luni, octombrie 12

MELANOMUL

Cum apare melanomul?

Melanomul apare atunci cand melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat si invadeaza alte tesuturi. Melanomul este tipul de cancer al pielii cu cea mai mare mortalitate si se raspandeste rapid in organism. Acest tip de cancer poate fi vindecat cand este depistat precoce, dar este fatal cand este lasat sa progreseze.

Poate sa apara spontan, ca o pata pigmentara cutanata (spre exemplu o alunita) noua sau poate creste incet in interiorul sau langa o pata pigmentara pre-existenta. La barbati, melanomul apare frecvent pe spate, trunchi, cap sau gat. La femei, melanomul apare frecvent pe picioare sau trunchi. De asemenea, nu este exclus sa apara si in zonele care sunt mai putin sau deloc expuse la soare: pe talpile picioarelor sau pe palme.


Atentie maxima daca ai tenul deschis!

Specialistii dermatologi avertizeaza persoanele care au tenul deschis, se ard mai usor si au multe alunite (in jur de 100) ca sunt mai expuse riscului de a dezvolta melanom. De asemenea, arsurile solare din copilarie si o istorie a melanoamelor prezente la membrii familiei contribuie la un risc crescut de melanom.

Desi cauza exacta nu este cunoscuta, pe langa factorii de risc amintiti se mai adauga cativa care cresc riscul de melanom:
• Pete pigmentare (de ex. alunite) non-maligne sau nevi atipici (nevi displastici);
• Trei sau mai multe episoade de arsuri solare cu vezicule pana la varsta de 20 ani;
• Deficiente ale sistemului imun.


Arme de aparare: autoexaminarea si evitarea expunerii solare

Autoexaminarea periodica ajuta la recunoasterea leziunilor noi sau in crestere. Inainte de a sta ore intregi la soare, gandeste-te ca razele ultraviolete sunt principalul factor incriminator! Iata cateva reguli pe care nu trebuie sa le treci cu vederea:

1. Examineaza-ti corpul in oglinda, intai cu fata, apoi cu spatele, partea dreapta si apoi stanga, avand bratele ridicate;
2. Indoaie coatele, uita-te atent la antebrate, partea posterioara a bratelor si palmele;
3. Uita-te la partea posterioara a picioarelor, la spatiile dintre degete si talpi;
4. Examineaza-ti ceafa si scalpul, ajutandu-te de o oglinda suplimentara;
5. In final verifica spatele si fesele tot cu ajutorul unei oglinzi suplimentare;
6. Stai la umbra cand este cazul, avand in vedere ca razele ultraviolete sunt mai puternice intre orele 10.00 si 16.00;
7. Poarta haine deschise la culoare, cu tesatura densa, protectoare, cu maneci lungi, palarii cu boruri largi si ochelari de soare;
8. Aplica o crema cu factor de protectie care sa te protejeze atat de UVA, cat si de UVB, cu SPF (factor de protectie solar) cel putin 15;
9. Reaplica un strat de crema de protectie din 2 in 2 ore cand stai la soare, chiar si in zilele innorate.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri