luni, octombrie 12

ZONA Z O S T E R

Zona zoster (herpes zoster) este o infectie virala care se manifesta printr-o eruptie dureroasa. Eruptia poate aparea pe spate, piept, gat, fata sau scalp. Durerile sunt puternice iar cauzele pot deveni evidente mai tarziu. Odata aparuta eruptia, devine mai usor de identificat.

Herpesul zoster este cauzat de virusul varicelo - zosterian, acelasi virus care determina aparitia varicelei. Dupa ce ai avut varicela, virusul ramane inactiv in nervi. Ani mai tarziu, virusul se poate reactiva, aparand herpesul zoster.

Zona zoster nu este o boala care pune in pericol viata, dar poate fi foarte dureroasa. Uneori, eruptia poate duce la o complicatie numita nevralgie postherpetica. Durerile raman iar pielea devine foarte sensibila la atingeri timp de luni sau chiar ani de la disparitia eruptiei.

Riscul aparitiei herpesului zoster poate fi redus prin efectuarea unui vaccin, iar tratarea din timp a acestei afectiuni scade sansele aparitiei complicatiilor si reduce zona care poate fi infectata.


Herpesul zoster reprezinta a doua eruptie a virusului varicelo - zosterian, acelasi care cauzeaza varicela. Acest virus face parte din grupa virusurilor herpetice, care le include si pe cele care provoaca herpesul genital si herpesul la buze. Multe dintre aceste virusuri pot ramane inactive in sistemul nervos, dupa vindecarea infectiei, si in timp pot provoca o noua infectie.

Herpesul zoster poate aparea la orice persoana care a avut varicela. Daca sistemul imunitar nu reuseste sa distruga virusul la prima infectie, acesta poate patrunde in sistemul nervos si poate sta ascuns timp de ani.

Cauza reaparitiei acestui virus este necunoscuta. Este probabil ca acesta sa reapara din cauza sistemului imunitar slabit. Zona zoster este mai frecvent intalnita la persoanele in varsta si la cele cu un sistem imunitar slabit.


Herpesul zoster poate aparea la orice persoana care a avut varicela. Insa, este mai des intalnit la persoanele cu o varsta inaintata. Mai mult de jumatate din cazuri au loc la adultii trecuti de 60 de ani.

Au un risc mai mare de a suferi de aceasta boala persoanele cu un sistem imunitar slabit din cauza HIV/SIDA, tratamentelor medicale, chimioterapiei, radiatiilor. Zona zoster apare o singura data la majoritatea pacientilor, dar este posibil sa reapara in mai multe zone.

O persoana cu herpes zoster poate transmite virusul altei persoane care nu a avut varicela. Transmiterea are loc in contact direct cu eruptia. Odata infectata, persoana va face varicela si nu herpes zoster. Virusul nu poate infecta o persoana cu sistem imunitar puternic care a avut varicela.

Daca ai herpes zoster, incearca sa eviti contactul cu:
• orice persoana care nu a avut varicela;
• orice persoana care are un sistem imunitar slabit;
• nou-nascutii;
• femeile insarcinate (varicela poate fi periculoasa pentru dezvoltatea bebelusului).
De obicei, diagnosticarea se face pe baza simptomelor: eruptie, durere si mancarime. Este posibil ca doctorul sa-ti faca un examen fizic amanuntit si sa iti puna intrebari in legatura cu simptomele. Poate prelua si tesut pentru efectuarea unui test de laborator.

La 1 din 5 pacienti, durerea continua in acelasi loc dupa ce eruptia a disparut. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de nevralgie postherpetica. Medicamentele pot ameliora durerea, pana cand aceasta dispare.

Zona zoster mai poate provoca si alte complicatii, inclusiv inflamarea creierului (encefalita) si alte probleme neurologice. Daca herpesul zoster apare pe fata, poate afecta auzul si poate duce la orbire temporara sau permanenta. Este posibila si pierderea mobilitatii muschilor fetei (paralizia).


Vaccinurile pot fi de folos in prevenirea zonei zoster: vaccinul antivaricela si vaccinul impotriva zonei zoster.

Vaccinul antivaricela (Varivax) este des folosit pentru prevenirea varicelei la copii. Este recomandat pentru copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 luni. Este eficient si pentru adultii si copiii mai mari care nu au avut varicela. Chiar daca acest vaccin nu iti garanteaza faptul ca nu vei face varicela sau herpes zoster, reduce riscul aparitiei complicatiilor si severitatea bolii.

Vaccinul impotriva zonei zoster (Zostavax) ajuta la prevenirea zonei zoster la adultii de peste 60 de ani care au avut varicela. Ca si vaccinul antivaricela, acest vaccin nu iti poate garanta faptul ca nu vei face zona zoster, insa reduce durata si severitatea bolii si riscul de aparitie a nevralgiei postherpetica. Este folosit doar pentru prevenire, nu si tratare.

In aceasta perioada te poti simti slabit si obosit, asa ca asculta nevoile corpului tau, odihneste-te cat mai mult si evita activitatile care te pot epuiza. De asemenea, evita stresul. Acesta poate intensifica durerile. Iti pot fi de folos diferite tehnici de relaxare sau muzica. Incearca sa "uiti" de durere prin activitati placute.

Iata cateva sfaturi folositoare:
• Mergi la farmacie si cere medicamente pentru ameliorarea durerii sau antiinflamatoare, precum ibuprofen (Advil, Motrin...);
• Foloseste o lotiune impotriva mancarimii;
• Spala zona afectata de doua ori pe zi cu apa si cu sapun normal, dar nu o bandaja;
• Aplica comprese umede, reci pentru a reduce durerea si mancarimea. Poti folosi apa sau apa in combinatie cu otet alb (la 1 l de apa adauga 30 ml otet). Foloseste compresele de 3 ori pe zi;
• O baie potrivita ca temperatura poate avea un efect calmant. Imprastie putin bicarbonat de sodiu in apa.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri