duminică, octombrie 10

Contraceptivele orale combinate

In mod firesc singura motivatie pe care o poti avea pentru alua pastile contraceptive este pentru a evita o sarcina nedorita. Sunt insa si persoane care nu practica viata sexuala si care iau contraceptive pentru a-si regla ciclul menstrual, cu scop terapeutic. In momentul in care te hotarasti ca cea mai buna metoda contraceptiva pentru tine sunt pastilele contraceptive este bine sa te consulti cu un medic care sa-ti recomande cele mai bune pastile pentru tine, pentru nevoile firesti ale corpului tau.

Unele dintre cele mai des intrebuintate de catre femei sunt contraceptivele orale combinate. Acestea sunt pastile care se iau pe cale orala si care combina doi hormoni: esterogenul si progesteronul. Acesti doi hormoni sunt produsi de chiar corpul feminin in diferetele faze ale ciclului menstrual, dar hormonii pe care ii iei prin intermediul anticonceptionalelor nu sunt naturali, ci sintetici, desi seamana foarte mult cu cei naturali. Acesti hormoni se iau pe rand, in diferite faze ale ciclului menstrual, cate o folie de progesteron si o folie de esterogen, cu pauza intre ele.

Anumite firme de anticonceptionale iti ofera in zilele de pauza (7 la numar) alte pastile ce contin vitamine. In perioada de pauza se va instala ciclul menstrual. Inslarea sa nu va fi din prima foarte exacta, dar dupa cateva luni ciclul se va regla si va veni aproape mereu in aceiasi zi. De asemenea, dupa ce vei incepe sa iei anticonceptionale cantitatea de sange pe care o vei pierde la ciclu va fi mai mica si acesta va dura mai putine zile.

Cum se iau anticonceptionalele?
Contraceptivele trebuiesc luate zilnic aproximativ la aceiasi ora. In general administrarea lor se poate incepe o data cu inceperea vietii sexuale. In general contraceptivele sunt astfel create incat sa poata fi luate o lunga perioada de timp, fara intrerupere, unele femei care nu vor sa aiba copii le pot lua pana la menopauza.

Inceprea administrarii contraceptivelor se face in timpul menstruatiei, intre prima si a 5-a zi a menstruatiei. Inainte sa incepi sa iei contraceptive trebuie sa te asiguri ca nu esti insarcinata. Daca vrei sa incepi sa iei aceste pastile dupa a 5-a zi a menstruatiei trebuie sa te asiguri ca timp de 7 zile de la data la care ai inceput sa iei pastilele nu faci sex neprotejat. Foloseste asadar prezervativul!

Cand incep sa ia contraceptive multe femei au dureri de sani, stari de greata sau o perioada de menstruatie mai lunga, nici unul din aceste simptome nefiind alarmante in mod normal. Daca durerile sunt mari, starile de greata foarte puternice si cantitatea de sange eliminata este ambundenta consultati medicul.

Cand anticonceptionalele isi diminueaza efectul?
Contraceptivele trebuiesc luate zilnic la aceiasi ora. Daca intr-o zi uiti sa iti iei pilula risti sa ramai insarcinata in urmatoarele 7 zile, deci foloseste o masura de protectie suplimentara. Daca dupa ce ai luat anticonceptionalul vomiti sau ai diaree, pastila va avea un efect redus, pentru ca este posibil sa fie eliminata din sistem.

In momentul in care incetezi sa mai iei anticonceptionalele devii din nou fertila si poti ramane insarcinata. Nu combina anticonceptionalele cu medicamente de tipul rifampicinei, griseofulvinei si barbituricelor.

Ce beneficii aduc anticonceptionalele?
Primul, si cel mai mare beneficiu este acela ca nu ramai insarcinata si poti face sex in orice conditii fara sa te temi de o sarcina nedorita. Apoi, ele iti regleaza ciclul menstrual, il reduc cantitativ si micsoreaza numarul zilelor de menstruatie, astfel incat te poti bucura de mai multe zile placute.

In acelasi timp, pastilele te feresc de anemii cauzate de pierderea de sange si indeparteaza durerile din perioada ciclului menstrual.

Pentru ca sunt pe baza de hormoni ele iti vor ajuta si pielea sa se simta si sa arate mai bine, reducand secretiile seboreice si aparitia cosurilor. Se spune ca anticonceprionalele combinate ajuta la prevenitrea sarcinilor extrauterine si a cancerului de ovare.

Efectele secundare ale anticonceptionalelor
Deseori s-a pus in seama contraceptivelor numeroase cazuri de aparitie a cancerului de san, de uter, de ovar, a infartului, a emboliilor pulmonare si a trombozelor, efectul lor negativ crescand daca sunt folosite de persoane fumatoare sau care beau des cavea. In multe cazuri aceste combinatii cauzeaza decesul femeii. Unele pastile contraceptive te anunta chiar pe prospect care sunt riscurile la care te supui daca accepti sa le iei. Asadr, citeste acest prospect pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.

Un alt aspect la care ar trebui sa te gandesti este acela pus in evidenta de studiile cele mai recente: pentru ca multe femei uita uneori sa-si mai ia cate o pilula, pilulele pe care le iau ulterior le deterimina de fapt sa faca AVORT.

Eficienta pastilelor anticonceptionale nu este decat de 95-97%. Intre 3% si 5% dintre femeile care iau anticonceptionale raman insarcinate. Ai in vedere ca mult mai multe raman insarcinate fara sa stie asta, si avorteaza inconstient, o data cu urmatoarea doza de pastila. Daca vrei sa ai constiinta curata alege un mijloc contraceptiv care sa iti lase macar posibilitatea de a sti cand esti insarcinata, pentru ca poate te decizi sa nu-ti ucizi copilul.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

A apărut o eroare în acest obiect gadget

Curs Valutar BNR

Lista mea de bloguri