joi, ianuarie 21

PETELE PIGMENTARE DE PE MAINI

Efelidele (ephelis : epi + helios soare) provocate de soare sau petele pigmentare de pe dosul mainilor, apar la subiectii cu varsta cuprinsa intre 35 si 50 de ani. Intensitatea acestor pete poate varia de la rasa la rasa dar si de la persoana la persoana. In general, este vorba despre leziuni pe suprafata plana, dar uneori, se pot prezenta in asociatie cu hipercheratoza sau cu ingrosarea stratului cornos, cu posibilitatea de a evolua, pe termen mediu, catre o forma tumorala.

Originea petelor Agentii responsabili de aparitia hiperpigmentatiei sunt razele UVB si, in mai mica masura, razele UVA. In timpul procesului de melanogeneza, pigmentul de melanina secretat de melanocite este produs in cantitate mai mare fata de normal, datorita stimularii mai accentuate a acestora in urma radiatiilor ultraviolete ale soarelui. Aceasta cantitate de melanina este distribuita uniform pe epiderma, pana la stratul cornos. Singura si cea mai eficienta masura pentru prevenirea hiperpigmentatiei este folosirea de filtre solare sau, si mai bine, a manusilor din bumbac.

Reactii diferite la diverse rase

Rasa caucaziana. In cazul tipului caucazian, pielea, stimulata de razele UV, prolifereaza tiroxinaza, o enzima care ulterior este fagocitata de organulele denumite melanozomi, incorporati la randul lor in cheratinocite. In final, aceste celule epidermice ajung in zona cea mai superficiala a epidermei.

Rasa negroida. Tipul negroid nu prezinta melanozomi, ci doar conglomerate de melanina distribuite pana in zona cea mai superficiala a epidermei. Din moment ce tipul negroid poate determina o pigmentatie anormala, aceasta nu prezinta pete pigmentare.

Rasa celtica. Acest tip este cel mai predispus la petele pigmentare, deoarece produce o cantitate redusa de eumelanina (melanina cu pigment negru), dar o cantitate mare de feomelanina (melanina deschisa la culoare), care este distribuita sub forma de glomerule, pana la straturile superficiale ale epidermei.

Tratament medical Exista doua tipuri de tratament pentru combaterea petelor pigmentare. Hidrochinona, interzisa in tratamentul estetic, care inhiba proliferarea melanocitelor, blocand transformarea tiroxinei in melanina, acidul retinoic, dermocorticoizii si preparatele chimice depigmentante compuse din hidrochinona, un dermocorticoid (ca, de exemplu, hidrocortizonul) si acidul retinic. Aceste substante insa au rezultate satisfacatoare numai asupra stratului epidermic, niciodata asupra celui dermic.

Crioterapia sau peeling-ul cu zapada carbonica pentru petele cele mai superficiale, cu azot lichid pentru cele mai profunde sau cu acid tricloracetic cu diferite concentratii, in functie de extinderea pigmentatiei.

Tratament estetic Pe langa tratamentele exfoliante, gomaj si scrub, substantele de uz estetic cu actiune de albire sunt: acidul cojic si extractul de strugurele ursului

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri