duminică, octombrie 10

INELUL CONTRACEPTIV

O data cu trecerea timpului apar noi metode contraceptive, care ofera o eficienta din ce in ce mai buna a contraceptiei. Dupa cum am aratat in articolul dedicat anticonceptionalelor, acestea nu sunt 100 % eficiente in combaterea sarcinii decat daca femeiea isi ia in fiecare zi pilula la aproximativ aceiasi ora, si nu i se face niciodata rau. Daca femeia intarzie sa-si ia pilula, uita sa o ia, sau a luat-o la timp dar vomita sau are diaree, ea risca sa ramana insarcinata. In lume in fiecare an aproximativ 23% dintre sarcinile neplanificate se termina cu un avort, iar 38% dintre femeiel care raman insarcinate nu si-au planificat aceasta sarcina.

O mare responsabilitate pentru faptul ca femeile care iau anticonceptionale raman totusi insarcinate o are felul in care sunt introdusi hormonii in organism, pe cale orala, zilnic, la aceiasi ora. Firmele producatoare de anticonceptionale au gasit o cale de a indeparta din viata femeii necesitatea de a lua pilula zilnic, inlocuind-o cu un inel contraceptiv.

Cum functioneaza inelul contraceptiv?
Inelul contraceptiv functioneaza in acelasi fel ca pastilele anticonceptionale, dar nu se inghite, ci se introduce in vagin. El elibereaza treptat cantitatea de esterogen de care este nevoie zilnic, pentru a impiedica producerea unei sarcini. Cantitatea de esterogen degajata este minima necesara.

Cum se foloseste inelul contraceptiv?
Inelul contraceptiv se introduce in vagin de catre femeie, conform prospectului. El se va aseza pe o zona cu putine terminatii nervoase deci asezat corect el nu va fi simtit de femeie. Din experimentele facute pana acum, el nu poate fi simtit nici de barbat, dar daca barbatul stie ca partenera lui foloseste un astfel de inel s-ar putea sa i se para ca il simte. De aceea psihologii recomanda ca barbatul sa nu stie la primele contacte sexuale de existenta in vagin a inelului contraceptiv.

Inelul se aseaza in vagin de catre femeie in prima zi a menstruatiei, urmand sa fie scos dupa 3 saptamani. Saptamana a 4-a femeia nu mai poarta inelul, urmand sa introduca altul in saptamana a 5-a (in prima zi a menstruatiei), continuand sa-l poarte iar pentru 3 saptamani si sa-l scoata in saptamana 4, si tot asa mai departe. Pentru instructiuni mai exacte consultati prospectul inelului contraceptiv.

Daca inelul contraceptiv iese din vagin el va fi spalat si reintrodus in vagin.

In prima luna de folosire a inelului este bine sa se foloseasca si alte metode contraceptive.

Ce avantaje are inelul contraceptiv?
Inelul contraceptiv are numeroase avantaje fata de pilulele contraceptive. Spre diferenta de pilule inelul contraceptiv nu se inghite, nu trece prin stomac, intestine, si nu afecetaza ficatul. Deci se elimina toate efectele adverse pe care le are in general o pastila. Inelul contraceptiv nu modifica insa anumite efecte ale pilulei contraceptive: scaderea libidoului, posibilitatea aparitiei trombozelor sau modul de asimilare a lipidelor.

Inainte de a te decide ca vrei sa folosesti inelul contraceptiv consulta-ti medicul, pentru ca este contraindicat in anumite afectiuni!

Niciun comentariu:

Persoane interesate

A apărut o eroare în acest obiect gadget

Curs Valutar BNR

Lista mea de bloguri