vineri, aprilie 2

LIPSA DORINTEI SEXUALE A BARBATILOR

Tot mai multe materiale de specialitate analizeaza cauzele lipsei de libido la femei, fara a preciza faptul ca aceasta problema este frecvent intalnita si in randul barbatilor.
Specialstii in terapia cuplului si sexologii considera ca aceasta problema este rar dezbatuta, deoarece este o problema ascunsa; barbatii care au o dorinta sexuala scazuta nu obisnuiesc sa discute despre aceasta problema. Deasemenea, partenerele lor de viata evita sa deschida acest subiect cu persoanele din anturaj, pentru a nu fi catalogate ca neexperimentate in pat sau neatragatoare pentru partenerii lor, plecand de la mitul conform caruia un barbat este oricand atras de ideea unei partide de sex.

Specialistii sustin ca atunci cand intr-o relatie de cuplu exista o discrepanta intre frecventa actului sexual si dorinta manifestata de unul dintre parteneri, in 40% din cazuri vina apartine lipsei de libido la barbati.

Ce este de fapt libidoul

Potrivit specialistilor, notiunea de libido scazut este subiectiva si este definita de cele mai multe ori de persoane care nu se confrunta cu aceasta problema. In cele mai multe cazuri, persoana in cauza constientizeaza ca se confrunta cu o dorinta sexuala scazuta sau cu o lipsa a acesteia; deasemenea, daca relatia este bazata pe comunicare, partenerul/partenera de viata poate fi de ajutor in identificarea acestei probleme.

Important de retinut este faptul ca nu exista “o norma saptamanala” de contacte sexuale pe care un cuplu trebuie sa o indeplineasca pentru a avea o viata sexuala normala; frecventa acestora este direct legata de compatibilitatea sexuala a partenerilor.

Principalele cauze ale scaderii libidoului la barbati

Preocupata de cercetarile privind libidoul scazut in randul barbatilor, L. C. Wiston, sexolog si psihoterapeut specializat in psihoterapie de cuplu, a lansat un blog intitulat: “10 motive pentru care barbatii nu sunt interesati de sex”. Succesul inregistrat de blog din punct de vedere al numarului de vizitatori a demonstat inca o data incidenta mare a acestei probleme in randul barbatilor.

-Medicamentele antidepresive si tratamentul hipertensiunii

Conform studiilor, principala cauza a lipsei de libido a barbatilor o reprezinta tratamentul medicamentos bazat pe antidepresive, gen Prozac, Zoloft au Paxil, sau medicatia recomandata in cazul hipertensiunii. Aceste medicamente sunt cunoscute ca avand printre efectele secundare scaderea libidoului.

-Oboseala si stresul

Desi unii medici sunt sceptici in acesta privinta, oboseala si stresul cauzate de locul de munca sunt considerate motive des intalnite pentru pierderea dorintei sexuale.

-Drogurile si alcoolul

-Certurile si neintelegerile dintre parteneri

Specialistii in sexologie considera ca in relatiile in care exista frecvent tensiune intre parteneri, relatiile intime sunt imposibil de obtinut: “Este imposibil sa-ti doresti sa faci dragoste cu o persoana pe care esti suparat”

-Lipsa de incredere in performantele sexuale

O parte dintre barbati obisnuiesc sa se raporteze la relatiile sexuale anterioare ale partenerei, dezvoltand in unele situatii un complex de inferioritate.

Remedii pentru libidoul scazut

Dupa indepartarea comportamentelor care au cauzat pierderea dorintei sexuale: consum excesiv de alcool, droguri, antidepresive, se poate prescrie un tratament pe baza de testosteron.

In cazul cuplurilor tensionate, pentru recastigarea dorintei sexuale se recomanda terapia de cuplu si intensificarea comunicarii intre parteneri.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri