joi, iulie 29

GASTRONOMIA MOLECULARA

Potrivit ultimelor tendinţe în gastronomie, cărţile tradiţionale de bucate ar trebuie date uitării, iar ustensilele din bucătărie ar trebuie duse la reciclat. Se pare că toată lumea este înnebunită după gastronomia moleculară.

Cu toate că o astfel de cină aduce mai degrabă cu un experiment realizat în laborator.

Gastronomia moleculară foloseşte substanţe şi procedee chimice precum nitrogen lichid, vidul, temperaturi înalte, oxigen, gaze inerte şi reacţii chimice.

Specialistul francez Herve This a început să studieze prepararea acestui tip de mâncare în urmă cu 10 ani. Astfel, a reuşit să inventeze cu succes gastronomia moleculară, o îmbinare între arta culinară şi chimie.

Felurile de mâncare preparate cu ajutorul gastronomiei moleculare au o savoare ce imită perfect originalul. De exemplu, maeştrii bucătari pot prepara piept de pui, omletă sau salată de cartofi într-o nouă formă ce are aspectul unei creme.

Unele mâncăruri pot fi tratate cu nitrogen lichid. Mai exact, mâncarea se descompune în molecule şi apoii se compune la loc. Este încă neclar cum un ou se recompune sub formă de spumă, iar gustul este neschimbat.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri