luni, martie 9

Antioxidantii......... viitorul sanatatii si frumusetii pielii

Formarea radicalilor liberi este un fenomen constant determinat de insasi functionarea celulei in cadrul metabolismului. Radicalii liberi, molecule instabile, 'ataca' la randul lor membranele celulare, proteinele, fibrele de colagen si elastina din derm jucand un rol direct in imbatranirea cutanata - se arata in majoritatea studiilor cosmetice. Nu ar trebui sa ne preocupam, pentru ca majoritatea sunt inactivati de antioxidantii produsi de un organism tanar. Dar pielea poate fi confruntata cu factori ce determina o productie excesiva de radicali liberi - un stres oxidativ la care adesea aportul alimentar e insuficient. Astfel, sunt responsabili de imbatranirea prematura a tesuturilor, diminuarea capacitatilor hidratante, degradarea colegenului, accentuarea ridurilor. Cateva surse de stress oxidativ sunt: soarele, tutunul, poluarerea, stresul, alcoolul, unele medicamente, exercitiul fizic intens. Principalii antioxidanti sunt: enzimele de tipul SOD sau catalaza care actioneaza in sinergie cu oligoelementele (seleniu, cupru, zinc, mangan, magneziu), vitaminele (E, C, A optimizate prin folosirea lor sinergica), carotenoidele (beta caroten, licopen, luteina), polifenolii (flavonoide rosii ca in struguri, flavonoide galbene ca in soia, tanini ca in vin, ceai verde, cacao), coenzima Q10. Desi subiectul antioxidantilor este mult mai larg, marcile cosmetice au incercat sa propuna solutii pentru un aspect de piele sanatoasa si stralucitoare, protejata, fireste, de agresiunile parca tot mai variate. Protectia si hidratarea sunt esentiale nu doar in 'apararea pielii', dar si in regenerare, suplete, fermitate - altfel spus starea de sanatate. Dintre moleculele frecvent folosite in cremele actuale ultra performante se pot mentiona: acidul alpha lipoic, kinetina, vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, idebenona.
Hydracid C20 (SVR) contine vitamina C sub o forma optimizata formulata in crema la 20% concetratie intr-o asociere inovanta.

Beaute Initiale (Chanel) apeleaza la ghimbirul albastru din Madagascar (Blue Ginger PFA3 extract) cu molecule active puternice iar Creme Energisante Multiprotection la derivati de vitamina C, E, oligoelemente.

Continuous Rescue Antioxydant (Clinique) are complexul antioxidant A/O8, exclusiv si unic, cu 8 antioxdanti dintre care faimosul antioxiant 'catalitic' Eukarion 134 (care s-ar recicla continuu), regasit si in Daywear+ (Estee Lauder). Este un produs de ingrijire hidratant si antioxidant care aduce protectie imediata si continua. Complexul antioxidant este directionat spre cei 4 radicali liberi mai des intalniti.

StriVectin Facial Anti-Oxidant (StriVectin) foloseste extractul de ceai chinezesc Camellia sinensis alaturi de alte naturale oferind o protectie de 67% a celulelor supuse in vitro la o puternica radiatie UV.

SkinCeuticals este o gama care are la baza lucrarile doctorului Pinnell, 'tatal' antioxidantilor topici. Vitamina C (si nu derivatii) are proprietati puternic antiradicali cand e in concentratie mare (15%) dar e foarte instabila. El a asociat-o cu acidul ferulic si cu vitamina E in produsul Sérum C E Ferulic.

Roibos Flash Repair (Veld's) se bazeaza pe o planta aproape de ceaiul rosu, descoperita in Africa de Sud si bogata in polifenoli (flavonoide precum aspalatina care se opun pezoxidarii lipidice sau 'rugina cutanata'), studiata la Facultatea de Farmacie din Paris. Alaturi de extractul de roibos bogat in minerale (calciu, cupru, zinc, magneziu) se regaseste un activ din membrana vegetala de soia (cu glicoproteine pentru fermitate) si extractul plantei desertice Imperata Cylindrica (putere hidratanta) pentru un efect final luminos si oxigenat.

Prevage (Allergan) are la baza o molecula referinta pentru antioxidanti - idebenona folosita in medicina pentru conservarea organelor in cazul transplanturilor si recunoscut drept cel mai performant antioxidant de catre Journal of Cosmetic Dermatology; alaturi de ea, extract de ceai si de alge.

Payot AOX (Payot) foloseste o combinatie de antioxianti naturali selectati datorita abilitatii de a neutraliza principalii radicali liberi si de a 'furniza energie' celulei pentru a preveni si repara daunele. Tocotrienol, Pycnogenol, asociate cu vitamina PP fac parte din complexul brevetat Payot AOX pentru un ten stralucitor, ferm si hidratat - extract de Cassia Alata, Pinus panaster, ulei de seminte de coacaz si ulei de orez.

Un monde parfait (Origins) este un serum cu ceai alb si o puternica concentratie de RGCG, molecula vegetala antiradicali liberi. Alaturi de ea, extractele de boswellia serrata ar realiza un baraj contra poluarii, stresului, electricitatii statice iar cele de mimoza si citrice ar transporta pielea in paradisul miresmelor. Produsul contine ape florale (portocal, trandafir), extract de frangipani, magnolia, walnut, si vitamina E.


Niciun comentariu:

Persoane interesate

Lista mea de bloguri