sâmbătă, octombrie 17

FUMATUL SI DISFUNCTIILE SEXUALE

Un studiu efectuat la Clinica de Endocrinologie a Spitalului Universitar "Sfântul Spiridon" din Iaşi demonstrează că tutunul scade fertilitatea şi calităţile fecundante ale spermei, ea fiind o cauză majoră de impotenţă la bărbaţi şi inducând menopauza precoce la femei.

Profesorul universitar dr. Voichiţa Mogoş, endocrinolog specialist în sexologie, demonstrează prin acest studiu că fumatul conduce la impotenţă deopotrivă în rândul bărbaţilor tineri şi vârstnici. Iată ce declară aceasta:

Fumatul afectează trei elemente esenţiale: vascularizarea locală, inervaţia locală şi un factor catalizator, o enzimă la nivelul vaselor peniene care duce la formnarea principalului mediator al erecţiei - monoxidul de azot (NO). Concentraţia acestei enzime (care are un efect similar pastilei de Viagra) este net scăzută datorită fumatului.

"În urmă cu un an am făcut un studiu amănunţit pe 450 de subiecţi a căror performanţă erectilă a fost testată cu ajutorul injectării de papaverină. Acesta este un test extrem de utilizat, care conduce la dilataţia reflexă a vaselor din corpii cavernoşi ai penisului, declanşând erecţia ori de câte ori este posibil. Am constatat că subiecţii tineri, care erau psihogeni, ar fi trebuit să reacţioneze pozitiv deoarece sistemul anatomic şi funcţional era bine pus la punct. Ei bine, toţi marii fumători testaţi, care fumau zilnic peste 20 de ţigarete, au răspuns ca şi cum vascularizarea locală ar fi fost afectată, deşi erau tineri şi nu aveau alţi factori de risc: nu erau hipertensivi sau diabetici, nu aveau modificări al concentraţiei grăsimilor în sânge. Concluzia acestui studiu este că fumatul reprezintă un factor de risc esenţial, alături de vârstă, ateroscleroză, modificrea grăsimilor în sânge, diabetul zaharat. Aceasta a fost dovada că fumatul reprezintă cauza acestei afecţiuni.”

Fumatul afectează anual 430.000 de americani, adică de trei ori mai mult decât numărul de pasageri ai unui Boeing care s-ar prăbuşi în fiecare zi. 15% din rata mortalităţii în Franţa este determinat de tabagism. Indirect, prin complicaţiile sale, ţigara "omoară" anual mai multe femei decât cancerul mamar.

Faptele vorbesc de la sine: pentru o plãcere de un moment trebuie plãtit un preţ mare - sãnãtatea.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri