luni, martie 9

Lentile de Contact

PUTINA ISTORIE

La inceputul anilor 1500, Leonardo Da Vinci a fost primul care a adus in discutie conceptul de "lentile de contact". Mult mai tarziu, in 1823, un astronom englez a descoperit ca vederea poate fi corectata purtand lentilele direct pe cornee. In 1939 un optician american, William Fienbloom, a adus o mare schimbare in domeniu. A fost primul care a creat lentile dure din plastic. La acea vreme, lentilele se prindeau de ochi cu un fel de lipici. In 1971 s-au inventat lentilele moi, iar in 1979 au aparut lentilele permeabile. Abia in 1983 se poate discuta de lentilele de contact detasabile (inventate de un producator danez) si care aveau ca principala caracteristica cresterea gradului de hidratare. El a vandut drepturile companiei Johnson&Johnson, care le-a comercializat pe scara larga incepand cu 1987. Din acest moment, lentilele de contact "fac istorie".

In prezent, din in ce mai multe persoane schimba ochelarii cu lentilele de contact, acestea fiind atat comode cat si estetice. Se pot purta in toate situatiile, la sport, la serviciu (chiar si in lucrul in medii mai deosebite), la calculator, la inot, la plaja etc.

DATE MEDICALE
Pentru un viitor purtator de lentile, ne-am gandit ca ti-ar fi utile cateva indrumari de specialitate. Acestea iti sunt oferite prin bunavointa doctorului Adrian Nenciu, medic oftalmolog in cadrul firmei Luxol.

Indicatiile lentilelor de contact includ:
- Corectia viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism) si al presbiopiei. Cel mai important avantaj fata de corectia cu lentile aeriene (ochelari) se refera la anizometropie (diferentele de peste 3 dioptrii intre cei 2 ochi nu se pot corecta cu ochelari).
- Terapeutic: post operator (dupa interventii cu laser excimer pentru corectia viciilor de refractie, dupa interventii chirurgicale pe polul anterior, eroziuni corneene, etc) - in loc de pansament; in ectaziile corneene (keratoconus).
- Cometic si estetic: "te scapa de ochelari", dar si estetic "de necesitate": aniridie, policorie.

Tipurile de lentile
In functie de materialul din care sunt confectionate, lentilele de contact sunt dure (din polimetilmetacrilat - utilizate actual limitat, mai ales pentru keratoconus) sau moi (hidroximetacrilat, phemfilcon - pentru tot restul de indicatii). "Cea mai importanta caracteristica a acestora este coeficientul de permeabilitate crescut. Prin aceasta se intelege faptul ca permit oxigenarea cit mai fiziologica a corneii", mentioneaza Dr. Adrian Nenciu.

In functie de numarul de purtari, lentilele se impart in:
- de lunga durata - se pot folosi 1 ani, 6 luni sau o luna in port discontinu
- de scurta durata - de unica folosinta (se poarta o zi si se arunca) sau cele day&night, care se pot purta zi si noapte, pe un timp limitat.

La ce sa te astepti cand te duci sa-ti pui lentile de contact

- "In primul rand, consultatia pentru lentile de contact dureaza cam o ora. Se urmareste in primul rand motivatia pacientului de a le avea: nu mai suport ochelarii, nu vad bine cu ei, nu-i pot purta din cauza varstei. Apoi, aflam daca isi permite investitia financiara", detaliaza Dr. Adrian Nenciu, oftalmolog la Luxol.
- Al doilea pas la care sa te astepti ca vei supusa unui examen care se numeste refractometrie (lentilele de contact se prescriu odata cu ochelarii pe care trebuie sa ii ai de rezerva).
- "Se examineaza apoi pleoapele, cautand tulburari de statica si dinamica palpebrala", continua doctorul Nenciu. Urmeaza controlul vascularizatiei conjunctivei, al calitatii si cantitatii filmului lacrimal.
- Keratometria - se masoara raza si diametrul lentilei de contact.
- Proba lentilelor, care se realizeaza pe o durata cuprinsa intre 5 si 30 de minute. "Aceasta proba este necesara pentru stabilirea individualizata a razei de curbura si a diametrului lentilei. Contine si cateva manevre specifice, dintre care amintesc testul push-up", detaliaza Dr. Adrian Nenciu.
- Controlul periodic, in functie de tipul lentilei este ultimul pe lista. Se realizeaza diferentiat, in functie de tipul lentilelor de contact, la o saptamana de la prima purtare si apoi cel putin din 6 in 6 luni.

De ce sa tii cont daca porti lentile
Odata alegerea facuta, "vizita medicala" trecuta cu succes, esti posesoarea noilor tale lentile de contact. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont in utilizarea lor (suntem siguri ca ti le-a spus si medicul oftalmolog, dar nu strica). "Cele mai multe probleme cu lentilele de contact sunt cele legate de manipulare", dezvaluie Dr. Adrian Nenciu, de la Luxol.

Asa ca ia aminte:
- Intodeauna sa te speli pe maini inainte de a le folosi.
- Oftalmologii recomanda purtarea progresiva a lentilelor de contact - in prima zi cateva ore si pana ajungi la 12 ore.
- Nu strica sa renunti la ele in timpul week-endului, sa spunem, sau macar o zi pe saptamana. Tot "sfatul medicului".
- Controlul periodic, dupa recomandarea contactologului
- Tine lentilele de contact in cutiile lor, speciale. Daca ai dioptrii diferite, ai grija sa nu le incurci (desi vezi tu si singura, "cu ochiul liber", cand ti se intampla).
- In fiecare dimineata, cand iti pui lentilele pe ochi, arunca solutia in care le-ai tinut. Seara, pune alta, proaspata.
- Nu le lasa fara solutie! Daca s-au uscat, le poti arunca.

Ce sa te alarmeze
Ai devenit deja purtator "veteran" de lentile de contact si te impaci foarte bine cu ele. E bine, insa, sa stii care sunt semnalele de alarma:
- vezi in ceata
- te supara lumina
- ti se inrosesc ochii
- te dor ochii
- iti lacrimeaza sau colecteaza secretii

Primul lucru pe care il faci: nu le mai porti, le inlocuiesti cu ochelarii si te duci la control

AVANTAJE

Corectie constanta in toate directiile privirii

Avantaj cosmetic - scapi de ochelari si-ti poti schimba si culoarea ochilor, daca doresti.

Dispar aberatiile cromatice, de sfericitate, curbura campului. Vederea binoculara este mai buna.

Camp vizual mai mare (spre deosebire de ochelari).

DEZAVANTAJE

Necesita manipulare mai atenta decat ochelarii.

Presupun costuri mai mari (intre 1.000.000 si 5.000.000 lei/luna).

Nu se recomanda copiilor mici si persoanelor in varsta care pot suferi de deficiente ale secretiilor lacrimale sau alte tipuri de afectiuni. Exista si categorii de persoane care nu le pot purta (alergicii, persoanele cu afectiuni - sindromul de ochi uscat, blefaro-conjuctivitele)

Trebuie sa ai si o pereche de ochelari.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri