miercuri, iunie 2

DUDUL

Denumirea plantei: Dud (Morus)
Fam.Moraceae

Denumiri populare: agud, fragar, cirici, iagod, mura, sorcoji

Ecologie si raspindire: Dudul este un arbore inalt de aproximativ 15 m, cu frunze asimetric lobate si fructe dulci fade, albe (Morus alba) sau negru-rosiatice (Morus nigra).Il intilnim pe tot intinsul tarii in regiunile de cimpie si dealuri joase.

Perioada de vegetatie: planta multianuala.

Perioada de recoltare: In scopuri terapeutice se utilizeaza frunzele fara petiol recoltate in mai si iunie prin ciupire sau prin stringere, iar fructele mature proaspete.

Boli in care se utilizeaza: diaree, diabetul zaharat, gastrita, ulcerul gastric si duodenal, in cazul afectiunilor pulmonare, cit si la angine, stomatite, afte.

Retete: Fructul bine copt se recomanda contra constipatiei; fructele proaspete sub forma de sirop au efect laxativ si usor diuretic.
Infuzie: o lingura de frunze tocate, oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se bea in 3 reprize dupa mesele principale, iar pentru diabet nu se indulceste cu zahar, ci cu zaharina sau ciclamat de sodiu.
Sucul fructelor extras inainte de completa maturitate contine 20-25 g acid citric la litru (se utilizeaza in sirop astringent pentru gargare contra anginelor, stomatitelor si aftelor)

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri