vineri, mai 21

10 LUCRURI ESENTIALE IN VIATA UNUI OM

1. Sa inoti.

Educatia fizica la scoala este tot mai neglijata, iar rezultatele se vad – tinerii devin tot mai grasi. Un lucru important pe care orice om ar trebui sa-l stie este inotul; in fond, trei sferturi din planeta noastra este ocupata de apa. Calatorim foarte mult in zilele noastre, vei avea ocazia de nenumarate ori sa intri in apa si nu ai vrea sa te faci de ras!

2. Sa gatesti.

Viata a devenit rapida, nu mai avem prea mult timp sa preparam mancaruri complicate, dar restaurantele sunt destul de scumpe iar fast-food-urile nesanatoase. Nu putem locui cu parintii toata viata, nici sa pretindem partenerului sa ne gateasca, este si el (sau ea) un om ocupat. Nu e nevoie sa fii maestru bucatar, dar este jenant sa nu poti sa iti pregatesti singur nici macar cateva mancaruri de baza. Cu zeci de mii de ani in urma toti stiam asta iar acum asteptam sa murim de foame daca nu avem un ajutor sau papam chimicale din semipreparate?

3. Sa conduci masina.

De ce nu facem la scoala ore de condus cand aproape toti ne vom cumpara masina la un moment dat? Deja numarul de automobile se apropie de numarul cetatenilor majori. Este aproape obligatoriu sa stii sa sofezi, sa stii regulile de baza pentru acordarea primului ajutor si macar cateva notiuni simple de mecanica.

4. Sa faci sex.

Scoala te invata doar niste principii seci de anatomie, educatia sexuala patrunde cu greu in sistemul nostru rigid si conservator, iar familia si biserica iti spun niste prostii pe care daca le-ai urma ai ajunge un om frustrat si trist. Orice ti-ar spune presa sau persoanele cu care ai iesit, sexul reprezinta 50% dintr-o relatie; este imposibil sa fii fericit daca nu dai atentie acestui domeniu. In rest, toate bla-bla-urile siropoase cu dragoste vesnica si platonica , puritate si pacat, sunt doar rahat cu apa rece. Si nu din acela bun, turcesc.

5. Sa votezi.

Traim intr-o tara care se pretinde democratica, intr-un secol al libertatii, in Uniunea Europeana, cea mai avansata forma de asociere statala pe care a vazut-o Terra vreodata. Cu toate astea, majoritatea dintre noi habar n-au ce institutii are statul, cum se aleg reprezentantii, ce drepturi si obligatii are el ca cetatean si asa mai departe. Orele de cultura civica de la scoala sunt foarte putine si incomplete. Invata sa fii activ civic si vei avea mai multe sanse sa fii un om de succes!

6. Sa negociezi.

Totul este o negociere in viata, de la timpul pe care te lasa mama sa-l petreci in fata blocului la 5 ani pana la casatorie, afaceri sau slujba. Nu trebuie sa omiti nici tehnicile de manipulare de baza, toata lumea le foloseste, chiar daca majoritatea in mod inconstient. Negocierea si manipularea nu trebuie privite negativ, fac parte natural din existenta noastra si exista de cand lumea; decat sa le ignoram, mai bine invatam sa le folosim in avantajul nostru, ceilalti cu siguranta o vor face.

7. Sa conduci o echipa.

Scoala pare sa aiba ca scop transformarea noastra in niste angajati docili, niste mici robotei fara idei si initiativa care sa se integreze perfect intr-un sistem, sa fie rotite intr-un mecanis, furnici intr-un musuroi, sa nu aiba pretentii prea mari si in nici un caz tendinte de lider. Dar toti oamenii de succes stiu sa conduca alti oameni, asta e diferenta intre invingatori si invinsi! Daca in clasa nu inveti sa conduci si scoala vietii iti formeaza doar unele trasaturi, nu ezita sa citesti carti si sa urmezi cursuri in domeniul leadershipului si al managementului, iar apoi sa aplici ceea ce stii, rezultatele se vor vedea in scurt timp!

8. Sa investesti.

Sistemul nostru educational ti-a stabilit ca target o slujba cu salariu fix, dar tu poti face mai mult decat atat! Toti oamenii care au ajuns bogati au invatat, de voie de nevoie, principii de baza ale economiei, notiuni de management al finantelor personale. Chiar si daca nu planuiesti sa iti pornesti propria companie sau se lucrezi pe cont propriu, acestea iti vor fi de ajutor pentru a nu cadea in plasa diferitelor sisteme concepute sa te stoarca de bani, cum sunt asigurarile, cardurile de credit, sistemele MLM piramidale, fraudele online, teleshoppingul etc.

9. Sa inveti.

Scoala iti baga mura-n gura ceea ce considera ca trebuie sa stii, dar acele lucruri sunt mai degraba utile tot in sistemul de invatamant, pentru a trece examene si eventual a deveni la randul tau profesor. Aceste cunostinte sunt insuficiente pentru a avea un job bine platit sau a fi liber-intreprinzator. Un om al secolului 21 trebuie sa fie la curent tot timpul cu notatile, sa se auto-educe intreaga viata. Trebuie deci sa inveti sa fii auto-didact, sa cauti informatiile de care ai nevoie si sa le aplici acolo unde trebuie.

10. Sa fii creativ.

Creativitatea este una dintre cele mai cautate calitati pe piata muncii, iar daca vrei sa iti deschizi propria firma nici sa nu te gandesti ca vei putea avea succes fara sa fii original in ceea ce faci. Din pacate sistemul de invatamant actual este conceput pentru epoca industriala, provoaca uniformizare si se concentreaza pe memorarea unor date, dar nu stimuleaza gandirea critica si inovatia.

Persoane interesate

Lista mea de bloguri