1 legatura marar, 1 catel de usturoi pisat.

Preparare: se amesteca toate ingredientele si se lasa la rece sa se patrunda citeva ore

Salata de ardei in trei culori

Ingrediente: 1 ardei rosu, 1 ardei verde, 1 ardei galben taiati fisii, o jumatate ridiche rasa pe razatoarea mare, 1 ceapa taiata solzi, 1 legatura patrunjel tocat, 1 hrean mic

Sosul: 2 linguri ulei, 2 linguri sana, 1 lingurita boia, 1 catel usturoi, plante aromatice(maghiran, salvie, busuioc, rozmarin), sare, piper

Preparare: se amesteca toate ingredientele si se lasa la rece 2-3 ore. Se orneaza cu hrean ras.

Salata de castraveti orientala

Ingrediente: 1 jumatate conopida mica taiata bucatele, 1 tulpina de telina taiata marunt, 1 mar taiat cubulete, 2 felii de ananas taiate bucatele, 1 castravete ras

Sosul: 1 jumatate lingurita curry, 2 lingurite suc de ananas, 2 linguri iaurt, 2 linguri ulei, 2 linguri smintina, suc de lamiie, sare.

Preparare: castravetele se rade chiar inainte de masa si se amesteca cu celelalte ingrediente si cu sosul. Se serveste imediat si se orneaza cu nuci pisate.

Salata cu sfecla si muraturi

Ingrediente: 1 sfecla rosie, 1 morcov, 1 telina, 1 ceapa rosie, 1 ardei , 1 jumatate varza murata taiata marunt, 2 castraveti murati, citeva masline, citeva nuci taiate bucatele, citeva stafide, 1 lingurita chimen, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, plante aromatice

Preparare: sfecla, morcovul si telina se rad pe razatoarea mare. Celelate ingrediente se taie marunt sau feliute subtiri. Se amesteca cu uleiul si mirodeniile. Se lasa la rece 2 ore.

III. DULCIURI SI BAUTURI NATURISTE.
COPIII TREBUIE HRANITI CU DULCIURI CARE SA NU CONTINA ZAHAR RAFINAT SI ADITIVI SINTETICI!

DULCIURI

Capsuni cu miere

Ingrediente : zeama de la 2 portocale, 2 linguri miere, 1 paharel mic de smintina, 3 linguri alune(neprajite), 500 gr. capsuni.

Preparare: se amesteca mierea cu zeama de portocala. Se bate smintina, se toaca alunele si se inglobeaza cu grija in zeama de portocala. Se pun capsunile in cupe si se toarna peste ele crema de smintina cu miere si portocala.

Inghetata de iaurt cu fructe

Ingrediente: 1 pahar de iaurt, fructe la alegere(capsuni, piersici, pere, mere), 2-3 linguri miere, 1 lingurita lamiie, 100 ml. smintina batuta.

Preparare: Se mixeaza fructele si se amesteca cu iaurtul, mierea, zeama de lamiie si se aduaga la sfirsit smintina batuta. Se lasa la congelator 3 ore.

Salata mixta de pepene - un desert hranitor si delicios pentru copii

Ingrediente si preparare :1 pepene galben, citeva prune, citeva boabe de strugure,1 para, 4 linguri miere, 4-5 linguri suc de mere. Se taie fructele cubulete si se amesteca cu mierea si sucul de mere.

Praline “exotic”

Ingrediente: 300 gr. nuca de cocos, 150 gr. curmale, 100 gr. stafide, 50 gr. caise(uscate)

Preparare : se macina toate ingrdientele si se dau prin masina de tocat. Se prepara un “aluat” din care se modeleaza praline rotunde si se dau prin nuca pisata

Crema de fructe( caise, piersici sau mere)

Ingrediente: 250 gr. caise (piersici sau mere), 7 linguri stafide, 2-3 linguri miere, 150 gr. brinza de vaci, 100 ml. smintina.

Preparare : stafidele se inmoaie in prealabil, se taie fructele in felii si se mixeaza impreuna cu brinza de vaci. Se amesteca cu smintina. Se pune la rece pentru 2 ore. Se garniseste cu fructe de sezon.

Casata de banane

Ingrediente: 2 banane taiate felii, 1 ceasca de pepene galben taiat felii, 1 jumatate ceasca de ananas tocat marunt, 3 linguri de nuci tocate, 150 gr. brinza de vaci, 1 lingurita zeama de lamiie, 100 ml. smintina batuta

Preparare: se amesteca bine toate ingredientele, se pun in forme la congelator aprox. 4 ore. Se orneaza cind se serveste cu cirese, pepene sau alte fructe de sezon.

Inghetata de vanilie cu brinza de vaci

Ingrediente: 200 gr. brinza de vaci, 150 ml. smintina batuta(frisca), 4 linguri miere, 1 pachetel zahar vanilat, 2 galbenusuri.

Preparare : se amesteca toate ingredientele. Se adauga smintina batuta. Se pune compozitia in forme clatite cu apa rece. Se pune la congelator pentru 2 ore. Se serveste ornata cu fructe.

BAUTURI TONIFIANTE SI GUSTOASE

Limonada de banane

Ingrediente: 3 banane taiate bucatele, 2 lingurite miere, zeama de la 1 portocala, zeama de la o jumatate de lamiie, putina coaja de lamiie rasa.

Preparare: se mixeaza toate ingredientele si se adauga o cantitate egala de apa cind se serveste.

Bautura racoritoare delicioasa si sanatoasa

Ingrediente (pentru 8 litri de suc): 8 flori de soc, 8 litri de apa, un pumn de stafide, 2-3 lamii(zeama plus coaja rasa), citeva petale de trandafiri de dulceata, 2-3 frunze de menta(optional), 8 linguri miere.

Preparare: Se amesteca toate ingredientele intr-un borcan mare. Se lasa la macerat 3-5 zile pentru a fermenta putin. Se amesteca o data pe zi cu o lingura de lemn. Este gata cind devine putin acidulata. Se strecoara si se pune in sticle la rece. Este o bautura foarte gustoasa cu efect detoxifiant !

Aceasta bautura se poate prepara utilizind diverse ingrediente de baza(la alegere) in locul florilor de soc: 8 flori de trandafir de dulceata sau 1 kg. de capsuni sau 1 kg. smeura.

Cockteil exotic tonifiant

Se prepara cu sucul si pulpa urmatoarelor fructe: 1 portocala, 1 kiwi, 1 grapefruit mic, 1 jumatate banana, 1 jumatate avocado taiat bucatele, 2 lingurite miere, 100 ml. apa plata. Se mixeaza toate ingredientele

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri