joi, iulie 29

CATINA ALBA

Denumirea plantei: Catina-alba (Hippophae rhamnoidas)
Fam. Elaeagnaceae

Denumiri populare: catina cenisie, catina de riu.

Ecologie si raspindire: Arbusti spinosi ce cresc in pilcuri sau tufarisuri pe malurile riurilor, in regiunile mlastinoase pe nisipuri si pietrisuri, mai ales pe formatiunilor geologice salinifere.

Perioada de recoltare: se recolteaza fructele catinei in decursul lunilor august-septembrie.Se recomanda a fi recoltate pina la lasarea primului ger, dupa care continutul in vitamina C scade brusc.

Boli in care se utilizeaza:
Uz intern:
hepatita epidemica, hepatita cronica, urticarie, nevroze, alcoolism, guta, reumatism, ciroza hepatica,ateroscleroza, anemie.
Uz extern: la arsuri, degeraturi, radiatii.

Retete:
Infuzie - 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30 de min; se bea fractionat in cursul unei zile (o bautura placuta si racorotoare se obtine din 750 g fructe cu 6 l apa si 1 kg zahar – dupa racire se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros)

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri