sâmbătă, septembrie 19

MASAJUL CA SI FORMA DE TRATAMENT

De reţinut:
- Când facem cuiva masaj, fie că ne dăm seama sau nu, îi transmitem foarte bine starea noastră acelei persoane. De aceea trebuie să avem o dispoziţie foarte bună, să fim calmi, plini de încredere, veseli, optimişti.
- Dacă sunteţi obosiţi, supăraţi este bine să evitaţi să faceţi masaj.
- Masajul este o cale excelentă de cunoaştere a celui tratat. Prin intermediul mâinilor putem afla multe despre starea de vitalitate a pacientului, despre starea sa de tensiune interioară, despre cât de receptiv sau nervos este. De asemenea vom şti unde este un spasm muscular, care sunt locurile congestionate, părţile umflate, entorsele vechi, luxaţiile. Aşadar mâinile ne vor putea spune multe lucruri despre persoana din faţa noastră, unele pe care probabil nici ea nu le ştie.
- Efectele masajului se datorează acţiunii lui asupra unor muşchi în cazul durerilor, întinderilor şi crampelor musculare, acţiunii asupra ligamentelor şi tendoanelor în cazul unor entorse, luxaţii etc., asupra stresului şi tensiunii datorită relaxării şi decontractării pe care le produce, dar şi asupra organelor interne datorită faptului că în timpul unui masaj se acţionează asupra diferitelor puncte de acupuntură.
- Prin masajul cu preparate din plante se acţionează asupra întregului organism, întrucât principiile active sunt preluate prin circulaţia sanguină periferică şi apoi sunt răspândite în întreg corpul, unde îşi exercită acţiunea terapeutică.

Surmenajul intelectual, oboseala cronică, durerile de cap
Se prepară un ulei de masaj sau un oţet în care se pune la macerat o combinaţie în proporţii egale de busuioc (Ocimum basilicum) şi mentă (Mantha piperita). Cu preparatul obţinut din mentă şi busuioc se fac mai întâi mişcări blânde de efleuraj (mângâiere) şi apoi mai puternice, profunde (fără a produce durere) de fricţionare. Zonele pe care se va face cu predilecţie masajul vor fi ceafa şi umerii.

Reumatismul
Se prepară un ulei medicinal din boia de ardei iute (Capsicum annum) şi boabe de ienupăr (Juniperus communis) în proporţii egale. După filtrarea preparatului se adaugă 5-10 picături de ulei volatil de mentă pentru fiecare sută de mililitri de ulei gras. Cu acest ulei se masează blând numai cu mişcări de efleuraj (mângâiere) zonele afectate de 1-2 ori pe zi.

Obs.: dacă sunteţi alergic la ardei iute, atunci veţi face uleiul medicinal numai cu boabe de ienupăr. Dacă în schimb simţiţi că efectul încălzitor al ardeiului iute este insuficient, atunci veţi face un ulei de masaj în care veţi folosi mai multe seminţe de ardei iute măcinate.

Celulita şi vergeturile
Se face un ulei sau un oţet de masaj din coada calului (Equisetum arvense). Se face mai întâi un masaj uscat de zece minute cu fricţionări, frământări, ciupituri şi mers în cută, după care se trece la aplicarea preparatului pe bază de coada calului făcând în acelaşi timp fricţionări cât mai energice. Efectul este mai puternic dacă la sfârşit se pune pe zona tratată o compresă cu un decoct din frunze de iederă (Hedere helix) obţinut prin fierberea la foc mic a acestei plante timp de 2 ore.
Această aplicaţie se face pe cât posibil zilnic timp de minim 3 săptămâni pentru ca efectele să fie vizibile rapid şi stabile în timp.

Durerile musculare
Se prepară un ulei sau un oţet medicinal din sunătoare (Hypericum perforatum), arnică (Arnica montana) şi muşeţel (Matricaria chamomilla) în proporţii egale. Se aplică acest preparat cu mişcări foarte uşoare de efleuraj şi dacă durerile nu se intensifică pot fi făcute fricţionări profunde şi lente.

Sensibilitate la frig, răceli frecvente
Se obţine un ulei sau un oţet medicinal din mesteacăn (Betula alba) şi arnică în proporţii egale, care apoi se aplică pe tot corpul prin mişcări de efleuraj şi fricţionări astfel încât corpul să fie bine încălzit. Se face acest tratament o dată sau de două ori pe săptămână, imediat după baie. După masaj pacientul va rămâne în repaus, bine învelit, vreme de minim o oră. Dacă suportaţi pe piele ardei iute, se poate adăuga alături de arnică şi mesteacăn şi o lingură de boia de ardei iute, care va produce o încălzire a corpului extrem de plăcută.

O metodă tradiţională tibetană în cazul acestor afecţiuni este ungerea întregului corp cu bucăţele de ghimbir (Zingimber officinallis) proaspăt.

Astmul bronşic, bronşita cronică şi acută, pneumonia (adjuvant)
În uleiul obţinut din mesteacăn şi arnică se pun 5 picături de ulei volatil de mentă şi 5 picături de ulei volatil de cimbru (Thymus vulgaris) la fiecare 100 ml de preparat. Se aplică acest ulei pe zona pieptului prin mişcări simple de efleuraj. Efectul bronhodilatator, expectorant şi de stimulare a respiraţiei este foarte rapid.

Nevralgie sciatică, nevralgie în general
Se obţine un ulei medicinal dintr-o combinaţie de sunătoare (Hypericum perforatum), muşeţel (Matricaria chamomilla), salvie (salvia officinalis), mentă (Mentha piperita) şi boia de ardei iute (Capsicum annum) în proporţii egale. Preparatul se întinde cu blândeţe, prin mişcări de efleuraj pe zona afectată.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri