miercuri, august 26

Hameiul (Humulus lupulus)

Descriere

Hameiul este o planta perena, volubila, cu tulpina lunga de 3-6 cm, aspra la pipait din cauza perilor in forma de carlige. Frunzele sunt opuse, aspre, fiecare fiind formata din 3-5 lobi, dintati pe margini, asemanatoare cu frunzele vitei de vie. Are doua feluri de flori: femeiesti si barbatesti, asezate pe tulpini diferite (planta dioica). Florile barbatesti sunt mici, de culoare galben-verzuie, dispuse in ciorchine. Florile femeiesti sunt formate din numeroase frunzulite verzi (bractee), asezate mai multe la un loc, imbricate, in jurul unui ax central formand un con globulos (strobil). Infloreste in lunile iulie-august. Creste pe langa garduri, prin lunci, la marginea padurilor; de asemenea se si cultiva.


Recoltarea

La sfarsitul lunii august si inceputul lui septembrie se recolteaza florile femeiesti.


Mod de uscare

Conurile de hamei se intind in straturi subtiri. Uscarea se face pe cale naturala, in uscatorii speciale la o temperatura de 40-50 grade C. Din 3,5-4 kg conuri proaspete se obtine 1 kg produs uscat.


Intrebuintari

Hameiul are proprietati calmante asupra nervilor si mareste pofta de mancare. In cantitati mari se foloseste la prepararea berii, carei ii transmite gustul amar-aromat si ajuta la conservarea ei. Intern:sedativ nervos, bacteriostatic, antituberculos. Extern: antiseptic.


Observatii

Culegatorii de hamei pot capata intoxicatii care se manifesta prin inrosirea ochilor, iritatii pe maini si fata, varsaturi, respiratie greoaie, iar la femei hemoragii. Este bine ca mainile sa fie infasurate in carpe sau manusi, sa nu se duca la fata sau ochi, iar dupa terminarea lucrului ele sa fie bine spalate cu apa si sapun.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

A apărut o eroare în acest obiect gadget

Curs Valutar BNR

Lista mea de bloguri