joi, iulie 29

CICOARea

Denumirea plantei: cicoarea (Chihorium intybus)
Familia: Asteraceae

Denumiri populare: cicoara, cicoare de cimp, andiva, cicoare de vara, cicoare amara, cicorie amara, cocita, dorulet, dudau, floarea secarei, incingatoare, mestica, scai voinicesc, scaluset de casa, sporis.

Ecologie si raspindire: este o planta usor adaptabila ce adevereste prezenta ei pretutindeni, in cimpie, prin pagisti, pe marginea drumurilor, si a cailor ferate, in poienele din padure, are cerinte mari fata de umeditate si luminozitate, prefera suolrile cu textura mijlocie sau usoara, fertile, bogate-n humus, profunde cu reactie neutra.

Perioada de vegetatie: creste din luna mai pina in luna octombie, inceputul lunii noiembrie.

Perioada si organul de recoltare: in scopuri medicinale pot fi utilizate partile aeriene, care se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cind tulpinile nu au intrat in faza de lignificare. Pentru ca produsul sa fie de calitate superioara se taie si rozeta de frunze bazale. Radacinile se recolteaza in septembrie-octombrie.

Boli in care se utilizeaza: in furunculozasi acnee (sub forma de cceai,in aasociatie cu radacina de brusture si iarba de trei frati patati). In angiocolite, deschinezii 2biliare, constipatii cronice, in alimentatie planta este cultivata pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietati gastrice.
Uz intern: angiocolita, colicistita, tuse, insuficienta cardiaca, seboree.
Uz iextern: vindecarea ranilor si taieturilor.

Retete: Decoct – 2 lingurite de radacina maruntite in 200ml apa rece, se fierbe 5 minute, se bea caldut in 3 reprize, inainte de mesele principale.
O cura de 2 saptamini cu ceai de cicoare ajuta uimitor la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales in cazul consumatorilor de alcol.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri