joi, ianuarie 21

COSMETICA TRADITIONALA

Tenul obosit se improspateaza cu ceai de tei si menta

In scopuri terapeutice sint folosite florile de tei. Aceste sint utilizate atit in medicina stiintifica, cit si in cea populara. Florile de tei au o larga aplicare si in cosmetica.

- Pentru pielea uscata este foarte recomandata spalarea cu infuzie rece din flori de tei.

- Pentru a improspata un ten obosit, aplicati-va comprese: pregatiti un ceai din flori de tei si menta, strecurati-l si mai puneti-l citeva minute la foc. Turnati ceaiul intr-o cana mai mare. Alaturi de aceasta puneti o cana cu apa rece si pregatiti doua bucati de pinza. Umeziti prima bucata de pinza in ceaiul fierbinte si puneti-o pe fata 2 minute, apoi schimbati-o cu a doua bucata de pinza, udata cu apa rece. Schimbati compresele de doua-trei ori, ultima compresa rece tineti-o 5 minute.

- Un mijloc foarte eficient pentru a avea un ten tinar si frumos este infuzia din flori de tei. Aceasta se pregateste foarte usor: intr-un pahar de apa fierbinte se pune o mina de flori de tei, se acopera paharul si se lasa la infuzat 15 minute, iar dupa aceea se adauga un sfert de lingurita de miere. Udati-va bine fata si gitul cu aceasta infuzie, apoi asteptati 10 minute. Restul de infuzie puneti-l intr-un loc racoros, iar in ziua urmatoare repetati aceasta procedura (inainte de a folosi infuzia agitati-o).

- Pentru pielea uscata va puteti pregati singure o lotiune: o lingurita de miere se amesteca cu infuzie din flori de tei (o lingura si jumatate de flori de tei la un pahar de apa fierbinte); spalati-va pe fata cu aceasta lotiune in loc de apa.

Tenul ofilit se revigoreaza cu lotiune de tei si marar

- Daca pielea fetei a devenit ofilita, sint foarte indicate compresele fierbinti din flori de tei, hamei si menta. O lingura din amestecul de plante se pune intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat, apoi se strecoara. In infuzia fierbinte se inmoaie o bucata de pinza, se stoarce usor, apoi se pune pe fata. Daca s-a racit, incalziti din nou infuzia si puneti o alta compresa. Repetati acest lucru timp de 5-8 minute.

- Compresele cu infuzie de flori de tei si musetel improspateaza pielea daca sint alternate cu comprese cu apa rece. Ultima compresa rece trebuie tinuta 5 minute. Atentie, daca vasele sangvine sint vizibile compresele respective sint contraindicate.

- Pentru intretinerea tenului uscat se poate folosi o masca din flori de tei uscate; masca se pune dupa ce v-ati spalat cu apa calduta.

- Pentru pielea ofilita, cu tendinte de aparitie a ridurilor este recomandata urmatoarea lotiune: se amesteca o lingura de flori de tei cu aceeasi cantitate de frunze de marar, apoi o lingura din acest amestec se pune in doua pahare cu apa fierbinte, se lasa la infuzat si se strecoara; se spala fata cu aceasta infuzie dimineata si seara.

- Pentru tenul gras, cu pori puteti pregati in casa o lotiune din flori de tei, coada-soricelului si coada-calului. O lingura din amestecul de plante uscate se pune in doua pahare de apa fierbinte, se lasa la infuzat doua ore, apoi se strecoara; se spala fata dimineata si seara.

Bai cu plante impotriva seboreei

- In cazul seboreei, al cosurilor va poate ajuta o baie cu plante: 25 de grame de flori de tei, 50 de grame de menta, 25 de grame de levantica, 50 de grame de cimbru, 25 de grame de seminte de ienupar, 25 de grame de sunatoare, 25 de grame de flori de musetel se pun intr-un saculet, se adauga 2 litri de apa si se fierb la foc mare, dupa care se mai lasa o jumatate de ora la foc mic. Decoctul se toarna in baie.

- In cazul pielii foarte uscate se poate adauga in baie un decoct gros din flori de tei, seminte de in si flori de musetel (cite 100 de grame din fiecare planta).

- Pentru orice tip de piele se poate folosi o masca revigoranta: o lingura de flori de tei se pun in 100 de mililitri de apa fierbinte; se fierb la foc mic pina la obtinerea unui decoct gros; pe tenul gras masca se pune intr-un strat gros, pe tenul uscat si normal – de asemenea intr-un strat gros, dar dupa ce s-a racit. Durata mastii este de 15-20 de minute, apoi este inlaturata cu un tampon uscat. Dupa aceea se spala fata cu apa rece, iar pe pielea uscata si normala se aplica o crema hidratanta.

- Este bine daca dupa ce v-ati spalat parul va limpeziti cu o infuzie de flori de tei si menta (doua linguri de plante se pun intr-un pahar de apa fierbinte).

- Caderea parului este stopata de folosirea decoctului de tei: opt linguri de flori de tei se pun intr-o jumatate de litru de apa si se fierb 20 de minute, se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara; decoctul obtinut se foloseste pentru spalarea parului.

- In caz de arsuri se foloseste de asemenea decoctul din flori de tei: patru linguri de planta se pun intr-o jumatate de litru de apa si se fierb la foc mic 10 minute.

Radacini de brusture si obligeana pentru combaterea caderii parului

In scopuri terapeutice sint folosite radacinile de brusture atit de catre medicina stiintifica, cit si de catre cea populara. Brusturele este foarte utilizat si in cosmetica populara.

- Decoctul dintr-un amestec de plante este foarte recomandat impotriva matretei, pielii grase a capului, mincarimilor, firul de par se intareste, nu mai cade si creste mult mai frumos. Cu decoctul fierbinte se maseaza pielea capului de doua-trei ori pe saptamina sau se limpezeste parul dupa ce v-ati spalat. Se amesteca o parte radacina de brusture si o parte radacina de obligeana; sase linguri din acest amestec se pun intr-un litru de apa si se fierb 10 minute. Se poate folosi si urmatorul decoct: o parte radacina de brusture si o parte scoarta de salcie; patru linguri din acest amestec se pun intr-un litru de apa si se fierb 10 minute.

- Daca aveti parul foarte rar, faceti din cind in cind cite o masca hranitoare pentru par: amestecati o lingura de ulei de brusture, un galbenus de ou proaspat, o lingurita de miere, doua lingurite de suc de ceapa si doua lingurite de sapun lichid sau sampon. Intindeti-va acest amestec pe pielea capului, acoperiti-va parul cu o bucata de staniol sau cu un celofan, apoi puneti-va un prosop gros; dupa doua ore spalati-va pe cap.

- Impotriva matretei si caderii parului se folosesc sub forma de decoct scoarta de salcie si radacina de brusture (in parti egale); decoctul este recomandat pentru spalarea parului.

Afectiunile cutanate se trateaza cu infuzie de brusture

-l Pentru intarirea firului de par trebuie sa va spalati de doua ori pe saptamina cu un decoct din radacina de brusture. In acelasi scop se foloseste infuzia din radacina de brusture in ulei de migdale sau de masline.

- Impotriva caderii parului, pentru intarirea firului de par si impotriva mincarimilor este recomandat decoctul din radacini de brusture (cu decoctul va puteti masa radacina parului sau va puteti limpezi parul dupa spalare). Pentru pregatirea decoctului aveti nevoie de 10-20 de grame de radacini uscate de brusture, care se fierb intr-un pahar cu apa 10-15 minute la foc mic, apoi se lasa la infuzat si se strecoara.

- In cazul afectiunilor cutanate, al eruptiilor, cosurilor si furunculilor se foloseste radacina de brusture sub forma de infuzie cu care se pun comprese

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri