miercuri, august 26

Iarba mare (Inula helenium)

Descriere

Iarba mare este o planta vivace, inalta de 60-150 cm, cu o tulpina dreapta, puternica, paroasa si ramificata in partea superioara. In pamanta are un rizom scurt, cilindric, gros de 2-6 cm, carnos, prezentand cicatrice inelare. Radacinile sunt lungi de 30-50 cm si au un diametru de 2-3 cm. Atat rizomul cat si radacinile au miros placut, balsamic. La baza plantei se afla frunze mari alungit-ovale, cu marginea dintata, alungite intr-un petiol lung. Frunzele superioare nu au petiol (sesile), sunt ovale si inconjoara tulpina. Ele sunt asezate altern, verzi pe fata superioara si albicioase pe cea inferioara din cauza perilor. Florile formeaza capitule mari, galbene, cu un dimetru de 5-7 cm, avand florile marginale ligulate, iar cele centrale tubuloase. Florile prezinta la baza lor peri, care formeaza un papus, receptaculul este glabru, adica este lipsit de peri sau paite. Frunzisoarele externe (bracteele) care inconjoara capitulul sunt moi la pipait, late si acoperite cu peri. Infloreste in luna iunie pana in septembrie. Creste prin fanete umede, pe langa paraie, in regiunea padurilor de deal.


Recoltarea

Toamna se recolteaza rizomii cu radacinile de la plante viguroase, de cel putin 2-3 ani. In acest anotimp, radacinile contin cea mai mare cantitate de inulina, unul din principiile sale active.


Mod de uscare

Radacinile, asezate in straturi subtiri, se usuca cat mai repede, de preferinta la caldura artificiala, la o temperatura de 35-40 grade C. Din 4-5 kg radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.


Intrebuintari

Se foloseste in tuse ca expectorant si calmant. Intern: colagog, antibiotic, expectorant, antispastic bronsic, diuretic, antihelmintic, sedativ usor.


Observatii

In regiunea de munte creste si "laptucul oii" care se aseamana cu iarba mare. Insa se deosebeste prin frunzele mari, cordate la baza, iar florile acestuia nu prezinta peri ci un papus scurt ce formeaza o coronula.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri