duminică, octombrie 10

Steriletul

Steriletul este un dispozitiv intrauterin, care se monteaza chirurgical si are o capacitate foarte ridicata de a preveni aparitia unei sarcini nedorite (97-99%). Steriletul poate fi de mai multe tipuri: poate fi inert, din plastic sau din otel, sau bioactiv, pe baza de cupru, argint sau pe baza de hormoni (progestagen).

Steriletul pe baza de progestagen, cunoscut sub denumirea Mirena, actioneaza prin faptul ca impiedica corpul sa ovuleze. Steriletele pe baza de cupru, care se gasesc in Romania actioneaza impiedicand spermatozoidul sa ajunga la ovul, prin ingreunarea miscarilor spermatozoidului in tractul genital feminin si prin impiedicarea fixarii ovulului in uter.

Steriletul Mirena poate sa provoace ingrasare, dar steriletul pe baza de cupru sau cele inerte nu vor face nici intr-un caz acest lucru. In schimb, steriletul intert si cel pe baza de cupru vor provoca sangerari mai ambundente in timpul ciclului menstrual si sangerari in afara menstruatiei. Aceste sangerari mai abundente pot provoca anemii.

Operatia de inserare a steriletului nu este foarte dureroasa, dar dupa aproximativ 3-5 zile de la operatie vei incerca dureri foarte ascutite si crampe. Acestea vor trece dupa cateva zile. De asemenea vei avea dureri in timpul menstruatiei.

Steriletul poate provoca sarcini extrauterine, sau uneori infectii. Orice suspiciune ai avea, sau daca nu te simti bine este bine sa consulti un medic.

Imediat dupa extragerea steriletului poti ramane din nou insarcinata. In general steriletul se pastreaza o perioada mai lunga de timp - aproximativ 5 ani, dar daca doresti sa-l scoti mai devreme acest lucru se poaet face foarte usor.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri