duminică, februarie 14

DETERMINISMUL SEXUAL

Comportamentul este definit ca un ansamblu de reactii complexe ale organismului la stimuli interni si externi,reactii motivate si organizate prin reflexe innascute sau castigate,care orienteaza integrarea subiectilor la anumite conditii de mediu.(Scripcaru 1987).

Comportamentul sexual este determinat pe deoparte de factori biologici(genetici si hormonali)iar pe de alta de factori educationali,etnici si sociali.

Structurile anatomice implicate in determinismul comportamentului sexual sunt:
-Hipotalamusul care guverneaza productia de hormone sexuali dar este si direct implicat in anumite reactii dinamice,comportamentale.
-Aria preoptica mediala este responsabila de stimularea comportamentului sexual,in special la barbat.la acest nivel se afla un nucleu sexual dimorphic cu rol in controlul functiilor hipofizei si ale sistemului vegetative dar si in integrarea informatiilor.Pare sa controleze in special faza de consumare a comportamentului sexual si mai putin pe cea de initiere(V.Mogos&E.Zbranca)
-Nucleul ventro medial pare a fi implicat in dirijarea comportamentului sexual feminine.
-Corpii mamilari sunt implicate in comportamentul sexual al ambelor sexe.
-Sistemul limbic intervine in geneza satisfactiei sexuale
Lobul temporal pare a fi implicat in comportamentul sexual precum si cel frontal.

Dimorfismul sexual, structurile si functiile sexual dimorfice stau la baza comportamentului sexual.


Structurile sexual dimorfice sunt:
1.sexul genetic este prima diferentiere sexuala a individului si apare in stadiul de zigot fiind reprezentat de formula cromozomiala
2.sexul gonadal(al glandelor sexuale) este prin definitie dimofic si se dezvolta conditionat genetic.
3.sexul gonoforic(al organelor genitale).Organele genitale externe se diferentiaza sub actiunea hormonilor gonadali
4.dimorfismul sexual al sistemului nervos central si al hipotalamusului

Functiile sexual dimorfice sunt:
1.Identitatea de gen-constiinta individului ca apartine unui sex sau altuia
2.Rolul sexual-tot ceea ce face un individ pentru a releva fata de sine si de ceilalti ca apartine unui sex sau celuilalt.
3.Comportamentul agresiv mai puternic exprimat la sexul masculine.

Hormonii sexuali au un rol vital in determinismul comportamentului sexual incepind prin stimularea diferentierii unor tesuturi tinta in timpul vietii intrauterine(incepind cu luna a IV-a de sarcina)si continuind pina la pupertate.

Fireste,interventia componentei educationale in conturarea comportamentului sexual al adultului nu este de neglijat..


Dezvoltarea comportamentului sexual incepe asadar in viata intrauterine cind,sub actiunea hormonilor gonadali, se stabilizeaza pattern-ul secretiei de LH-RH la nivel hipotalamic (este de tip continuu la barbat si de tip ciclic la femeie).Acest fenomen are loc in lunile IV-VI de sarcina.Ulterior,in lunile VII-IX se va organiza comportamentul sexual diferit pentru cele doua sexe.

Excesul de androgeni din perioada prenatala la fete poate determina ambiguitate genitala cu grade de severitate diferite,mergind pina la masculinizarea completa a organelor sexuale externe,orientarea fiind totusi heterosexuala in marea majoritate a cazurilor.In egala masura deficitul de androgeni in aceeasi perioada la subiectii de sex masculine va determina ambiguitate genitala.

Studii recente au demonstrat au demonstrate ca expunerea atit la estrogeni cit si la androgeni in exces in timpul vietii extrauterine ar facilita expresia mai frecventa a homo sau/si bisexualitatii.

In timpul copilariei,in jurul virstei de 2-4 ani se dezvolta identitatea de gen sub influenta stimulilor ambientali(comportamentul parintilor,identitate civila,etc)

La pubertate sub actiunea hormonilor sexuali se dezvolta caracterele sexuale secundare precum si cele neuropsihice care permit individului sa se conformeze exigentelor impuse de viata de adult.Astfel,organele genitale se vor dezvolta morfologic dar si din punct de vedere al excitabilitatii iar pe plan comportamental facitileaza expresia comportamentului erotic si sexual.La baieti cresterea, initial nocturna, a nivelului de testosterone se va reflecta in aparitia polutiilor nocturne si mai apoi in initierea si intretinerea masturbatiei.

Erotismul manifestat la pubertate prezinta diferente de la un sex la altul. La baieti imaginatia anticipeaza comportamentul sexual propriu-zis iar excitabilitatea este dominate de stimuli vizuali in timp ce la fete,imaginatia este saracacioasa iar excitabilitatea e dominate de stimuli tactili si de experientele anterioare.La baieti,libidoul si functia sexuala se coreleaza cu nivelul androgenilor iar la fete cu interactiunea cu alte fete din anturaj care au aceasta experienta.

Comportamentul sexual al barbatului adult este intretinut de hormonii androgeni prin stimularea troficitatii organelor genitale cit si prin initierea si sustinerea dorintei si a dinamicii sexuale.Erectiile nocturne precum si cele diurne spontane sunt dependente de testosteron dar cele induse de stimuli erotici nu sunt(Bancroft 1989)asadar comportamentul sexual manifesta o relative independenta fata de stimuli hormonali.

La femeie,comportamentul sexual este activate de hormonii gonadici insa experimentarea orgasmului este mai degraba conditionata de contextual social si relational,de experienta,decit de nivelul hormonilor sexuali.

La femeile virstnice,datorita scaderii secretiei hormonale apar probleme legate de lubrefierea vaginala pa urma careia se pot dezvolta teama de penetratie si disparitia dorintei sexuale.Problemele legate de lubrifiere sunt rezolvabile prin administrare de estrogeni.

La barbatul virstnic se reduce lent calitatea erectiilor si a ejacularilor .Perioada de stimulare genitala necesara pentru obtinerea erectiei creste.Daca aceste schimbari se produc pe fondul pastrarii dorintei sexuale efectele in plan psihic pot fi extrem de neplacute.

In ceea ce priveste comportamentul homosexual se pare ca,nivelele hormonilor sexuali circulanti au valori normale dar exista posibilitatea ca raspunsul lantului hipotalamo-hipofizo-gonadal la stimuli hormonali sa fie mai scazut sau metabolismul acestora la nivelul creierului sa fie modificat.


Mult timp s-a acreditat ideea ca aparitia homosexualitatii ar fi legata de experiente sexuale heterosexuale traumatizante la virste fragede si s-a tentat pornind de aici reorientarea sexuala a subiectului.Aceasta este o incercare sortita esecului deoarece homosexualitate constituita este ireversibila.

Spre deosebire de homosexualitate care este o perturbare a orientarii exuale, transexualismul este o tulburare profunda a identitatii de gen(subiectul este convins ca apartine celuilalt sex,contrar constitutiei sale fizice)Dintre toate teoriile patogenice dezvoltate in incercarea de a explica aparitia transexualismului cea hormonala pare a fi cea mai solida.Aceasta sustine existenta unui deficit hormonal inca din timpul vietii intrauterine care ar duce la un defect de organizare al primordiului de comportament sexual.

Oricum,transexualitatea ca si homosexualitetea este ireversibila asadar orice tentative de a-l convinge pe subiect sa isi accepte sexul biologic este sortita esecului si deci inutila.

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri