miercuri, august 26

Nalba de padure (Malva silvestris)

Descriere

Nalba de padure este o planta ierboasa, vivace, acoperita cu peri tari si aspri. Frunzele sunt alterne si lung petiolate. Florile sunt asezate cate 2-3 la subsuara frunzelor. Fiecare floare are un calicul format din 3 piese libere si un caliciu cu 5 sepale unite intre ele. Corola are 5 petale mari, de 3 ori mai lungi decat sepalele, adanc scobite la partea superioara, de culoare purpurie, cu vinisoare violete. In mijlocul florii se gasesc numeroase stamine unite intr-un tub, din mujlocul carora ies mai multe stiluri. Infloreste in luna iunie pana in septembrie. Creste pe langa garduri, locuinte, marginea padurilor etc.


Recoltarea

De la nalba se recolteaza frunzele fara codita pana in perioada infloririi, ceea ce corespunde cu luna iunie. Daca frunzele sunt sanatoase, neatacate de rugina, ele se pot recolta in contunuare. Recoltarea se face numai pe timp frumos, dupa ce roua s-a ridicat. De la aceasta planta uneori se aduna si florile.


Mod de uscare

Frunzele si florile se usuca in satraturi subtiri, iar in cazul folosirii caldurii artificiale, temperatura se ridica treptat de la 25 pana la 35 grade C. Din 4-5 kg frunze sau flori proaspete se obtine 1 kg produs uscat.


Intrebuintari

Atat frunzele cat si florile au proprietati emoliente in tuse si bronsita.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri