sâmbătă, mai 1

CONSUMUL CORECT DE FRUCTE

Fructele sunt alcatuite din celuloza, fiind considerate in acelasi timp glucide, deoarece contin “zahar” sub forma fructozei; aceasta din urma se transforma in glicogen (energie disponibila rapid).

Din fericire, cantitatea de zahar din fructe nu este mare si, in plus, este eliberata intr-o mica masura datorita fibrelor pe care le contin acestea.

· Important de retinut si respectat este regula de a nu combina fructele cu nimic altceva, nici cu lipide, nici cu proteine.

· Obiceiul de a manca fructe la sfarsitul mesei este nesanatos; cand sunt combinate cu alte alimente, fructele perturba digestia si isi pierd astfel majoritatea vitaminelor.

· Combinate cu alte alimente, fructele vor ramane prizoniere in stomac, unde vor fermenta, producand chiar si alcool, deci toata digestia va fi perturbata.

· Fructele se mananca doar pe stomacul gol; puteti sa le mancati dimineata sau seara la 2-3 ore dupa cina.

· Celor care sufere de insomnie le recomand sa nu consume portocale la culcare, vitamina C avand un efect de stimulare.

Durerile de cap dispar daca se pune o compresa cu felii de lamaie pe frunte

· Se recomanda consumarea fructului impreuna cu coaja lui, in care se afla cea mai mare cantitate de celuloza, care ajuta tranzitul intestinal.

· Coaja fructelor limiteaza puterea lor glicemica.

· LAMAIA este, paradoxal, alcalinizanta si antiacida gastric, neprovocand arsuri stomacale. Mai mult, cunosc cazuri de vindecari ale ulcerelor gastrice dupa consumul acesteia. Gustul acid nu trebuie sa ne aduca neaparat cu gandul la aciditatea lamaii. Acesta este dat de acizii organici, care nu raman ca atare in celule. Uimitor este faptul ca lamaia este inclusa printre cele mai bazice alimente. In exteriorul organismului nostru ea se comporta sub influenta unei reactii acide, pe cand in interiorul corpului nostru ea genereaza alcalinitate, deoarece in timpul digestiei acidul citric continut de lamaie este oxidat, ramanand sarurile care pastreaza alcalinitatea sangelui. Deci la o analiza profunda, lamaia inseamna energie, deci viata.


· Zeama de lamaie picurata in urechi are efect calmant in otite.

· Sucul de lamaie diluat cu apa distilata in proportie de 1:1 si picurat in ochi vindeca blefaritele.

· Hemoragiile nazale se opresc daca introducem in nari tampoane imbibate cu suc de lamaie.

Durerile de cap dispar daca se pune o compresa cu felii de lamaie pe frunte

Oamenii nu stiu cand si cum se mananca fructele, iar corpul tipa disperat dupa ele. Fructul este cea mai binefacatoare mancare, datatoare de viata si energie, din cate exista. Fructele sunt cel mai important aliment pe care il putem consuma. Stramosii nostri au mancat numai fructe milioane de ani.

Mancarurile lasa urme pe dintii nostri. Din studierea dintilor fosilizati, rezulta ca primii oameni nu mancau nici carne, nici seminte, nici tulpini, nici radacini sau frunze, ci fructe. Ei erau fructivori si, fara exceptie, timp de milioane de ani au mancat numai fructe.

Deoarece fructul este alimentul la care omul este adaptat biologic pentru a putea sa il manance, este mai important sa ne punem problema : Cate fructe am mancat astazi ? decat : Cate proteine am mancat astazi ?

Se cumosc numeroase cazuri de otravire cu proteine. Supraconsumul lor este legat de cancerul ficatului, al vezicii urinare, mamar, stomacal si de leucemie – care reprezinta 1/3 din toate formele de cancer uman cunoscute.

Otravurile din proteine nu se gasesc in fructe si pentru ca scopul nostru este acela de a ne curata organismul de toxine, calea cea mai eficienta este de a consuma cat mai multe fructe.

Fructele constituie mancarea cu continutul cel mai mare de apa : 80-90%. In plus, ele sunt pline de vitamine, minerale, carbohidrati, aminoacizi, acizi grasi. Prin natura lui, fructul da corpului posibilitatea sa se curete de toxine, daca este corect consumat.

Studiile arata ca “ceea ce mananci la o masa afecteaza ceea ce vei manca la masa urmatoare”. La doua grupuri studiate, dintre care unuia i s-au dat fructe iar celuilalt alimente dulci pe baza de zahar, s-a constatat ca : grupul care mancase fructe a dorit sa manance in medie cu 479 calorii mai putin decat grupul care mancase zahar.

Fructele curata, nu naclaiesc corpul.

Fructele cer mai putina energie pentru a fi digerate decat orice alt aliment… In practica, nici o energie nu este cheltuita la digestia lor; mai mult, fructele dau energie corpului.

Tot ceea ce intra in stomacul omului trebuie sa fie descompus, transformat in glucoza, fructoza, glicerina, aminoacizi si acizi grasi. Acestia sunt nutrientii din alimente folositi de organism.

Creierul functioneaza numai cu glucoza. Fructul inseamna mai ales glucoza in organismul dumneavoastra. Digestia, absorbtia si asimilarea lui necesita o infima energie din cea cheltuita pentru descompunerea altor alimente.

Alte mancaruri (corect combinate) se digera in timp de ½ - 4 ore, cu o mare cheltuiala de energie. Fructele nu sunt digerate in stomac, ci sunt doar predigerate. Ele trec prin stomac timp de 20-30 min. (bananele, curmalele si fructele uscate la soare stau cam o ora).

Energia economisita prin “nedigerarea” fructelor este enorma si folosita imediat de organism pentru curatarea tesuturilor de toxine. Conditia este ca fructele sa fie corect consumate.

Deoarece stau in stomac atat de putin timp, inseamna ca ele nu trebuie mancate cu/dupa ceva, ci pe stomacul gol, dimineata. Imediat cum fructul vine in contact cu mancarea din stomac si cu sucurile digestive, intreaga masa de alimente incepe sa se “strice”. Orice proteina din stomac va putrezi, orice carbohidrat va fermenta. Totul devine acid. S-ar putea sa nu va fie rau, dar aceasta nu inseamna ca nu ati incalcat o regula de baza in alimentatie, ci arata enorma adaptabilitate a corpului nostru.

Exemplu : Pepenele nu trebuie mancat niciodata dupa masa, deoarece produce fermentatie. Daca il mancati pe stomacul gol, iar dupa 20 de minute mancati altceva, veti vedea ce efecte pozitive va avea.

Fructele clasificate botanic drept “acide” (portocale, ananas si grape fruit), ca – de altfel – toate fructele o data ajunse in stomac devin alcaline (daca se consuma pe stomacul gol). Ele neutralizeaza, ca si vegetalele crude, acizii care se formeaza in corp.

Un corp toxic acid se poate recunoaste dupa : balonare, greutate excesiva, par incaruntit, chelire, izbucnire nervoasa, cercuri negre sub ochi, riduri premature pe fata, ulcerari. Consumul corect de fructe duce la o incredibila intinerire, longevitate, sanatate si energie.

In afara faptului ca ele aduc in corp apa de curatare, se stie ca fructele nu lasa reziduuri in sistem, nu cheltuie energie pentru digestie, importanta lor enorma constand in continutul valoros de “combustibil”. Fara combustibil organismul nu poate functiona.

Valoarea de combustibil reprezinta ceea ce trebuie cautat in orice mancare.

Procentele ideale ale celor 5 nutrienti esentiali de care are nevoie organismul nostru sunt urmatoarele :

· Glucoza 90%

· Aminoacizi 4-5%

· Minerale 3-4%

· Acizi grasi 1%

· Vitamine sub 1%

Fructele sunt singura mancare cu aceasta compozitie perfecta de nutrienti.

Trebuie insa facute doua remarci importante referitoare la consumul fructelor :

1. Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete.

Fructele fierte sau coapte nu mai furnizeaza nici substante nutritive, nici apa necesara curatarii, ele sunt acide si forteaza corpul sa le anuleze aciditatea cu cheltuiala de energie.

Gatitul distruge valoarea potentiala a fructelor.

Trebuie sa ne amintim mereu sa mestecam bine fructele, sa le imbibam bine cu saliva, si sa nu le infulecam cu lacomie.

2. Cat timp trebuie sa treaca de la consumarea altor alimente pana la mancarea fructelor ?

Atat timp cat stomacul este gol, puteti consuma cand si cate fructe doriti, lasand sa se scurga 20-30 de minute inainte de a manca alte feluri de mancare.

Dupa ce ati mancat orice altceva in afara de fructe, trebuie sa aveti in vedere timpul de digestie, astfel :

Alimentul

Timpul de digestie

Salata sau vegetale crude

Mancaruri corect combinate fara carne

Mancaruri corect combinate cu carne

Orice mancare incorect combinata

2 ore

3 ore

4 ore

8 ore

Daca ne intreaba cineva :

· Care credeti ca este cea mai periculoasa masa din zi ?

Veti putea raspunde precis : Inainte de culcare !

· Dar a doua masa ca pericol ?

Va raspund eu : Micul dejun copios ! De ce ?

Amintiti-va :

· Energia este baza vietii. Cand va sculati dimineata sunteti odihnit si in cea mai buna forma energetica pe care v-o pot furniza sistemul si somnul.

· Pe ce veti cheltui (risipi) aceasta energie? Pe un mic dejun copios ? Digerarea (mare consumatoare de energie) acestui “mic dejun” va va uza energia si nu va va aduce un surplus energetic.

Mai ales “micile dejunuri traditionale” : oua, branza, sunca, paine, rosii, ceai, lapte, dulceata, conserve, prost combinate, consuma o mare cantitate de energie. Energia nu poate fi furnizata decat dupa ce mancarea este absorbita de intestine.

Daca vom inlocui acest amalgam de alimente cu fructe, energia ne va ajunge in corp instantaneu – in loc sa asteptam ore, iar starea de somnolenta ce urmeaza micului dejun bogat traditional dispare.

Deci, ca regula : Mancati la micul dejun numai fructe; mancati fructe dimineata, ori de cate ori va este foame.

Mancatul fructelor pe stomacul gol accelereaza pierderea greutatii inutile. Caloriile de inalta calitate care se gasesc in fructe nu vor crea probleme de greutate corpului dumneavoastra.

Ratiunea pentru care va recomand consumul fructelor dimineata este legata de cele trei cicluri ale organismului nostru :

I. Eliminarea (intre orele 4 – 12). Mancand fructe si capatand energie se favorizeaza eliminarea toxinelor. Consumarea altor alimente franeaza eliminarea. (Daca veti continua sa beti cafea, beti-o dupa ora 12).

II. Consumul alimentelor (intre orele 12 – 20). Mancati, dar atentie : digestia consuma energie. Incepeti cu salate si, pe masura ce va apropiati de ora 20, puteti consuma proteine, dar corect combinate.

III. Asimilarea (intre orele 20 – 4). Acum corpul dumneavoastra isi extrage substantele nutritive si le utilizeaza. Daca ati combinat corect mancarurile, in 3 – 4 ore ele ajung in intestin, unde incepe absorbtia lor de catre corp.


Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri