luni, august 24

HARTA EU-LUI STA IN FIZIONOMIE

Multi dintre noi am sesizat cum chipul unei persoane exprima foarte mult din personalitatea, din starile si gandurile sale. Constienti sau nu de acest aspect, el ne influenteaza contactul pe care il avem cu ceilalti. De aici si expresia "iubire la prima vedere", caci ne indragostim de un chip care exprima de fapt caracteristicile fiintei respective. In contactul cu ceilalti chipul are un rol foarte important, in special, expresia lui.

Cuvantul "fata" este folosit in ebraica intotdeauna la plural. Aceasta aratant ca deseori omul poate exprima mai multe "fete", adica mai multe stari si aspecte ce il caracterizeaza.

Fata omului, chipul lui, exprima gandurile si sentimentele sale. De aceste lucruri ocupandu-se fizionomia, dar mai ales fiziognomia. Ioan Baptista Porta a fost primul care a conferit fizionomiei, in general, si fiziognomiei, in special, un caracter stiintific. El a prezentat pe larg despre acestea in lucrarea sa "Du'humana Psysiognomia", scrisa in 1593. El afirma in aceasta lucrare ca temperamentul omului determina fizionomia sa.

In cercetarile sale, Ioan Baptista Porta a pornit de la asemanarea fetelor omenesti cu diferite figuri faciale ale animalelor. Totusi, el nu a fost primul care a sustinut aceasta corelatie.

Fiziognomia in antichitate

Marele filozof al antichitatii, Platon, a studiat si el temperamentul omului pornind de la asemanarile dintre om si animal.

La intrarea in cladirea academiei pe care o fondase Platon, era scris: "Sa nu intre aici nici un om cu forma urata sau dizarmonioasa". Aceasta inscriptie arata ca Platon cunostea foarte bine faptul ca uratenia din afara exprima uratenia sufletului, adica caracteristicile omului respectiv.

Si Aristotel recunostea aceasta legatura dintre figura umana si caracteristicile unor animale. El sustinea ca chipul prostilor seamana cu cel al magarului, iar chipul celor falsi cu cel al pisicii. Poate de aici gravitatea jignirii care se aduce cuiva atunci cand i se spune ca "e un magar".

Asemanarile dintre fizionomia umana si cea animala

Dr. Deker a recunoascut si el aceasta asemanare careia ii da anumite interpretari. Vom prezenta in continuare cateva din interpretarile pe care le da dr. Deker, asemanarilor dintre fiziologia umana si cea animala.

Berbec: simplu, bun, dulce, dar incapatanat si imitator (slujeste drept tap ispasitor);

Boul: neglijent, apatic, serviabil, supus;

Bufnita: putin imaginativ, putin curajos, putin docil, dar ordonat, moderat;

Calul: fudul, dar generos;

Camila: harnic, sobru, dar sarcastic si rece;

Cainele: curajos, credincios, devotat;

Corbul: rapace, imprudent, hraparet;

Dihorul: curios, agitat, foarte viclean, sacaitor;

Lupul: generos, ferm, caracter nobil, prudent, calm, maretie;

Maimuta: viclean, lingusitor, perfid, fricos, inclinat spre furtisag, betiv, trandav;

Magarul: lenes, marginit, lacom de placeri materiale;

Pantera: irascibil, lipsit de snsibilitate, pornit spre inselaciune;

Papagalul (nas carn, barbie trasa inapoi): superficial, guraliv, iritabil;

Pisica: egoist, lingusitor, prefacut;

Porcul: lipsit de sentimente si delicatete, rau, lacom;

Ursul: mizantrop, nesociabil, grosolan;

Vulpe: foarte siret, foarte rabdator, circumspect, tendinte egoiste, lingusitor;

Vulturul: superior, curajos, rezolut.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri