luni, august 3

MINERALE....FIER

Fierul este cunoscut mai ales ca antianemic, el reprezentand un constituent primordial al hemoglobinei.

Carenta fierului pare sa favorizeze aparitia cancerelor. Anumite enzime cer prezenta acestui metal, 3/4 stocat in organism sub forma de feritina.

Fierul se afla in numeroase fructe (migdale, alune), griu, ovaz, secara, morcov, spanac, ceapa, creson, varza, castane, patrunjel, leguminoase, cacao, polen si in anumite maruntaie de vita.

Este cel mai abundent dintre oligoelemente: opersoana de 70 kg avand in organism circa 3,50 g de fier.

Administrarea fierului intimpina, in clinica, anumite greutati de asimilare; excesul de fier este tot atit de prejudiciabil ca insuficienta lui.

In general, ne vom simti bine consumindu-l sub forma plantelor, a fructelor sau a legumelor care-l contin, cu atit mai mult cu cat utilizarea fierului este legata de prezenta cuprului care se gaseste in fructele proaspete si legumele verzi.

Nevoile zilnice de Fier sint de ordinul a 10 pina la 18 mg.

Toate metabolismele, inclusiv cel al fierului, pun efectiv probleme complexe. Ceea ce se impune a fi retinut este faptul ca o insuficienta de nutritie, cu numeroase tulburari digestive si de alta natura, poate impiedica asimilarea fierului de catre organismul animal. Nu-i de ajuns sa adaugi fier, sub una din numeroasele forme propuse in comert, ca sa pui capat unui sindrom de anemie.

In privinta aceasta, revenim mereu la primatul unei alimentatii suficiente si echilibrate, tinind seama de protidele animale si vegetale, de minerale, de vitamine etc, in care legumele, fructele si cerealele isi pastreaza o importanta capitala.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri