sâmbătă, decembrie 26

CAFEAUA

Factorul curativ: boabele

Afectiuni pentru care se recomanda: probleme de digestie; stimuleaza bila; detoxifiant; energizant.

Prezentare generala:
Boabele de cafea sunt fructele arborelui de cafea. Acest arbore creste in zonele de climat cald, Africa, America de Sud.

Denumire uzuala:
Cafea (lat. Coffea arabica)

Calitati curative si actiune farmaceutica:

Efectul cafelei se bazeaza pe o substanta - cofeina - care este un stimulent puternic al sistemului nostru nervos central si in acelasi timp un stimulent al inimii. Ea mareste tonusul muscular, mareste acuitatea simturilor, intensifica circulatia cerebrala, creste frecventa cardiaca. De aici vin toate utilizarile "terapeutice" ale cafelei, care este capabila pe termen scurt sa ne mobilizeze energiile, sa ne scoata din starea de apatie sau somnolenta.

Si mai este ceva: substantele amare, continute de cafea, sunt un stimulent digestiv remarcabil. De altfel, cafeaua este singurul aliment amar consumat in cantitati mari. Putini s-au gandit la acest lucru, dar organismul nostru este programat, intre altele, sa primeasca nu doar gusturile dulce, sarat, picant si acru, ci si gustul amar si astringent - adica exact gusturile predominante ale cafelei.

Substantele amare continute de plante au efecte de stimulare a activitatii bilei, a miscarii organelor digestive (a peristaltismului), a proceselor de eliminare a toxinelor. Asa se explica de ce cafeaua ii poate ajuta pe cei cu digestie lenta, cu fiere lenesa sau cu constipatie, de ce este cel mai la indemana remediu dupa o noapte de chef (in care organismul este bombardat cu toxine). Raspunsul este deci ca, intr-adevar, cafeaua ar putea fi considerata medicament, dar atentie - medicament cu doua taisuri, pentru ca modul sau de actiune vom vedea ca este daunator pentru organism.

Poate fi cafeaua un medicament?
Pentru multe persoane, mai ales femei, consumul de cafea a ajuns o povara si o "necesitate" in acelasi timp. Evident, niciunui om lucid nu ii convine sa depinda de o licoare care costa din ce in ce mai mult, pe care organismul o cere in cantitati si in concentratii din ce in ce mai mari, care-i poate da palpitatii, insomnii rebele si alte probleme, actionand adesea ca o sabie cu doua taisuri. Cu toate acestea, renuntarea la cafea este dificila. Este dificila pentru ca pe de o parte nu toti suntem convinsi pana la capat ca este daunatoare, pe de alta parte pentru ca nu stim cu ce sa o inlocuim.

Preparare:
Boabele verzi ale arborelui de cafea sunt prajite si apoi, macinate. Se prepara cafeaua prin adaugarea a 2-4 lingurite cu varf de cafea in 200-400 ml apa clocotita. Se fierbe 5 minute la foc mic, apoi se filtreaza si se lasa la racit pana devine calduta.

Recomandari:
- clisma cu cafea impotriva eliminarea toxinelor, diminuarea spasmelor, pentru stimularea ficatului.

O modalitate extrem de ingenioasa de utilizare terapeutica a cafelei este clisma cu cafea. Efectele sunt uluitoare - clismele diminueaza spasmele, durerile precordiale si, mai ales, determina eliminarea masiva de toxine. Clismele cu cafea nu actioneaza asa cum s-ar putea crede asupra intestinelor, ci asupra ficatului, organul cel mai lezat de boala canceroasa.

Se introduce intreaga cantitate in intestin cu ajutorul perei de cauciuc sau a irigatorului, se tine in intestin timp de 15 minute, dupa care poate fi evacuata. La 10-12 minute dupa introducerea cafelei in intestin, cofeina este total resorbita, apoi pe calea venelor hemoroidale ajunge in ficat unde produce o stimulare exceptionala: productia de bila creste, canalele biliare se deschid, toxinele circulante si metabolitii sunt prompt evacuati, anumite enzime din ficat (care se ocupa cu eliminarea din organism a radicalilor liberi, cu eliminarea carcinogenilor) sub influenta cafelei administrate prin intestin sunt activate, inregistrand o crestere enorma: 700%!

In timpul tratamentului pe cale naturala, masele tumorale si ganglionii afectati se resorb, fiind eliminati intr-un ritm atat de alert, incat ficatul este suprasolicitat si cedeaza. Imediat a fost adoptat un regim de eliminare a toxinelor cu aceste clisme, intr-un ritm extrem de intens: o clisma la 12 ore, intervalul de timp putand scadea pana la 4 ore (in cazuri extreme din doua in doua ore), iar efectele nu s-au lasat asteptate. Clismele administrate zi si noapte, din patru in patru ore, elimina durerile, greata, incordarea nervoasa si depresia.

Ingerarea cafelei pe gura nu are nici pe departe vreunul din efectele mentionate.

- cafea cu cardamon ca si inlocuitor al cafelei obisnuite

Precautii:
Cafeaua da dependenta consumatorului?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa vedem putin cum decurg lucrurile pentru un consumator de cafea: dupa inghitirea primei cesti de cafea, intreaga activitate nervoasa va inregistra o crestere remarcabila, care presupune insa un mare consum de resurse din organism. Dar dupa ce efectul dozei de cafea trece, se produce un fenomen foarte interesant, inregistrat de medici cu ajutorul aparaturii de laborator: activitatea nervoasa, tonusul psihic si fizic inregistreaza o cadere.

Cu cat doza de cafea a fost mai mare, cu atat si caderea va fi mai puternica. Acest lucru va fi inregistrat de noi ca o stare de slabiciune accentuata si ne gandim ca avem nevoie de un stimulent. Si ce stimulent poate fi mai la indemana decat o noua ceasca de cafea? De aceea, apare dependenta de cafea, pentru ca este un stimulent foarte puternic, care ne face sa consumam nenatural resursele noastre limitate si care ne va solicita apoi o noua doza, pentru a putea consuma cat mai repede si ceea ce mai avem. Evident, fenomenul instalarii dependentei este lent, insesizabil la inceput. La consumatorii inveterati de cafea insa, acest fenomen este foarte evident, ei insisi recunoscand ca sunt dependenti de aceasta inselatoare "licoare"

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri