marți, august 4

I.T.S - INFECTII TRANSMISIBILE SEXUAL

SANCROID

Aceasta BTS, cauzata de o bacterie,
este mai întâlnita la persoanele care traiesc în climate tropicale. Sancroid este o boala care poate aparea la oricine care a avut contact sexual sau dermic cu o persoana infectata, chiar daca nu prezinta simptome.
Majoritatea femeilor infectate cu sancroid nu prezinta simptome. Daca simptomele apar, ele, de obicei, implica aparitia unei rani mici, reliefate si dureroase, înconjurate de o margine rosie, care se dezvolta de la 3 la 7 zile dupa infectarea initiala. Ea apare, de obicei, pe vulva, pe vagin, cervix si pe interiorul coapselor. Este tratabila cu antibiotice.

CHLAMIDIA

De obicei, nu produce simptome — mai ales la femei — ceea ce face ca, deseori, sa nu fie descoperita. Clamydia, în present, este cauza a multor cazuri de boli pelvio-inflamatorii, care pot creste riscul de infertilitate, dureri cornice pelviene si sarcini ectopice. Chlamydia este, de asemenea, cauza multor cazuri de cervicita (inflamarea colului uterin) si uretrita (inflamarea uretrei). Este usor curabila cu antibiotice.
Chlamydia este o infectie bacteriana care poate fi dobândita prin sex anal sau vaginal sau, câteodata, prin sex oral. Daca o femeie cu chlamydia este lasata gravida, infectia poate face ca apa sa se rupa, degenerând într-o nastere prematura. Boala poate fi transmisa bebelusului în timpul nasterii. Ea poate produce pneumonie, care poate ameninta viata copilului si care poate produce probleme respiratorii pe termen lung. Din aceste motive, daca planuiesti sa faci un copil, este bine sa faci un test de chlamydia.
Simptome
Majoritatea femeilor care au chlamydia nu prezinta simptome. Pe de alta parte, majoritatea barbatilor infectati au simptome clare incluzând o senzatie arzatoare în timpul urinarii, o scurgere incolora din penis, o umflatura sau o durere la testicole. La femeile care au simptome (care apar de obicei la 1-3 saptamâni de la contractarea bacteriei cauzatoare de boala) se poate observa o scurgere vaginala anormala, o senzatie arzatoare în timpul urinarii, durere sau presiune în zona pelviana, durere în timpul actului sexual sau scurgere dupa.

Diagnosticarea

Deoarece oamenii care sunt infectati cu chlamydia pot sa nu prezinte simtome, diagnosticarea este dificila. Cea mai riguroasa metoda de a o diagnostica la femei este testarea unei mostre de scurgere vaginala.
Tratamentul
Chlamydia este, de obicei, tratata cu antibiotice luate pe cale bucala. În cazuri grave, medicatia este data pe cale intravenoasa. Si tu si partenerul tau trebuie sa va tratati în acelasi timp; ar trebui sa va abtineti de la a face sex pâna când tratamentul este complet. Chiar daca nu prezinti simtome, ar trebui sa te tratezi daca partenerul este infectat.
Daca infectia a progresat pâna în trompele uterine ar putea fi nevoie sa te internezi în spital si sa faci injectii intravenoase cu antibiotice pentru a elimina infectia. Infectarea trompelor uterine poate cauza crestarea tesutului local, care le poate bloca facându-te infertila si marind riscul unei sarcine ectopice.
Daca esti diagnosticata cu chlamydia si exista posibilitatea sa fii însarcinata, spune-i doctorului. Acesta trebuie sa elimine sansa unei sarcini ectopice si sa se asigure ca primesti un antibiotic care nu afecteaza sarcina. Daca infectia reapare dupa tratament aceasta poate indica faptul ca tu sau partenerul tau nu ati luat medicatia cum a fost prescrisa sau ca unul dintre voi face sex cu o persoana infectata. Ar trebui sa discutati cu partenerul si sa stabiliti cauza acestei situatii. Amândoi ar trebui sa repetati tratamentul.

NEGII GENITALI

Acestia sunt în general cresteri benigne în zonele genitale si anale, cauzate de virusul pamilomatos uman(HPV), dar unele cazuri au fost asociate si cu cancerul genital.
Negii genitali rezulta din contactul cu un partener infectat, desi, pot fi transmisi prin atingerea genitalelor cu o mâna infectata. Unii sunt insesizabili, dar altii care au peste 7 cm în diametru pot interveni în abilitatea de asezare sau cea de a merge. Câteodata, negii îti pot produce mâncarimi sau arsuri si scarpinarea lor poate cauza iritatii. Sunt foarte contagiosi si greu de eradicat.
Negii genitali sunt o BTS extrem de întâlnita, cauzata de variante ale virusului papilomatos uman. Acesta poate fi transmis prin sex vaginal, oral sau anal. Infectia poate produce negi nedurerosi, carnosi si cu aspect de conopida pe si în organele genitale, anus sau gât.

Ca si alte BTS-uri cauzate de virusi, negii genitali sunt incurabili. Cu toate acestea pot fi tratati temporar. Virusul poate ramâne în corpul vostru si poate cauza recurenta negilor oricând.
Aproximativ jumatate din oamenii infectati cu acest virus au recurente dupa tratament. Poti transmite virusul unui partener sexual chiar daca nu ai semne evidente de negi. Prezervativele nu blocheaza neaparat transmiterea virusului, deoarece negi invizibili pot fi prezenti la baza penisului, care nu este protejata de prezervativ.
Unele variante ale virusului par sa sporeasca riscul de cancer cervical, la vulva (organele genitale externe), vaginal, la anus sau la penis. Daca ai acest virus, a te testa de cancer cervical anual este foarte important.

Esti supusa riscului daca ai o boala care îti slabeste sistemul imunitar (SIDA sau diabet), daca faci chimioterapie pentru a trata cancerul sau daca esti însarcinata.
Rareori se întâmpla ca unui copil expus acestui virus, în vagin, în timpul nasterii, sa-i apara negi în gât. Acesti negi pot fi eliminati folosindu-se chirurgie cu laser. Negii pot aparea pe organele genitale ale unui nou-nascut.

GONOREE (SCULAMENT, BLENORAGIE)

Aproximativ 80% din femeile infectate cu gonoree nu prezinta simptome, majoritatea suspecteaza ceva când simptomele apar la partenerul lor (o secretie groasa si laptoasa din penis si o senzatie arzatoare la urinare).
Gonoreea, la femei, poate trece netratata. Este considerata cauzatoare a 20-40% din cazurile de boala pelvio-inflamatorie, care la rândul ei poate degenera în infertilitate, sarcina ectopica si dureri pelviene si abdominale cornice. Gonoreea este de obicei raspândita prin contact sexual vaginal, anal si oral si este cauzata de o bacterie. Aceasta boala poate fi oprita cu antibiotice.

Gonoreea este o infectie bacteriana extrem de contagioasa care poate fi transmisa prin sex anal, vaginal sau oral. Frecventa cazurilor de gonoree este mai ridicata la adolescentele active sexual. Infectarea poate avea loc în cervix, vagin, uretra, rect sau gât.
Deoarece 80% din infectarile cu gonoree din adolescenta produc putine simptome la femei, deseori trec neobservate. O infectie a cervixului nedetectata si netratata se poate raspândi în trompele uterine si poate produce abcese în trompe si ovare.
Acest process cauzeaza crestarea trompelor uterine, care poate degenera în sarcina ectopica (o sarcina care are loc în afara uterului, de obicei, într-o trompa uterina), infertilitate si o durere pelviana persistenta.

La barbati gonoreea poate duce la infertilitate.
O femeie gravida, care este infectata cu gonoreea, o poate transmite copilului în timpul nasterii, cauzând orbirea si infectii serioase, cum ar fi meningita. Pentru a preveni orbirea, datorata gonoreei, la nou-nascuti este necesar ca ochii acestora sa fie tratati cu picaturi cu nitrat de argint sau cu un unguent antibiotic.
Majoritatea femeilor însarcinate sunt testate de gonoree la prima vizita prenatala la doctor. Daca esti însarcinata, ai un nou partener sexual sau mai multi, ar trebui sa fii testata. Daca este necesar, trebuie sa fii tratata de gonoree în timpul ultimului trimestru al sarcinii, pentru a evita infectarea nou-nascutului în timpul nasterii.
Simptomele
Simptomele gonoreei, daca exista, de obicei, apar de la 2 la 10 zile dupa expunerea la bacteria cauzatoare a bolii. La femei simptomele sunt deseori usoare sau inexistente. Când apar, simptomele initiale includ o scurgere verde sau galben-verzuie din vagin sau rect si o senzatie arzatoare sau de mâncarime în timpul urinarii.
Cele mai întâlnite simptome la barbati sunt o scurgere usoara de puroi din penis si o senzatie arzatoare sau de mâncarime în timpul urinarii.

CIUPERCI ( MICOZE, FUNGI)


Aceste infectii sunt cauzate de organisme cum ar fi monilia sau candida. Monilia exista în mod normal în vagin si infectia apare când e favorizata sa se dezvolte.
Aceasta are loc când sunt folosite dusurile vaginale sau sunt puse antiseptice în apa de baie, deoarece acestea dauneaza sistemului care mentine cresterea sub control. Aceste infectii sunt mai des întâlnite la anumite grupuri de femei, cum ar fi:
-Femei care iau antibiotice; numarul de ciuperci din vagin este în mod normal tinut sub control de bacterii care traiesc tot acolo. Daca un antibiotic ucide bacteriile atunci numarul ciupercilor va creste exagerat.
-Femeile care iau progesteron sintetic, cel mai popular exemplu fiind pilulele contraceptive care contin o doza mare de progesteron, sustinând astfel dezvoltarea candidei.

-Femeile cu diabet. Când diabetul devine instabil, prezenta zaharului în urina furnizeaza un mediu favorabil dezvoltarii tuturor organismelor si monilia poate iesi de sub control.
-Femeile care au o cantitate de progesteron (hormon steroid secretat de ovar, care are proprietatea de a transforma mucoasa uterina, favorizând nidatia oului fecundat; luteina) ridicata , spre exemplu femeile în stadiu premenstrual si cele însarcinate.
Simptomele infectiilor cauzate de ciuperci sunt o scurgere vaginala groasa, alba si laptoasa, cu durere, iritare si mâncarime a vaginului si a perineului. Destul de des se întâmpla ca pielea sa devina rosie si aspra si eruptia se poate extinde la partile interioare ale coapselor.

Un barbat care contracteaza infectia de la o femeie va avea pe penis, pe scrot, pe pielea zonei genitale si pe o parte din interiorul coapsei o eruptie rosie, aspra si va simti o senzatie de mâncarime.

Atât la barbati, cât si la femei infectia ajunge pe rect, cauzând durere, mâncarime si chiar diaree.
Daca dobânditi o astfel de infectie, abtineti-va din a face sex pâna când ea dispare. Consultati-va doctorul si urmati un tratament complet; acesta poate dura 7 zile si poate lua forma unor supozitoare sau a unei creme. În unele cazuri mai grave ar putea fi nevoie de trei forme de terapie:
-crema aplicata direct pe piele;
-supozitoare vaginale;
-tablete luate pe cale bucala;
Nu scarpinati zonele afectate, deoarece ciuperca poate ajunge sub unghii si astfel o veti împrastia. Daca ati mai facut tratament pentru astfel de infectii puteti folosi aceleasi medicamente pe care le puteti lua de la farmacie fara reteta.

HERPESUL GENITAL

Primele lui simptome sunt dureri recurente în zona genitala. Boala este cauzata de virusul herpes simplex, care intra în corp prin mucoase si ajung în terminatiile nervoase unde poate ramâne inactiv. Durerile pot reaparea pe o perioada nedeterminata, mai ales în timpul unor boli sau perioade stresante, dar dispar de la sine.
Recurentele au tendinta sa scada în severitate si frecventa. Virusul este mai contagios când o persoana are rani evidente, dar poate fi raspândit si prin secretii sau rupturi în piele sau în mucoase, chiar si în perioadele latente. Desi nu exista nici un tratament pentru herpes, exista medicamente care atenueaza severitatea si frecventa recurentelor.
Herpesul este o infectie foarte contagioasa cauzata de virusul herpetic. Nu exista nici o cale de a stârpi definitiv herpesul. O infectie cu herpes poate cauza recurente manifestate prin aparitia unor basicute dureroase pe genitale.
Exista mai multe tipuri de virusi care cauzeaza herpesul. Oricare din ele pot cauza si herpesul genital.
Virusul herpetic poate fi transmis prin contact direct al pielii cu zona infectata, chiar si când pesoana infectata nu prezinta simptome evidente.

La unele femei o mostra de secretie vaginala examinata în laborator poate arata dovezi de existenta a virusului, chiar daca nu exista semne vizibile. Când exista semne vizibile, infectia este extrem de contagioasa. O persoana care le are poate transmite virusul partenerului prin sex oral.
Daca observi simptome ale herpesului în timp ce esti însarcinata viziteaza-ti doctorul imediat. Femeile care fac herpes în timpul sarcinii au un risc ridicat de a transmite infectia copilului în timpul nasterii. Desi cazurile sunt rare, infectia unui nou-nascut poate cauza probleme serioase la ochi, deteriorari grave ale creierului si moarte în cursul primului an.

Daca erai deja infectata cu virusul herpetic înainte de a fi însarcinata, spune-i doctorului. El va vrea, probabil, sa te internezi înainte de sarcina pentru a te testa pentru a evita un acces.

SCABIA ( RAIA)

Este o boala deosebit de contagioasa cauzata de mici capuse care se ascund sub piele si-si depoziteaza ouale si fecalele. Rezultatul consta în cute neregulate la suprafata pielii si mâncarime agonizanta, în special noaptea.
Poate fi transmisa prin contact sexual, dar oricine care atinge cearceafuri infestate, prosoape, îmbracaminte sau mobila, se poate infecta, de asemenea.
Desi nu este o boala grava, scabia poate fi deosebit de suparatoare, si, netrata, poate persista ani întregi. Diferite creme, lotiuni si sampoane pot omorî acest parazit

SIFILIS

Aceasta BTS este cauzata de o bacterie cu forma spiralata numita spirochet. Este transmisa pe cale sexuala, dar uneori poate fi dobândita si prin transfuzie de sânge sau contact al pielii.
În primul stadiu, o rana deschisa, cos sau batatura apare în zona infectata, de obicei, cervix, vagin, rect sau alta zona genitala, iar apoi se raspândeste. În a doua faza, apar indispozitii, febra, dureri în gât, dureri ale articulatiilor si ale capului. Simptomele caracteristice sunt eruptiile pe palme si pe talpi.
Sifilisul poate degenera, de asemenea, în meningita, uveita (inflamarea ochilor caracterizata de dureri si roseata). Dupa ce dispar aceste simptome, persoana poate sa nu aiba semne exterioare ale bolii pentru mai multi ani, dar spirochetul continua sa dauneze inimii, creierului, vaselor de sânge, coloanei vertebrale si oaselor.
Stadiul terminal al sifilisului consta în boli de inima, orbire, dementa si moarte. Daca este depistat rapid, sifilisul poate fi tratat foarte rapid cu antibiotice.
Acesta este cauzat de un spirochet (bacterie cu forma spiralata), numit treponema. Acum doua-trei secole sifilisul s-a raspândit prin Europa, epidemia ucigând sute de mii de oameni. În zilele noastre el este mult mai rar întâlnit.

Afecteaza pielea, organele interne si în cele din urma creierul si nervii, cauzând paralizie, nebunie si moarte. În cursul bolii ea poate semana cu mai multe alte boli, cauzând umflarea articulatiilor, durere de coloana, diformitate si boli de inima. Când e în faza terminala, sifilisul a fost denumit marele imitator, în anumite privinte, al SIDA.

THRICOMONAS


Aceasta boala este cauzata de protozoare unicelulare, care pot trai multi ani în canalul reproductiv al barbatului, fara a produce simptome.
Cel mai des, este prezenta o secretie verde, urât mirositoare si spumoasa a vaginului, însotita de mâncarimi ale vaginului sau ale vulvei, roseata si inflamatii.
La unele femei apare o senzatie de arsura în timpul urinatului si nevoia de a urina frecvent, în timp ce la altele se poate manifesta o durere în timpul actului sexual.
Tricomonoza este în cele mai multe cazuri transmisa pe cale sexuala de catre un partener infectat. Este tratabila cu antibiotice.

HEPATITA B

Hepatita B este o infectie virala a ficatului care este transmisa prin folosirea drogurilor injectabile, contactul sexual sau intim cu o persoana infectata si prin expunerea la fluide umane, cum sr fi sperma, secretiile vaginale si laptele de mama.

-Multi oameni care dobândesc hepatita B nu prezinta simptome, dar unii pot avea o stare asemanatoare cu cea provocata de gripa.
-Semnele bolii, când e prezenta, pot aparea de la 6 saptamâni la 6 luni si includ: febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, durerile stomacale, urina închisa la culoare si îngalbenirea pielii si a ochilor.
-O persona infectata fara semne de boala o poate împrastia fara sa stie.
-Daca boala avanseaza, poate degenera într-o infectie pe termen lung, care poate duce la deteriorarea serioasa a ficatului, ciroza si cancer la ficat.
-Vaccinul împotriva hepatitei B exista si este foarte efficient.

O poti contracta daca:
- Ai un partener sexual infectat sau care prezinta risc de a se infecta cu hepatita B.
-Daca esti expus la sânge infectat.
-Ai mai multi parteneri sexuali.
-Esti un barbat care face sex cu alti barbati.
-Ti-ai injectat droguri folosind în comun acele.
-Ai tatuaje sau body piercings.
-Ai o boala cronica de ficat.

HEPATITA C

Hepatita C este o infectie virala a ficatului care este împrastiata prin contact direct cu sângele unei persoane infectate si poate fi transmisa sexual.

-Multi oameni care capata hepatita C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o slaba boala asemanatoare cu gripa, care tine câteva saptamâni.
- Semnele bolii sunt: febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, durerile stomacale, urina închisa la culoare si îngalbenirea pielii si a ochilor.
-Persoanele care au mai avut infectii pot deveni purtatori si pot transmite boala altora.
-Hepatita C poate cauza simptome pe termen lung de boli ce duc la deteriorarea grava a ficatului, ciroza si cancer la ficat.
-În acest moment nu exista vaccin pentru hepatita C.

O poti contracta daca:
- Ai un partener sexual infectat sau care prezinta risc de a se infecta cu hepatita C.
-Esti expus la sânge infectat cu hepatita C.
-Ai mai multi parteneri sexuali.
-Ti-ai injectat droguri folosind în comun acele.
-Ai tatuaje sau body piercings.


PENTRU MAI MULTE SI MAI COMPLETE DETALII DESPRE INFECTIA CU VIRUSUL H.I.V. INTRATI PE SITEUL OFICIAL A.R.A.S (ASOCIATIA ROMANA ANTI-SIDA) www.arasnet.ro

Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri