miercuri, august 26

Matraguna (Atropa belladonna)

Descriere

Matraguna este o planta vivace, inalta de cca 50-170 cm, avand in pamant un rizom gros, cilindric si ramificat, din care pornesc numeroase radacini, de culoare brun-deschis la exterior si albicioase la interior, lungi de 20-30 cm, uneori pana la 100 cm. Ele sunt carnoase si bifurcate la varf. Tulpina este cilindrica, de culoare verde, uneori de culoare violacee si usor paroasa, mai ales spre varf. Frunzele sunt dispuse altern, iar inspre varful tulpinii si al ramurilor pornesc cate doua aproape din acelasi loc, una dintre ele fiind aproape intotdeauna mai mare decat ceala lta. Frunza este ovala, ascutita la varf, avand o codita scurta. Limbul frunzei nu este dintat pe margini. Pe fata inferioara a frunzei, pe nervuri, se observa peri, mai ales la cele tinere. Florile sunt asezate la subsuara frunzelor., cate una sau doua, aplecate in jos, pe o codita acoperita cu peri glandulosi. Fiecare floare este formata din 5 sepale si 5 petale unite intre ele avand forma unui clopotel, de culoare violet-murdara. Fructul este o baca rotunda de culoare verde la inceput, apoi neagra-lucitoare de marimea unei cirese, cu numeroase seminte mici. Infloreste in lunile iulie-august. Creste prin taieturile de paduri, mai ales in cele de fag, in locuri insorite. Este considerata ca o planta nestabila. Indata ce lastarisul padurii o umbreste si-i impiedica dezvoltarea, matraguna dispare.


Recoltarea

De la matraguna se recolteaza frunzele si radacinile. Culegerea frunzelor incepe cu putin timp inainte de inflorire. Cercetarile au dovedit ca frunzele tinere si varfurile plantei sunt cele mai bogate in alcaloizi si ca acest continut creste in perioada infloririi. Radacinile se recolteaza toamna, dupa incetarea vegetatiei si se continua primul inghet.


Mod de uscare

Atat frunzele, cat si radacinile se usuca cat mai repede, in straturi subtiri pe cale naturala. Cele mai bune rezultate le da uscarea artificiala la o temperatura de 50-60 grade C. Din 6-7 kg frunze proaspete se obtine 1 kg produs uscat, iar din 4-5 kg radacini proaspete, 1 kg produs uscat.


Intrebuintari

Atat frunzele cat si radacina intra in copmozitia a numeroase medicamente, care se folosesc numai cu avizul medicului, matraguna fiind o planta otravitoare. Intern:calmarea durerilor la eruptii dentare.


Observatii

Matraguna este o planta otravitoare, trebuie spalate bine mainile dupa lucrul cu aceasta planta, resturile ei se vor ingropa sau arde. Atentie la copii sa nu confunde fructele ei cu ciresele negre, deoarece produc otraviri mortale.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri