Reteta 1. BRAD
decoct dintr-un kilogram de ramuri tinere proaspete la trei litri de apa; se fierb 10-15 minute ; se strecoara; se toarna in apa de baie din cada ; baia dureaza 15-20 de minute. Asigura reconfortarea organismului; combate reumatismul si nevroza cardiaca.
Reteta 2. ISOP
a) infuzie din una-doua lingurite cu planta uscata si maruntita sau pulbere de planta peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita ; se lasa acoperita 15-20 de minute ; se strecoara ; se beau doua cani pe zi;
b) decoct din 200 g planta uscata si maruntita la 2-3 litri de apa. Se fierb zece minute ; se strecoara si se adauga apei de baie din cada. Pe langa efectul mentionat, actioneaza si ca antisudorific si cicatrizant al ranilor.
Reteta 3. IZMA BUNA
a) infuzie din 200-300 g frunze uscate peste care se toarna trei litri de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se adauga apei de baie din cada care nu trebuie sa depaseasca 37°C ; baia dureaza 15-20 de minute ;
b) decoct din 200-300 g frunze uscate la trei litri cu apa ; se fierb acoperite la foc moderat, timp de zece minute ; se strecoara ; se adauga apei de baie care nu trebuie sa depaseasca 37°C ; baia dureaza 15-20 de minute. Aceleasi efecte le are si izma creata (Mentha crispa).
Reteta 4. MAGHIRAN
infuzie din 75 g de planta uscata si maruntita, 25 g busuioc uscat si maruntit, 25 g frunze sau scoarta de slacie, 25 g scoarta de paducel uscata si maruntita peste care se toarna trei litri de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara; se adauga apei de baie care nu trebuie sa depaseasca 37°C ; baia dureaza 15-20 de minute. Asigura reconfortarea organismului, combate migrena si insomnia.
Reteta 5. ROZMARIN
decoct din 50 g frunze uscate la doi litri de apa ; se fierb cinci minute ; in timpul fierberii vasul sta acoperit; dupa fierbere se mai lasa acoperit 20 de minute ; se strecoara; se adauga apei de baie din cada; baia dureaza 15-20 de minute. Catifeleaza pielea, reconforteaza organismul si inlatura durerile reumatice cardioarticulare.
Acum 11 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu