Esti o persoana calma de obicei, politicoasa si nu te supara mai nimic, dar ai zile in care nu suporti pe nimeni si iti vine sa te certi cu toata lumea sau sa plangi toata ziua. Iti terorizezi iubitul, tipi la colegi, nu-ti mai convine nimic si nu-ti poti controla reactiile.
Stai linistita, nu esti emo, e doar SPM. Sindromul premenstrual justifica aceste stari tulburatoare si te poate scoate basma curata in fata oamenilor pe care ii innebunesti. Sunt stari pe care aproape 80% dintre femei le experimenteaza, iar barbatii le suporta.
Simptomele de tulburare fizica si mentala aparute in perioada ciclului menstrual cuprinsa intre ovulatie (cand se elibereaza un ovul din ovar, in aproximativ a 14-a zi de ciclu) si prima zi a menstruatiei poarta numele de Sindrom Premenstrual (SPM/ PMS in engleza).
Estimarile arata ca SPM-ul afecteaza intre 40 si 80 la suta dintre femei. Dintre acestea, cinci la suta experimenteaza simptome care le cauzeaza daune ireparabile.
Sindromul poate aparea la orice varsta, la femeile care au menstruatie. Varful se face simtit la varstele de 20-30 de ani. Odata inceput, sindromul premenstrual va aparea constant pana la menopauza.
Pana in prezent au fost consemnate aproximativ 150 de simptome ale sindromului, dar este foarte putin probabil ca o femeie sa le experimenteze pe toate. Simptomele se pot incadra in trei mari categorii:
Schimbari de stare
depresie
iritabilitate
furie
ostilitate
plans
reactii emotionale mai intense
schimbari in apetitul sexual
anxietate
sporirea problemelor psihice deja existente
Schimbari de atentie
confuzie
amnezie
dificultati de concentrare
predispozitie la accidente
Schimbari fizice
sensibilitatea sanilor
balonare
brate si picioare umflate
migrene
dureri de spate
insomnii
buferuri de caldura
modificari ale apetitului
energie scazuta
greturi
Nu exista o cauza precisa care cauzeaza SPM, dar se cunosc numerosi factori care il favorizeaza. Persoanele care sufera de sindromul premenstrual au un nivel mai scazut de serotonina(o substanta prezenta in creier, neurotransmitator). Produsele medicamentoase sau naturale care cresc nivelul serotoninei au efecte benefice. Un alt factor este constituit de lipsa calciului, magneziului si a vitaminei B6. Fiecare femeie este diferita, de aceea se pot determina doar cauze generale: stil de viata, factori de mediu, tip psihologic, educatie, aport exagerat de cofeina, alimentatia precara, varsta, antecedente in familie etc.
Nu se face o analiza speciala care sa puna diagnosticul de SPM. O vizita la un medic generalist, de familie, internist sau ginecolog si o evidenta a ultimelor trei cicluri menstruale, plus antecedentele pacientei, pot da un verdict. Nu este ceva ce trebuie neglijat, nicidecum. SPM nu dispare de la sine, el apare constant in fiecare luna. Cu vointa si rabdare, simptomele pot fi ameliorate.
Un stil de viata sanatos si echilibrat poate sa scada simptomele sindromului premenstrual. Sportul, practicat de la trei la cinci zile pe saptamana, imbunatateste atat starea ficiza, cat si pe cea psihica. S-a dovedit ca femeile care practica exercitii fizice in mod regulat acuza mai putine simptome ale SPM. Reducerea consumului de sare minimizeaza starile de balonare si umflare. O dieta sanatoase, bogata in carbohidrati si scazuta in zahar, ajuta. Mai putina cafeina si mai putin alcool scad iritabilitatea si schimbarile de stare. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatiile si yoga, reduc discomfortul fizic si stresul. Diureticele reduc, de asemenea, balonarile. Unele femei au o stare mai buna cu ajutorul contraceptivelor orale. Anti-inflamatoarele in general sunt percepute ca fiind benefice, un exemplu bun este Ibuprofenul, care reduce durerile.
De retinut este faptul ca nu exista un tratament standard, fiecare femeie are nevoi diferite. Este important ca femeia sa aiba o relatie stransa cu medicul curant, pentru a gasi cea mai buna solutie pentru a ameliora SPM.
O femeie care sufera de o forma usoara de SPM poate invata sa accepte si sa se plieze pe starile pe care le experimenteaza in fiecare luna. Desi nu este placut, experientele trecute o pot ajuta sa vada viitorul dintr-o alta perspectiva. Daca e impulsiva sau iritabila inainte de menstruatie, poate amana deciziile importante pentru cateva zile. Fiecare trebuie sa invete sa-si controleze pornirile in maniera proprie, cel mai simplu, cu calm. O evidenta precisa a menstruatiei, in fiecare luna, poate ajuta enorm.
Un iubit/sot intelegator sau o prietena pot fi de mare ajutor in acea perioada. Dar cel mai mare ajutor va veni intotdeauna tot din partea unei femei. Se pot consola una pe alta in perioada dificila, devenind astfel mai intelegatoare fata de SPM.
Schimbarile emotionale si fizice severe sunt numite tulburari disforice premenstruale. Simptomele sunt asemanatoare cu ale unei depresii serioase. O femeie care sufera de TDPM isi schimba dispozitia cu o saptamana sau doua inaintea menstruatiei. Daca o femeie este suspectata ca sufera de aceasta tulburare, va fi rugata sa tina o evidenta a starilor ei, pe o perioada de trei luni. Astfel se va putea interpreta daca problemele coincid cu menstruatia.
Simptomele SPM se pot agrava in perioada premenopauza, aproximativ cu trei ani inainte ca menstruatia sa inceteze. Vestea buna e ca, o data cu menopauza, dispar simptomele asociate cu SPM
Acum 12 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu