miercuri, august 26

Brusture (Arctium lappa)

Descriere

Brusturele este o planta bisanuala, cu tulpina ramificata si paroasa, avand in pamant o radacina pivotanta, carnoasa, brunie la exterior si albicioasa la interior. Frunzele sunt dispuse altern. Cele inferioare sunt foarte mari, lung petiolate, rotunjite la baza, cu marginea intreaga. funzele superioare sunt ceva mai mici. Florile sunt purpurii, dispuse in capitule globuloase inconjurate de bractee incovoiate la varf, in forma de carlig. Infloreste in lunile iulie-august. Brusturele este oplanta comuna. Creste prin locuri virane, daramaturi, pe langa garduri si marginea drumului.


Recoltarea

Brusturele fiind o planta de 2 ani, substantele active se acumuleaza in radacina in toamna primului an si primavara celui de-al doilea an. Indata ce a inflorit (anul II), radacinile devin seci, lemnoase si nu mai sunt bune in scopuri medicinale. Pentru acest motiv, recoltarea lor se face in toamna primului an si in primavara celui de-al doilea an. In aceasta perioada, plantele se recunosc dupa rozeta de frunze si dupa lipsa tulpinilor florale. Radacinile recoltate vara sunt complet lipsite de inulina, principiul lor activ. Radacinile de brusture sunt foarte lungi, atingand 20-60 cm.


Mod de uscare

Radacinile se usuca la soare si in curenti puternici de aer. Pe cale artificiala se usuca la o temperatura de 35-50 grade C. Din 4-6 kg radacini proaspete rezulta 1 kg produs uscat.


Intrebuintari

Radacina de brusture este un bun diuretic si depurativ.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri