joi, iulie 29

BRUSTURELE

Denumirea plantei: Brusturele (Petasites officinalis)
Fam. Asteracee

Denumiri populare: broscolan, brustur, buedea ciumei, captalan, clococean, gula-de-balta, lipan, podval-mare, smintinica, cucuruz rosu, floarea ciumei, sudoarea- laptelui, iarba-palarie

Ecologie si raspindire: poate fi intilnit pe intreg teritoriul tarii, mai des creste pe maluri de riuri si pirae, in locuri umede, in santuri si liziere. Mai poate fi vazut in apropierea gunoistilor de balegar, in jurul izvoarelor, uneori in zone de cimpie.

Perioada de vegetatie: creste din inceputul lunii martie pina la sfirsitul lunii octombrie

Perioada de recoltare si organul: pe intreaga perioada de vegetatie se recolteaza radacinile, efectul lor maxim se atinge daca sau recoltat inainte de perioada de inflorire. Frunzele se utilizeaza la comprese.

Boli in care se utilizeaza: ceaiurile se utilizeaza in caz de febra, insuficienta respiratorie, artrita, epilepsie, astm.
Comprese se folosesc in caz de luxatii, entoarse, picioare ranite de mult umblat, arsuri,leziuni ulceroase, canceroase, plagi usturatoare.

Retete: ceaiul – o lingura rasa de radacini de brusture se pune peste noapte la macerat in 1/4 litru de apa, se incalzeste dimineata si se strecoara.
Comprese – frunzele proaspete sunt spalate, zdrobite si aplicate sub forma de comprese, care se inoiesc zilnic.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri